Main menu

header

952 29 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

De la afirmații care sfidează bunul simț până la nemulțumiri care ar putea avea originea doar în mințile cele mai imaginative, există în istoria recentă a justiției procese care amintesc tuturor că adevărul poate fi mai ciudat decât ficțiunea.

Liebeck versus McDonald’s: o cafea prea fierbinte

În 1992, Stella Liebeck, în vârstă de 79 de ani, și-a vărsat o ceșcuţă cu cafea McDonald’s în poală și a suferit arsuri de gradul trei, care au necesitat doi ani de tratament medical. Liebeck a fost dispusă să rezolve litigiul cu compania pentru 20.000 de dolari care să-i acopere cheltuielile medicale, dar McDonald’s a oferit doar 800 de dolari, așa că disputa a ajuns în instanță. După un proces de o săptămână, jurații au decis că McDonald’s este 80% vinovată pentru rănile lui Liebeck și a acordat… 200.000 de dolari în compensație și… 2,7 milioane de dolari în daune punitive! Practic, cafeaua McDonald’s s-a dovedit a fi periculos de fierbinte, la 87,8 grade Celsius. Chiar compania a recunoscut că produsul său „poate provoaca opăriri severe dacă este vărsat sau băut imediat”. Cazul a dus la schimbări în modul în care restaurantele servesc cafeaua clienților.

Dimmick versus Rowley: răpitorul își reclamă ostaticii

952 29 2Caz care a câștigat atenția pe scară largă, Dimmick versus Rowley a fost considerat pe bună dreptate drept unul dintre cele mai ridicole procese din istoria recentă. În septembrie 2009, Jesse Dimmick, un răpitor condamnat, a pătruns în casa lui Jared și Lindsay Rowley, din Topeka, statul Kansas, în timp ce fugea de poliție (era suspectat de o crimă comisă în Colorado). Dimmick i-a ținut ostatici pe soții Rowley câteva ore înainte de a adormi. Ulterior, a susținut că avea un „contract obligatoriu” cu familia Rowley, conform căruia aceștia erau de acord să-l ascundă de forțele de ordine, în schimbul unei sume de bani. Dar după arestarea sa, Dimmick a fost condamnat pentru răpire, furt și fugă de poliție. Soții Rowley au intentat un proces împotriva lui Dimmick, cerând despăgubiri de 75.000 de dolari pentru că a pătruns în casa lor și le-a provocat suferință emoțională. Dar în 2011, Dimmick a intentat o acțiune împotriva familiei Rowley, solicitând despăgubiri de 235.000 de dolari pentru încălcarea „contractului”. Infractorul a fost condamnat, iar în 2013, un judecător a respins procesul familiei Rowley împotriva lui Dimmick…

Naruto versus Slater: o maimuță cu „drepturi de autor”

952 29 3O maimuță pe nume Naruto a „depus” o cerere de încălcare a drepturilor de autor pentru un selfie pe care l-a făcut cu camera nesupravegheată a unui fotograf pe nume David Slater, în instanță fiind chemată de animal și editura Wildlife Personalities Ltd., care a publicat selfie-ul într-o carte. Procesul a câștigat o atenție semnificativă și a ridicat probleme juridice interesante. Instanța districtuală a admis inițial cererea de respingere a pârâtului, hotărând că Naruto nu avea dreptate, în temeiul Legii privind drepturile de autor. Dar Curtea de Apel a confirmat statutul lui Naruto, declarând că plângerea includea fapte suficiente pentru a se stabili că animalul era „autorul și proprietarul fotografiilor” și a suferit un „prejudiciu economic”. În ciuda acestui fapt, instanța a considerat că Naruto nu avea statut legal, deoarece Legea drepturilor de autor nu autoriza animalele să deschidă procese pentru încălcarea drepturilor de autor. Cazul s-a încheiat în cele din urmă cu un acord între Slater și PETA, organizația care îl reprezintă pe Naruto, în care Slater a fost de acord să doneze 25% din veniturile sale din utilizarea selfie-ului unor organizații caritabile care protejează fauna sălbatică. 

Stambovsky versus Ackley: casa bântuită

952 29 4Cetățeanul american Jeffrey Stambovsky a încheiat un contract de cumpărare a unei case, de la Helen Ackley, în Nyack, New York. Dar după ce a dat avansul, Stambovsky a început să creadă că locuința era bântuită. Simțindu-se înșelat, omul a căutat să rezilieze contractul și să-și recupereze banii, argumentând că Ackley avea datoria de a dezvălui statutul de „bântuită” al casei. Cum nu s-a ajuns la un acord amiabil, s-a recurs la instanță, care a decis că omul avea dreptate: Ackley avea datoria de a dezvălui acest renume al imobilului. Decizia s-a bazat pe principiul „caveat emptor” (cumpărătorul trebuie prevenit), care este regula generală în tranzacțiile imobiliare. De asemenea, instanța a constatat că statutul de „bântuită” al casei era un fapt unic care putea afecta valoarea proprietății.

Vezmar versus Cruz: o întâlnire romantică ratată

952 29 5Un proces care a ținut prima pagină a ziarelor în 2017 este Vezmar versus Cruz. Concret, un bărbat a dat-o în judecată pe femeia cu care se afla la prima întâlnire pentru că aceasta i-a trimis mesaje în timpul filmului pe care îl vizionau împreună și asta i-a distras atenția. Reclamantul, Brandon Vezmar, a susținut că i-a cerut lui Crystal Cruz să nu mai trimită mesaje, dar aceasta a refuzat, așa că a decis să o dea în judecată pentru… costul biletului la film - 17,31 dolari! Un judecător a respins cazul și a decis că cererea lui Vezmar nu a îndeplinit pragul minim de despăgubire necesar pentru a depune un proces în instanță. Dar cazul a continuat să genereze controverse și dezbateri cu privire la limitele anumitor procese și problema trimiterii de mesaje text în cinematografe.

Reclamanta Amanda Ramirez a depus o plângere împotriva companiei Kraft Heinz Foods, susținând că produsul Velveeta Shells & Cheese Original Microwaveable, popularizat cu mențiunea „Gata în trei minute și jumătate”, nu ia în considerare timpul necesar pentru a scoate capacul, a adăuga sosul, a turna apa și a amesteca…

Pearson versus Chung: pantalonii pierduţi

952 29 6Cazul a devenit cunoscut sub denumirea de „pantaloni de 54 de milioane de dolari”. Procesul Pearson versus Chung a câștigat atenția internațională și a fost un exemplu de litigiu frivol. Practic, judecătorul Roy Pearson a chemat în instanță unitatea locală de curățătorie chimică, pentru că i-ar fi pierdut pantalonii. Judecata a început pe 12 iunie 2007, Pearson reprezentându-se pe sine. Judecătorul a susținut că firma de curățătorie nu și-a îndeplinit promisiunile „Serviciul în aceeași zi” și „Satisfacție garantată”. În cele din urmă, instanța a dat dreptate… curățătoriei. Cazul a fost considerat pe scară largă ca un proces frivol, din cauza lipsei de susținere legală sau factuală. Cererea lui Pearson de despăgubire - de 54 de milioane de dolari pentru o pereche de pantaloni pierdută - a fost considerată scandaloasă și lipsită de fond. Cazul Pearson versus Chung a evidențiat problema proceselor frivole și potențiala utilizare abuzivă a sistemului juridic pentru câștig personal.