Main menu

header

961 27 1de Monica Beleneş şi Claudia Mîţoi

În ultimii ani, voluntariatul a început să-și pună tot mai mult amprenta în societatea românească și a cunoscut un avânt semnificativ în rândul tinerilor. Amploarea pe care a luat-o această activitate este reflectată de numărul tot mai mare de organizații și proiecte de acest gen. De curând, Gabriel Solomon (medalion), ultramaratonist și co-fondator Galantom.ro, o platformă care susține cauzele sociale, a explicat, în cadrul unui eveniment de la Sun Plaza, cum poți deveni voluntar și de ce este bine să faci acest lucru.

„Nu există o vârstă minimă sau maximă”

- Ce este voluntariatul?

- Este modul în care noi ne putem implica în zonele pe care le considerăm importante şi unde credem că este nevoie de mai mult efort. Voluntariatul este o modalitate de a-ți exprima valorile și de a contribui la schimbarea în bine a societății acolo unde e important pentru tine. Dacă suntem pasionaţi de educaţie nu trebuie neapărat să ne dăm demisia şi să ne facem profesori pentru a avea un impact în această zonă. Putem găsi moduri în care ne putem implica voluntar pentru a face primii paşi în a oferi un sprijin unei organizaţii. Putem să ne oferim voluntar timpul, abilitățile, resursele, energia sau talentul pentru a produce o schimbare pozitivă.

- De la ce vârstă este indicat să se practice astfel de activități?

- Nu există o vârstă minimă sau maximă pentru a fi voluntar. Oricine are dorința și disponibilitatea de a ajuta poate să se implice în activități de voluntariat, adaptate la nivelul său de cunoștințe și de abilități. De multe ori există copii care participă alături de părinţi la acţiuni de voluntariat de la vârste foarte mici fără să existe neapărat o conştientizare din partea copilului că „face voluntariat”. Mergând alături de ei la o activitate de plantare, unde descoperă natura, au o experienţă bogată şi uşor vor vedea această activitate de implicare una absolut normală, aceea ca în timpul liber să mergi să ajuţi voluntar diverse cauze.

„Este important să facem bine cu ce avem la îndemână”

961 27 2- De unde aflăm despre programele de voluntariat?

- Asta e o întrebare foarte dificilă. Au fost mai multe iniţiative de a crea o platformă pentru a centraliza oportunităţile de voluntariat, dar din păcate nu prea au rezistat şi multe nu mai există. Dar acest lucru nu este o problemă majoră. Cred că ce pot face cei care doresc să se implice este în primul rând să se gândească care sunt valorile lor importante, care sunt domeniile unde vor să se implice. Apoi să găsească câteva organizaţii care activează pe domeniul respectiv şi să le contacteze cu întrebarea cum pot ajuta. De multe ori după ce intri în povestea asta şi faci primii paşi, lucrurile încep să vină de la sine. Intri în baza de voluntari ai organizaţiei şi primeşti mesaje când sunt apeluri de voluntari, cunoşti alţi oameni implicaţi şi afli de la ei la ce alte activităţi merg ei la voluntariat etc.

- Cine se poate implica în activitățile de voluntariat?

- Oricine dorește să își dedice timpul și efortul pentru a ajuta pe alții poate face voluntariat. Nu trebuie să ai ceva anume sau să aştepţi să ai mai mult timp, sau mai multe resurse. E important să facem bine cu ce avem la îndemână. Indiferent dacă ești student, angajat, antreprenor sau pensionar, poți găsi proiecte care să corespundă pasiunilor tale și să contribuie la dezvoltarea comunității. Nu contează dacă ai sau nu experiență în domeniul în care vrei să te implici. Contează doar să ai inițiativă, responsabilitate și dorinţa de implicare.

„Îți oferă șansa de a-ți descoperi pasiunile și talentele”

- Care sunt beneficiile voluntariatului?

