Main menu

header

962 29 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Puține subiecte sunt mai fascinante decât Hollywoodul și lumea filmului. De aici până la legende urbane dintre cele mai bizare nu a fost decât un pas pentru imaginația oamenilor, care doresc cu tot dinadinsul să confirme replica Juliei Roberts din „Frumușica”: „Aici e țara visurilor”…

Porsche-ul lui James Dean, suspectat că le-a făcut rău tuturor proprietarilor

962 29 2Hollywood este epicentrul lumii divertismentului, dar nu numai un tărâm al imaginației pe marele ecran, ci și un spațiu care abundă de mituri, de credințe (unele de-a dreptul oculte), de legende și zvonuri. Una dintre aceste povești fantastice este cea despre mașina blestemată care l-a ucis pe James Dean - un Porsche 550 Spyder. În 1955 a avut loc o tragedie rutieră care i-a luat viața starului și așa a început povestea bizară a mașinii blestemate. Legenda urbană de la Hollywood spune că după Dean, automobilul a devenit un prevestitor al pieirii pentru proprietarii săi ulteriori. Poveștile abundă despre accidente misterioase, răniri și chiar moartea celor care dețineau vehiculul. Unii oameni chiar au sugerat că mașina era posedată de spiritul regretatului actor. Partea cea mai ciudată este că această legendă a persistat până când mașina a dispărut pur și simplu fără urmă, iar întrebările fără răspuns s-au întețit.

Fantoma lui Marilyn Monroe a rămas în fosta casă a actriței

962 29 3Marilyn Monroe este simbolul etern al senzualității la Hollywood. Actrița a părăsit această lume în 1962, dar prezența sa, spun unii, a rămas în casa vedetei, din Brentwood. Aici începe povestea… fantomei lui Marilyn Monroe! De ani buni, localnicii și vizitatorii reședinței au raportat apariții fantomatice și întâmplări ciudate. Unii susțin că au văzut chiar figura eterică a actriței legendare, frumusețea sa emblematică dovedindu-se neatinsă de trecerea timpului. Alții vorbesc despre telefoane misterioase care par să provină de dincolo de mormânt, cu vocea lui Marilyn la celălalt capăt al firului. Dincolo de toate aceste relatări, este cert faptul că misterul din jurul vieții și mai ales morții eternei frumuseți blonde a Hollywoodului va persista și va alimenta și pe mai departe legendele locale.

Moartea misterioasă a fiului lui Bruce Lee, Brandon

962 29 4Cunoscută pentru priceperea în artele marțiale și contribuțiile emblematice la cinematografie, familia Lee are un nor întunecat deasupra destinului său. Moartea tragică a fiului lui Bruce Lee, Brandon Lee, în 1993, chiar pe platourile de filmare ale filmului „Corbul”, a dat rapid naștere legendei. Unii teoreticieni ai conspirației susțin că familia Lee ar fi blestemată. Ideea blestemului se datorează paralelelor dintre soarta lui Brandon și moartea prematură a tatălui său. Alții speculează despre evenimente sinistre din timpul filmărilor. Misterul se adâncește când vine vorba despre faptul că Brandon a fost împușcat cu un glonț adevărat în timp ce filma o scenă în care era implicat un pistol de recuzită. Unii cred că a fost un accident, în timp ce alții suspectează atacul blestemului. Această legendă urbană de la Hollywood continuă să intrige, cu întrebări fără răspuns despre legătura familiei Lee cu tragediile care au lovit-o. Cu atât mai mult cu cât continuarea filmului a inclus un accident ciudat. Tragedia a alimentat zvonurile despre un blestem care bântuie și franciza, nu doar familia Lee.

Partea întunecată a producției feerice „Vrăjitorul din Oz”

962 29 5„Vrăjitorul din Oz” este un film clasic îndrăgit, care îi farmecă pe cinefili de zeci de ani. Dincolo de suprafața sa strălucitoare pândește o poveste cu tușe macabre. Legenda urbană de la Hollywood spune că accidentele au afectat serios platoul de filmare. Unul dintre cele mai cunoscute incidente a implicat mătura Vrăjitoarei, care a luat foc în mod misterios în timpul filmărilor, provocând rănirea unui actor. Unii susțin chiar că un alt actor de pe afișul filmului s-a sinucis în timpul producției. Poate pentru că oamenii au o apetență anume pentru tragedii sau poate pentru că producția a lăsat în urmă întrebări fără răspuns, misterul din jurul adevăratelor motive pentru care un nor întunecat a plutit mereu deasupra realizăriii unei povești atât de frumoase continuă să bântuie în Cetatea Filmului.

Întunericul din jurul producției „Poltergeist”

962 29 6Seria de filme „Poltergeist” este cunoscută pentru poveștile sale uimitoare despre evenimente supranaturale. Filmul este asociat cu… blestemul cu același nume. Potrivit legendei urbane care însoțește această serie, blestemul a afectat mai mulți membri ai distribuției, adăugând o aură de întuneric francizei. Prima tragedie a lovit-o pe Heather O’Rourke, care a jucat rolul Carol Anne și care a murit la o vârstă foarte fragedă. Dominique Dunne, și ea parte din distribuție, a avut o soartă tragică, la fel ca și Julian Beck. Toate aceste povești sunt alimentate de zvonul că schelete umane reale au fost folosite ca recuzită în filme. Unii cred că această practică tulburătoare a dezlănțuit energii negative de proporții, care au stârnit și alimentat blestemul.

Trei megastaruri și… pactul cu diavolul

962 29 7În Epoca de Aur a Hollywoodului, Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. și Dean Martin conduceau detașat scena divertismentului, fiind supranumiți Rat Pack. În spatele strălucirii și enormului succes de care s-au bucurat cei trei, deveniți adevărate legende încă de la o vârstă tânără, s-ar afla, spune o legendă urbană, un pact cu diavolul. Mai precis, cele trei megastaruri ar fi făcut un târg faustian pentru faimă și succes, dându-și la schimb sufletele sau chiar întâii născuți, după cum afirmă cei care vor să adauge o exagerare alteia. Fără să încerce să explice succesul celor trei prin talentul lor, promotorii acestei legende jură că la mijloc este ceva supranatural.

Semnul emblematic de la Hollywood este așezat sus, pe dealurile din Los Angeles, dar localnicii și vizitatorii au raportat întâlniri și viziuni fantomatice în zonă, despre care se crede că sunt spiritele actorilor aspiranți care nu și-au văzut niciodată visurile de celebritate împlinite

„Exorcistul“ poartă un alai de ghinioane

Filmul „Exorcistul” a provocat fiori în rândul spectatorilor care l-au văzut în 1973 și de atunci încoace are același efect. Așa s-a născut ideea că în spatele filmărilor este mult mai mult întuneric decât s-ar putea crede. Unii susținători ai acestei legende urbane cred că platoul filmului clasic de groază a fost blestemat. De altfel, în timpul realizării producției au avut loc o serie de accidente bizare, inclusiv un incendiu care a distrus o parte semnificativă a platoului. După cum spune legenda, blestemul a continuat să bân- tuie distribuția și echipa chiar și după terminarea filmărilor, iar apoi un șir de evenimente nefericite au însoțit lansarea peliculei. Toate acestea au fost suficiente pentru a alimenta imaginația celor care cred că filmul duce în spate un blestem.