Main menu

header

961 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

După aproape patru ani de restaurare, una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din România, declarată monument istoric abia în 2004, Cazinoul din Vatra Dornei, numit de-a lungul vremii și Cazinoul Băilor sau Pavilionul Central al Băilor, este gata să revină la viață, să încânte și să impresioneze din nou. Este unul dintre cele trei cazinouri „clasice”, cunoscute în România de la începutul secolului al XX-lea, celelalte două fiind cele din Constanța și Sinaia.

A sporit numărul turiștilor de patru ori!

Considerat primul cazinou oficial de pe teritoriul nostru național actual, Cazinoul Băilor a fost ridicat la Vatra Dornei în doar trei ani, din 1896 până în 1899. L-a inaugurat chiar împăratul Franz

Joseph I al Austriei, și Mare Duce al Bucovinei printre alte multe titluri, la 10 iulie 1899. Cazinoul Băilor a fost construit în stil eclectic, cu unele note ale Renașterii germane. Din punct de vedere arhitectonic, seamănă cu cazinoul din Baden bei Wien, Austria. Situat strategic, între râul Dorna și marele parc balnear (pe strada Republicii, la numărul 5), Cazinoul Băilor a fost gândit să atragă turiști vienezi la Vatra Dornei nu numai pentru tratamente în vestitele băi de acolo. Și-a îndeplinit cu prisosință menirea: numărul vizitatorilor a crescut de peste patru ori după numai un an de funcționare.

Ofertă generoasă la vremea inaugurării

Oferta era generoasă la acele timpuri: sală de jocuri de noroc, sală de spectacole, cu acustică bună și pentru concerte, bibliotecă, restaurant, cofetărie, spații de utilitate publică, printre care și o sală pentru un „club muncitoresc, popular printre lucrătorii din toate breslele”, conform presei de la sfârșitul secolului al XIX-lea. N-ar strica nici acum, în aceste vremuri de dezbinare programată a românilor...

Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor“ din Vatra Dornei va fi redeschis pe 28 noiembrie, când se sărbătorește Ziua Bucovinei, la 105 ani de la unirea istorică din 1918, care a desăvârșit, alături de Transilvania și Moldova, „România Mare între vechile hotare“