Main menu

header

962 28 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Sezonul rece este foarte aproape, cu mulțimea sa de tendințe, de la accesorii până la make-up și coafură. Vedetele incontestabile ale sezonului rece 2023 sunt paltoanele, iar marile branduri de fashion se întrec în a sublinia tendințele pentru zilele friguroase care urmează. Opțiunile sunt numeroase, cu câteva repere fixe și accente demne de menționat.

Continuă tendința modelelor maxi

Orice garderobă are cel puțin un palton. Iar dacă modelul din dressing nu se potrivește cu tendințele sezonului rece 2023, designerii „salvează” situația: o mulțime de modele stau la dispoziția celor care vor să afișeze cea mai în vogă astfel de piesă vestimentară, să facă o declarație de personalitate cu un palton care i se potrivește și, în același timp, să fie la adăpost de vremea neprietenoasă. Primele chemate să îndeplinească toate aceste comandamente și care se mențin în tendințe după debutul spectaculos de anul trecut sunt modelele maxi, care aproape ajung la podea. Totême, The Row și Mango au lansat piese cu astfel de lungimi, recomandându-le cu avantajul că nu cer pe dedesubt decât câteva alte obiecte vestimentare, eventual un pulover și o pereche de colanți. 

Animal print, „remediu” pentru zilele mohorâte

962 28 2Paltoanele matlasate de la The Frankie Shop, Chloe sau Everlane sunt articole de top în oferta de haine groase a stiliștilor, în special a celor care produc apreciatele modele din gama Street, confortabile pentru purtarea în fiecare zi, rezistente și mereu la modă. Aceste piese sunt recomandate pentru versatilitatea lor, potrivindu-se deopotrivă cu un pulover pe gât și o pereche de jeans sau cu o rochie de iarnă, din cașmir, cu guler în formă de „V”. La rândul lor, paltoanele cu animal print sunt popularizate de designeri și branduri de top, ca Stella McCartney, Simkhai sau Norma Kamali, cu argumentul că scot pe oricine din „monotonia” iernii și a stărilor de melancolie pe care le generează zilele cu soare puțin. Cu atât mai mult cu cât aceste modele se poartă cu niște curele șic din piele și în tipare tăiate, foarte la modă și pentru celelalte piese vestimentare ale sezonului, cum sunt jachetele. Tot pentru cei care vor să înveselească atmosfera sumbră a iernii prin vestimentație, paltoanele pe care le propun Christopher John Rogers și LouLou Studio sunt abordări noi, în culori vii și cu modele îndrăznețe, care pun perfect în valoare ținuta de dedesubt fără să li se diminueze cu nimic propria valoare estetică.

Cojoacele, eterne preferate

962 28 3Hainele de iarnă din blană de miel, etern preferatele cojoace pe care le-a făcut celebre în urmă cu decenii fermecătorul Alain Delon, nu ies niciodată din vogă. Pentru 2023, designerii au imaginat modele elegante, sofisticate, care subțiază și alungesc silueta și sunt campioane la menținerea temperaturii corpului la valoarea ideală chiar și în cele mai neplăcute zile. Scurte sau supradimensionate, cu gulere și manșete deosebite, aceste piese nemuritoare își mențin marșul triumfal prin lumea modei, suferind doar variațiuni de inspirație pe aceeași temă a confortului și eleganței. Branduri ca Apparis, Loro Piana Khaite, Malene Birger, Stand Studio sau Herno sunt campioane la modele de cojoace care duc cu gândul la confort și căldură de la prima privire. Iar celebritățile care se afișează în cojoace ultramoderne nu fac decât să confirme trendul.

Ultrapersonalizare la purtătoare

962 28 4Marii creatori de modă țin seama la fiecare piesă pe care o imaginează de trendul care a cuprins întreaga lume a frumuseții: personalizarea. Clienții caută îmbră- căminte care să-i scoată „din rând” așa cum își doresc cosmetice sau încălțăminte care are la bază același principiu. Așadar, paltoanele create cu multă imaginație, în loturi mai reduse și cu „efecte speciale”, ca un guler detașabil sau o mânecă mai deosebită, sunt vedete ale sezonului rece 2023. Bite Studios și The Row au venit în întâmpinarea acestui trend cu paltoane care se pot personaliza ușor și au, de asemenea, semnătura unică a brandului - modele care îmbrățișează talia, aplicații strălucitoare, dar discrete, tăieturi în unghiuri ascuțite, pernițe pentru umăr, profil A-line.

Nemuritorul model militar

962 28 5Nu există nicio iarnă fără paltoanele inspirate de hainele militare, pe care atâtea femei le consideră irezistibile și care spun foarte multe despre personalitatea celor care le poartă. Din stofă de cea mai bună calitate, cu gulere înalte, centuri care subliniază talia și nasturi la două rânduri, aceste paltoane vin și în sezonul rece 2023 ca un mesaj de prestanță și ordine în lumea interioară. De asemenea, celebrele modele britanice duffle, pe care le poartă cu atâta plăcere și femeile, și bărbații, cunosc o remarcabilă revigorare în 2023, cu nasturii lor rustici, gluga specifică și aerul nonșalant pe care îl imprimă oricui poartă acest tip de piesă memorabilă, confortabilă și versatilă. Prada este doar unul dintre brandurile care nu au scăpat ocazia de a evidenția acest model pentru sezonul rece care se apropie.

Matlasate și... sofisticate!

962 28 6Paltoanele matlasate au reputația de a fi confortabile și ușor de purtat, dar parcă niciodată până acum popularitatea acestora nu a stat mai bine la temelia unor modele sofisticate. Designerii au făcut totul pentru a trece aceste piese în universul hainelor deosebite, chiar cu alură de lux, și propun paltoane matlasate cu stil și desenate cu linie fină, unele scurte, altele care arată ca niște mantouri pentru femeile care vor să-și păstreze o aură de mister, unele discrete, altele colorate și extravagante. În plus, aceste paltoane asigură un confort termic greu de egalat, straturile care asigură căldura corpului fiind deopotrivă ușoare și eficiente. Aceste piese pot fi îmbrăcate cu același succes și peste un pulover pentru un week-end în familie, și peste o cămașă albă, cu guler înalt, la o cină cu pretenții.

Paltoanele în vogă în sezonul rece 2023 sunt și cele cu modele geometrice, în principal cercuri și carouri

Clasic. Şi atât

962 28 7Paltonul clasic are două avantaje enorme, pe care le iau în considerare milioane de femei: nu se demodează și se potrivește pentru orice ținută. În aceste condiții, designerii știu că succesul pieselor cu linie clasică este asigurat dinainte, așa că propun variante 2023 ale acestui stil. Mai exact, paltoanele din această categorie se disting prin linia perfectă, care avantajează orice siluetă, prin câteva culori care „vorbesc” imediat despre stilul clasic - în general negru, albastru și nuanțele de maro, până la bej și caramel - și, ca un element de noutate, cu șaluri spectaculoase, care potențează deopotrivă chipul și coafura, punând în valoare și restul ținutei, mai ales că un palton cu linie clasică „cere” o încălțăminte adecvată, de regulă cizme sau botine de o anumită eleganță. Odată pus la punct ansamblul centrat în jurul paltonului clasic, nu mai este nevoie de nimic altceva pentru a sublinia stilul unei persoane.