Main menu

header

951 25 1de Catalina Tagarta

Dacă sunteţi părinte, cu siguranță știţi ce înseamnă să alergaţi nonstop în fiecare zi. Drumurile între grădiniță, școală și serviciu sau timpul petrecut în trafic par o cursă contra cronometru. Presiunea crește cu cât încercaţi să vă încadraţi mai bine în programul aglomerat, să ajungeţi la timp la întâlniri și să nu uitaţi să cumpăraţi mâncare sau să puneţi hainele la spălat. Între muncă, educația copiilor și treburile casnice uneori pare că nu mai aveţi timp să respiraţi. Și, totuși, există speranță? Răspunsul stă în organizare, planificare, consecvență și pozitivism. În acest articol vă voi ghida în gestionarea emoțiilor de la începutul noului an școlar și în organizarea mai eficientă a vieții voastre, astfel încât să găsiți echilibrul și bucuria în fiecare zi.

Comunicați deschis cu copiii

La începutul noului an școlar este normal să vă simțiți copleșiți de o gamă variată de emoții. De la anxietatea legată de acomodarea cu un nou program și noi cerințe școlare, la stresul asociat cu gestionarea zilnică a tuturor obligațiilor, sau chiar îngrijorarea pentru dezvoltarea copiilor voștri, toate aceste sentimente pot apărea și se pot amplifica. Însă este esențial să înțelegeți că aceste emoții sunt normale și că există modalități prin care le puteți gestiona eficient. Un element-cheie în gestionarea acestor emoții este comunicarea deschisă cu copiii. Nu vă gândiți doar la voi! Cei mici pot resimți și ei o serie de emoții în legătură cu noul an școlar, precum: anxietate, entuziasm, teamă sau chiar confuzie. Ascultarea cu atenție și încurajarea discuțiilor despre emoțiile lor îi ajută să se simtă în siguranță și înțeleși. Întrebați-i: Cum se simt cu privire la școală? Ce părere au despre noii prieteni și profesori? Oferiți-le un spațiu sigur pentru a exprima ceea ce trăiesc! Această comunicare deschisă poate consolida legătura dintre voi și poate contribui la dezvoltarea abilităților lor de gestionare a emoțiilor.

E normal să simtă anxietate

Amintiți-vă că este foarte important ca cei mici să vadă efectiv la voi ceea ce le spuneți! Așadar, nu uitați să oferiți exemplu prin intermediul propriilor voastre emoții și să le arătați efectiv cum le gestionați. Fiți vulnerabili și nu vă feriți de cei mici. Ei este bine să știe că e normal să simțiți anxietate sau stres în anumite momente și că există strategii pentru a face față acestor sentimente într-un mod sănătos. Împărtășiți-vă experiențele și cum v-ați confruntat cu situații similare în trecut. Astfel, copiii vor învăța nu doar din cuvinte, ci și din exemplele voastre practice.

10 sfaturi și idei pentru părinți

În continuare vom explora câteva modalități concrete de a vă ajuta copiii să-și gestioneze emoțiile și să facă tranziția la noul an școlar cu încredere și optimism.

1. Ascultați empatic: Fiți prezenți atunci când copiii vor să discute despre emoțiile lor. Ascultați fără a-i întrerupe și încurajați-i să-și exprime sentimentele! Dacă înțelegeți la nivel profund ceea ce simt vă puteți adapta mai bine sprijinul oferit.

2. Promovați autonomia: Încurajați copiii să ia decizii legate de școală și de activități. Când le dați control asupra anumitor aspecte vor trăi un sentiment de siguranță și de încredere în propriile capacități.

3. Stabiliți un program coerent: Creeați un program regulat pentru ziua de școală, care să includă timp pentru somn, masă și activități recreative. Un program bine stabilit poate reduce anxietatea și stresul.

4. Încurajați relaxarea și odihna: Învățați copiii tehnici simple de relaxare, precum respirația profundă sau meditația. Acestea pot ajuta la gestionarea stresului și a emoțiilor intense.

