Main menu

header

961 20 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Dintr-un capăt la celălalt al lumii, burlacii au o zi a lor, care include destule ciudățenii. Sărbătorită în noiembrie în China și la începutul primăverii în Occident, această celebrare a celibatului este în același timp și simbolistică, și… comerț înfloritor!

Cea mai importantă zi de cumpărături online din lume

961 20 2Platformele de comerț din China au anunțat creşteri masive de vânzări în ediţia din acest an a Zilei Celibatarilor, care s-a încheiat pe 11 noiembrie, la miezul nopţii - JD.com a mențiopnat chiar că a atins „un nivel record” de tranzacții. Practic, China sărbătoreşte în fiecare an Ziua Celibatarilor, ca pe un fel de replică la Black Friday şi Cyber Monday, fiind cea mai importantă zi de cumpărături online din lume. Dar dincolo de acest aspect pur comercial, legătura dintre oamenii singuri şi această zi de 11 noiembrie (11.11) este dată de cifra 1, care face trimitere la singurătate. Burlacii chinezi obişnuiesc să organizeze petreceri în această zi, pretext folosit pentru a-şi căuta un partener sau o parteneră. Conceptul a început să se extindă în Hong Kong şi Taiwan.

Permisiune de la Sfântul Patrick

961 20 3Istoricul celebrării burlacilor vine, de fapt, din Irlanda. Cunoscută și sub denumirea de Privilegiul Doamnelor, această celebrare este legată de data de 29 februarie și de obiceiul ca în această anume zi femeilor li se permită să își ceară în căsătorie bărbații. Pe de altă parte, simbolistica acestei zile este legată și de o legendă: în secolul al V-lea, Sfânta Bridget s-a dus la Sfântul Patrick pentru a se plânge că femeile au trebuit să aștepte prea mult pentru a se căsători, deoarece bărbații le cereau să li se ofere ocazia. Se spune că Sfântul Patrick a decis să le dea femeilor ocazia ca într-o singură zi, la fiecare șapte ani, femeilor să li se permită să își ceară în căsătorie aleșii - Sfânta Bridget l-a convins să reducă termenul la patru ani. Ulterior a apărut Ziua Licenței de căsătorie, care a fost legalizaă în anii 1800. Mai multe povestiri ale tradiției au fost apoi colectate de Comisia de folclor irlandez, între 1937 și 1939.

Filmul american „An bisect“ spune povestea unei femei care traversează Irlanda pentru a-și găsi iubitul pe care să-l ceară în căsătorie de Ziua Celibatarilor

O săptămână de petreceri

Tradiții similare pot fi găsite în alte părți ale Regatului Unit, precum și în Finlanda. Până la începutul secolului al XX-lea, tradiția a ajuns în Statele Unite. Prima înregistrare a tradiției în SUA este din 1860. Faima acestei zile a persoanelor necăsătorite a crescut, așa că au început desenele în reviste, apoi stereotipurile. Odată cu creșterea rolului femeilor în societate, simbolistica inițială a tradiției s-a diluat mult, fenomenul căpătând mai degrabă conotații comerciale. De exemplu, la Amsterdam se organizează în fiecare an petreceri speciale pentru burlaci, femei și bărbați deopotrivă, cu programe dedicate, o săptămână întreagă. În celălalt capăt al lumii, în India, Ziua Burlacilor este momentul în care bărbaților necăsătoriți li se recomandă să meargă la spa, să-și facă manichiura și pedichiura la salon, să plece într-o excursie cu alți celibatari, să-și cumpere bijuterii sau să facă… broga - sesiuni de yoga destinate exclusiv bărbaților.