Main menu

header

962 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Anul acesta se împlinesc 105 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, un eveniment marcat prin numeroase evenimente cultural-artistice, în majoritatea orașelor țării. În continuare, vă prezentăm câteva dintre spectacolele dedicate sărbătorii tuturor românilor care se disting în agenda culturală a săptămânii. 

Seară lirică românească la Opera Națională din București, pe 1 decembrie

Anul acesta, prima scenă lirică a țării îi invită pe români să celebreze împreună  Ziua Națională în cadrul unui concert extraordinar programat pe 1 decembrie, de la ora 18:30. În programul special alcătuit de echipa Operei Naționale din București se regăsesc arii, lied-uri și duete din creația românească, lucrări cunoscute precum „Somnoroase păsărele”, „Ce te legeni, codrule”, „De ce nu-mi vii”, „Cântecul fluierașului”, „Balada” lui Ciprian Porumbescu și multe altele. Pe scenă vor urca soliști consacrați, precum Mihaela Stanciu, Liviu Indricău, Camelia Cuzub, Ștefan Lamatic, Amalia Lazarciuc, Antonio Morariu, alături de tinerii soliști ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului „Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de Luminița Berariu și Bogdana Grecova. Intrarea publicului este liberă.

„Festival de România”: evenimente dedicate Marii Uniri, la Alba Iulia

Reprezentanți îndrăgiți ai folclorului românesc se reunesc la Alba Iulia pe 1 decembrie și la spectacolul folcloric „România Tradițională”, un eveniment extraordinar dedicat Zilei Naționale a României. Începând cu ora 15:30, pe scena din Piața Cetății vor urca artiști din toate zonele țării, între care îi amintim pe Nicolae Furdui Iancu, Ionuț Fulea, Veta Biriș, Mariana Anghel, Mariana Deac, Cornel Borza și Alexandru Pal. În continuare, de la ora 19:30, maestrul Grigore Leșe și invitații săi vor prezenta concertul „Un secol de dor”, eveniment ce se va încheia cu un impresionant spectacol de artificii. De asemenea, pe 2 decembrie la Casa de cultură a studenților (ora 15:00), va fi proiectat documentarul „Maria, Inima României”, iar în Piața Cetății, de la ora 19:00, ritmurile populare și cele moderne se vor îmbina în recitalurile trupelor Domino, Subcarpați și Iza. Evenimentele din Cetatea Marii Uniri fac parte din programul tradiționalului „Festival de România”, organizat de primăria Alba Iulia.

Concert folcloric extraordinar în centrul orașului Cluj-Napoca

Ziua de 1 decembrie va fi celebrată anul acesta la Cluj-Napoca printr-un adevărat regal de folclor românesc. La scena ridicată în Piața Unirii din inima orașului, de la ora 15:00, este programat un concert de muzică populară în care publicul îi va putea urmări pe cei mai reprezentativi interpreți ai cântului popular din zona Ardealului, printre care îi amintim pe Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Ana Ilca Mureșan, Maria Golban Șomlea, Valeria și Traian Ilea, Cristian Totpati, Mariana Sfechiș, Lucia Potra, dar și membrii ansamblurilor folclorice „Mărțișorul” și „Dor transilvan”.

„La Mulți Ani, România mea!”, concert Ozana Barabancea, în Capitală

962 30 2O invitație aparte pentru a sărbători Ziua Națională este lansată de celebra solistă și compozitoare Ozana Barabancea. Pe 1 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Luceafărul din București, artista, acompaniată de orchestra „Lumini Sonore”, va susține Concertul „La Mulți Ani, România mea!”, un eveniment muzical inedit, adresat celor ce simt și își manifestă cu mândrie bucuria de a fi român. Ozana Barabancea va interpreta piese inspirate de tradițiile și valorile creștine și culturale românești, precum „Duhul eminescian”, „România mea”, „Vocea dacilor răsună”, dar și noua sa piesă, intitulată „Suavă catifea”, dedicată tuturor românilor patrioți. Pe scenă vor mai urca invitații vedetei, Elina Dincă Velica, Sorin Coliban, Cristian Faur, Jessie Baneș, Gloria Barabancea, și amfitrionul evenimentului, actorul Silviu Biriș.

„Noi suntem români” și „Daruri muzicale”, la Sibiu

Cu muzică aleasă, dans și voie bună va fi sărbătorită Ziua Națională și la Sibiu, unde, pe 1 decembrie, de la ora 14:30, publicul este invitat la Sala Polivalentă Transilvania, la spectacolul „Noi suntem români”, un concert folcloric susținut de vedete ale artei populare, precum Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, dirijată de maestrul Nicolae Botgros, Nicolae Furdui Iancu, Tudor Furdui Iancu, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Ilie Caraș, Nicu Mâță, Sînziana Ștefan, dar și ansamblurile „Junii Sibiului” și „Ceata Junilor”. Spectacolul „Noi suntem români” este prezentat de Iuliana Tudor. Tot la Sibiu, artiștii Filarmonicii de Stat, împreună cu balerinii Operei Naționale din București vor prezenta publicului concertul simfonic „Daruri muzicale”, dedicat zilei Naționale a României. Evenimentul este programat pe 1 decembrie, la Sala Thalia, începând cu ora 19:00, și are în program partituri din creațiile românești „La piață”, de Mihail Jora, și „O noapte furtunoasă”, de Paul Constantinescu.