- Beneficiile voluntariatului sunt numeroase și variate. Dar cred că cel mai important este acela că îţi oferă un sentiment extrem de important de rost. Că acţiunea ta, efortul tău are un impact, un rost, mai mic sau mai mare, dar e acolo. Rost pe care nu îl găsim mereu în viaţa profesională sau nu la fel de intens. Voluntariatul îți oferă șansa de a-ți descoperi pasiunile și talentele, de a-ți dezvolta abilitățile și competențele, de a-ți crește încrederea în sine și stima de sine, de a-ți îmbogăți cunoștințele și perspectiva asupra lumii, de a-ți face prieteni noi și de a te simți util.

- Ce abilități se pot dobândi în urma activităților de voluntariat?

- Voluntariatul este o modalitate excelentă de a dobândi noi abilități și de a vă dezvolta personal și profesional. De exemplu, poți dezvolta abilități de comunicare, lucru în echipă, leadership, management de proiecte, rezolvare de probleme, creativitate, adaptabilitate etc. De asemenea, poți dobândi cunoștințe specifice în domeniul în care activezi ca voluntar, cum ar fi educație, sănătate, mediu, cultură etc.

„Implicarea în aceste proiecte demonstrează angajament și responsabilitate”

- Care sunt cele mai căutate domenii?

- Ca şi în zona donaţiilor, în general cele mai căutate domenii sunt cele care au percepţia de urgenţă mai mare. De asta în general cauzele de sănătate sunt de multe ori mai căutate, la fel educaţie versus cultură. Dar dincolo de statistica rece a cifrelor de voluntari, credem că este mult mai important să cauţi şi să descoperi unde vrei tu să ai impact. Există o varietate mare de opțiuni și de oportunități pentru cei care vor să se implice. Astfel că suntem convinşi că există pentru fiecare om implicat un domeniu şi o oportunitate unde el să îşi găsească rostul şi bucuria de a ajuta o cauză importantă pentru el.

- Poate ajuta voluntariatul în carieră?

- Voluntariatul nu doar îmbogățește viața comunității, ci poate și deschide noi oportunități în carieră. Dincolo de dezvoltarea unor abilităţi, precum leadershipul, lucrul în echipă şi gestionarea anumitor proiecte, implicarea în activităţile de voluntariat demonstrează angajament şi responsabilitate, calităţi apreciate de angajatori. De asemenea, voluntariatul poate fi o modalitate de a explora diferite domenii de activitate, de a descoperi pasiuni sau talente ascunse și de a se reorienta profesional. Sunt destule cazuri în care oamenii au început să se implice voluntar într-un domeniu şi apoi au ajuns să îşi schimbe radical profesia. Nu în ultimul rând, voluntariatul poate oferi șansa de a cunoaște oameni care pot deveni mentori, colaboratori sau care îţi pot face o recomandare la un angajator.

Putem să ne oferim timpul, abilităţile, resursele, energia sau talentul pentru a produce o schimbare pozitivă

Voluntariatul în depistarea şi marcarea traseelor montane a salvat multe vieţi

„Actul de a ajuta pe ceilalţi aduce satisfacţii profunde“

- Este vreo legatură între voluntariat și stima de sine?

- Voluntariatul poate contribui semnificativ la creșterea stimei de sine. Actul de a ajuta pe ceilalți și de a aduce schimbări pozitive în jurul nostru aduce satisfacții profunde, consolidând astfel încrederea în sine a voluntarilor. Faptul că faci un lucru greu, pentru a ajuta pe cineva şi nu pentru tine îți dă cu siguranţă mai mult curaj să faci acel pas. Iar odată făcut prinzi aripi şi ştii că ai puterea să îl faci şi în alte zone ale vieţii tale.

- Ce calități trebuie să aibă un potențial voluntar?

- Cred că cea mai importantă calitate este dorinţa de implicare, restul cumva vin de la sine. Dacă eşti dispus să îţi dedici din resursele tale, oricare ar fi ele, pentru o cauză atunci eşti candidatul ideal pentru voluntariat. Restul sunt doar o chestiune de timp şi puţină răbdare pentru a găsi proiectul potrivit pentru tine. Cu siguranţă în funcție de tipul de voluntariat sunt necesare calităţi diferite. O să fie mai dificil poate să faci voluntariat la un eveniment sportiv dacă nu ai abilităţi de lucru în echipă. Dar chiar şi aici de multe ori, tocmai implicarea în astfel de activităţi te poate ajuta să îţi dezvolţi anumite abilităţi.