5. Fiți pozitivi: Împărtășiți povești și exemple pozitive legate de experiențele școlare anterioare sau de momentele când ați depășit cu succes provocări similare. Copiii vor vedea că pot face față și ei cu brio.

6. Stabiliți obiective realiste: Ajutați copiii să-și stabilească obiective realiste pentru noul an școlar. Definirea unor așteptări adecvate pentru ei înșiși îi va ajuta să se simtă mai încrezători în abilitățile lor.

7. Recunoaștere și încurajare: Folosiți recompense doar ocazional! Ideal e să vorbiți cu copiii despre recunoașterea meritelor, despre ceea ce pot învăța din greșeli și motivați-i să depună eforturi pentru a deveni din zi în zi mai buni. Recunoașterea succeselor lor, mari sau mici, le întărește stima de sine și optimismul.

8. Implicați-i în activități extrașcolare: Știţi că sunt o mulțime de părinți care habar nu au despre pasiunile copiilor lor? Așadar, aflați ce activități extrașcolare îi interesează pe cei mici! A avea o pasiune în afara școlii poate contribui semnificativ la dezvoltarea lor și la starea generală de bine.

9. Promovați prietenia și socializarea: Sprijiniți interacțiunile sociale pozitive și relațiile cu colegii de școală. Pentru mulți copii prietenii devin o sursă importantă de sprijin și bucurie.

10. Modelați gestionarea emoțiilor: Demonstrați cum vă gestionați propriile emoții într-un mod sănătos și constructiv. Copiii învață prin exemplu și vă vor urma modelul.

Toate aceste modalități practice pot ajuta copiii să-și dezvolte abilități de gestionare a emoțiilor și să aibă mai multă încredere și optimism în noul an școlar.

Prioritizați și delegați responsabilitățile

Într-un an școlar plin de provocări, prioritizarea și delegarea devin arme cruciale. În primul rând, identificați sarcinile cu adevărat esențiale, cum ar fi temele școlare sau timpul de calitate în familie. Apoi împărțiți sarcinile cu copiii în funcție de vârstă și de abilități. Astfel, nu doar că vă încărcați mai puțin, dar oferiți și copiilor oportunitatea de a învăța responsabilitatea și gestionarea timpului. Comunicați așteptările clar și recunoașteți contribuția fiecărui membru al familiei. Cu sprijin și îndrumare copiii se vor simți valorizați și vor învăța să facă față cu succes provocărilor vieții de zi cu zi.

Găsiți acele activități care vă aduc bucurie și reîncărcați-vă bateriile în mod regulat pentru a face față cu încredere provocărilor din noul an școlar

La început de an scolar, copiii au nevoie de sprijin şi de conectare cu părinţii mai mult ca oricând

Activităţi recreative pentru mici şi mari

În mijlocul agitației cotidiene este esențial să nu neglijați timpul liber, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Acesta joacă un rol crucial în menținerea unui echilibru emoțional sănătos. Iată câteva strategii pentru a vă asigura că nu renunțați la el.

Puneți timpul liber pe agendă! Acesta nu ar trebui să fie doar un lux, ci o necesitate pentru sănătatea mentală și relațională. Așadar, timpul de calitate petrecut cu familia poate fi atât spontan, dar și planificat. Rezervați momente speciale pentru activități precum: plimbări sau jocuri în aer liber, seri de film sau activități educative. Aceste momente se pot transforma în amintiri prețioase și vor consolida legături familiale puternice.

Nu uitați nici de voi! Găsiți hobby-uri relaxante și oferiți-vă zilnic puțin timp pentru relaxare și meditație! Nu uitați de propriile pasiuni! Acestea pot fi o modalitate excelentă de relaxare și de conectare cu sine. Limitați tehnologia! Încurajați timpul liber fără ecrane și interacțiunile față în față.

Fiți atenți la starea de bine a familiei, mai ales la început de an școlar, când cei mici pot resimți o nevoie mai mare de odihnă sau pauză. Sunt foarte rare cazurile în care aceștia vin să spună că sunt obosiți și au nevoie de somn. De aceea e indicat să fiți voi atenți la comportamentul și nevoile lor.