Main menu

header

961 28 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Natura în etalare de forță le arată mereu oamenilor că sunt neputincioși în fața elementelor nestăvilite. Unul dintre cataclismele cele mai teribile, dar și cele mai spectaculoase, este erupția unui vulcan. În toată lumea există astfel de giganți care pot începe în orice moment să arunce spre cer măruntaie incandescente ale Terrei.

Paektu, Coreea de Nord

961 28 2Impresionantul munte Paektu a erupt ultima dată în anul 946. Potrivit National Geographic, acest vulcan a fost în mare parte liniștit de atunci. Dar oamenii de știință îl studiază continuu. Prezent frecvent în propaganda guvernului nord-coreean, un adevărat simbol inclusiv pentru conducerea statului (liderul Kim Jong Un și un grup de oficiali au mers pe cai albi până lângă lacul din vârful vulcanului), acest munte poate fi oricând „stârnit” de numeroasele teste nucleare care au loc în zonă, susține Forbes. Ca urmare, Paektu rămâne un munte imprevizibil, ca o uriașă bombă cu ceas.

Shasta, California

961 28 3Potrivit unor estimări, ultima oară când a erupt vulcanul Shasta a fost în anul 1250. Potrivit U.S. Geological Survey, Muntele Shasta „explodează” de obicei la fiecare câteva sute de ani. Cercetătorii din California, unde se află acest munte, îl veghează constant, pentru a detecta din timp orice semn că ar putea erupe. Vulcanul este listat între primii cinci cei mai periculoși din SUA, riscul fiind determinat de potențialul de erupție și de impactul asupra oamenilor.

Fuji, Japonia

961 28 4Planând maiestuos deasupra orașului Saitama, lângă Tokyo, Japonia, mărețul Fuji, adevărat simbol național, a erupt ultima dată în 1707, potrivit National Geographic. The Japan Times relatează că oficialii guvernului japonez se tem că ar putea „izbucni” din nou - și dacă se va întâmpla, cataclismul ar provoca daune de miliarde de dolari și mari pierderi de vieți omenești, deoarece se află la o distanță relativ mică de Capitală. Mai mult, unii oameni de știință chiar se tem că erupțiile recente ale altor vulcani din Japonia ar putea determina „trezirea” marelui Fuji, întrucât creează instabilitate adânc sub el, ceea ce duce la acumularea de cenușă și ar putea genera „explozia” vârfului.

Hood, Oregon

961 28 5În 1866 erupea Muntele Hood, de la o înălțime de peste 3.400 de metri. New York Times a relatat că acest vulcan activ, care se află la aproximativ 85 de kilometri de Portland (și de cei aproximativ 2,5 milioane de oameni care locuiesc în zona sa metropolitană), a „izbucnit” ultima dată la mijlocul anilor 1800. U.S. Geological Survey notează că o eventuală nouă erupție ar putea produce cantități mari de cenușă și particule fine, devastând zona Portland, provocând defecțiuni pe scară largă în rețeaua electrică și făcând apa locală nepotabilă. Mount Hood este monitorizat îndeaproape de oamenii de știință, iar locuitorii ar putea avea avertismentele prealabile necesare dacă o erupție ar deveni iminentă.

Ruapehu, Noua Zeelandă

961 28 6 În anul 2007, știrea că vulcanul Ruapehu a erupt făcea înconjurul lumii. Faimos pentru că este deseori utilizat ca locație de filmări - „Stăpânul Inelelor” este doar un exemplu de producție cinematografică ce a folosit peisajul pe care îl oferă vulcanul - acest munte este considerat cu un risc redus, fiind clasat la nivelul unu din cinci. Dar Serviciul de monitorizare a pericolelor geologice al guvernului din Noua Zeelandă, GeoNet, notează: „O erupție poate apărea la orice nivel, iar nivelurile pot să nu se miște în succesiune, deoarece activitatea se poate schimba rapid”.

Tungurahua, Ecuador

961 28 7La începutul anului 2023, oamenii de știință au avertizat că vulcanul sud-american Tungurahua, care a erupt ultima oară în 2011, dădea semne de „colaps structural”, potrivit ScienceAlert. Vulcanul, al cărui nume se traduce prin „Gâtul de foc” în limba locală, a mai „explodat” și în 1995, conform oamenilor de știință de la Universitatea de Stat din Oregon. Nu se știe ce va însemna în mod real amintitul „colaps structural”, dar experții monitorizează cu atenție acest vulcan, care se poate manifesta în orice fel și în orice moment.

Kīlauea, Hawaii

961 28 8Ultima erupție a vulcanului Kīlauea s-a petrecut în 2018. Potrivit Enciclopediei Britannica, Kīlauea este cea mai activă masă vulcanică din lume. Loc în care sălăşluieşte zeiţa hawaiană a focului denumită derutant... Pele!, vulcanul a aruncat lavă în mod continuu din 1983 până în 2018, când părea să se fi oprit din activitate. Dar, potrivit oamenilor de știință citați de Scientific American, vulcanul „cu siguranță va erupe din nou, în curând”.

Anak Krakatoa, Indonezia

961 28 9Ieșit complet din tipare, Anak Krakatoa a erupt în iulie 2018. O prăbușire parțială a acestui vulcan a declanșat un tsunami mortal, care a ucis sute de oameni, arată Programul de vulcanism global al Muzeului Smithsonian. Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Oregon atrag atenția că acest vulcan, din care mare parte s-a format în 1883 din prăbușirea unuia mult mai mare, Krakatoa, este „deosebit de imprevizibil”, deoarece unele erupții nu au avut un model evident, iar previziunile oamenilor de știință în ceea ce privește activitatea sa nu au la dispoziție tipare repetitive relevante.

Taal, Filipine

961 28 10La doar 50 de kilometri depărtare de Capitala statului Filipine, Manila, se află unul dintre cei mai violenți vulcani din lume, care a erupt de 34 de ori în ultimii 450 de ani, potrivit BBC. Numit Taal, acest munte a generat mii de victime omenești de-a lungul ultimelor sale erupții, iar pe de altă parte, este intens studiat grație faptului că frecvența manifestărilor sale permite cercetarea unor anumite modele de „comportament” al vulcanilor, care să poată ajuta la evitarea unor catastrofe în viitor, cu atât mai mult cu cât acest munte atât de activ se află în plin „Inel de foc”, acea zonă a planetei zguduită frecvent de erupții vulcanice, cutremure și devastată de tsunami-uri.

În decembrie 2019, Whakaari, un vulcan situat pe una dintre insulele din apropiere de Noua Zeelandă, considerat cu risc mic de erupție, a izbucnit brusc în jeturi de lavă și cenușă, ucigând 21 de persoane

Yasur, Vanuatu

În Pacificul de Sud, de-a lungul „Inelului de Foc”, se află Muntele Yasur, din care lava curge de secole, conform Programului Global de Vulcanism al Muzeului Smithsonian. Acesta este unul dintre puținii vulcani din lume cu un lac de lavă vizibil, iar strălucirea sa ciudată este un obiectiv turistic irezistibil. De altfel, însuși celebrul explorator James Cook a fost atras spre acest loc tocmai de norul permanent, ca un halou, care înconjoară vârful acestui munte care nu se ridică la mai mult de 300 de metri deasupra nivelului mării. Potrivit Atlas Obscura, acest munte extraordinar este, de asemenea, sacru pentru membrii cultului John Frum, care cred că un om legendar trăiește în interiorul vulcanului. Pe de altă parte, nimeni nu poate spune dacă acest vulcan va continua în aceeași manieră, se va opri sau va înregistra un moment de explozie violentă.