Main menu

header

963 23 1de Adelina Constantin

Deşi este antropolog cultural, Miki Pereanu (foto) s-a axat asupra angelologiei (n.r. - studiul îngerilor), pe care o studiază din pasiune. Suflet generos, ea și-a propus să-i facă pe oameni să conștientizeze faptul că persoanele cu autism, în special copiii, au nevoie de susţinere pentru a se putea integra în viața comunității, pentru a le putea fi valorificate calitățile. Proiectul său de suflet este „Un milion de îngeri”, prin care o jumătate din suma strânsă din donații este direcționată către asociațiile care se ocupă de copii cu nevoi speciale. Cum realizează acești îngeri - fie din ceramică, fie ca lucrări grafice - explică, într-un interviu acordat revistei „Taifasuri”, Miki Pereanu.

„Ceea ce fac este un dar de la Dumnezeu”

963 23 2- Preocuparea dumneavoastră artistică pentru îngeri probabil este legată de pasiunea pentru angelologie. Ştim că realizaţi îngeri din ceramică. Explicaţi-ne, vă rog, cum transformaţi un pumn de... pământ într-un obiect de admirat.

- Modelez îngeri din ceramică folosind lutul - un element natural care ne pune în conexiune cu natura. Procesul este destul de complex. Odată finalizate, figurinele trebuie ţinute la uscat, să se evapore apa din lut. Altfel, ar putea „exploda” atunci când intră în cuptor, unde trebuie să stea 24 de ore, la o temperatură de 1.200 de grade. După „proba de foc”, ele devin de un alb pur, porțelanat, foarte fin. Figurinele-îngeri pot fi apoi colorate cu pigment ceramic - unde e nevoie de o nouă ardere -, cu vopsea acrilică ori cu vopsea tempera.

- Realizarea unor astfel de figurine-înger e o artă. Aveți studii în acest domeniu?

- Nu. Formarea mea profesională este în sfera antropologiei culturale și a comunicării sociale, iar angelologia - ca știință separată, pe care o studiez de vreo trei ani - este o pură pasiune. Dar poţi să înveţi toată viaţa. Cred că ceea ce fac este un dar de la Dumnezeu, pe care încerc să-l „împachetez” într-o formă frumoasă, care să le stârnească oamenilor măcar curiozitatea de a se interesa despre îngeri.

„Omul alege îngerul după nevoile sufletului său”

963 23 3- Între lucrările pe care le-aţi realizat se numără şi tablouri cu îngeri...

- Da, este vorba despre un mix media - conturul este creat cu creioane grafice, cu geluri specifice acestei tehnici, cu tușuri, este pigmentul pe bază de apă, acrilic și o bună parte dintre ele mai au și secții de cologiu, care este un pigment foarte prețios, deoarece conține microgranule de aur. Poate nu ştiţi, dar omul alege îngerul după nevoile pe care le are sufletul său în momentul acela - de mesajul, de rolul îngerului. La fel, orice copil vine cu un anumit mesaj în viețile noastre, fie că este o lecție, fie că este o binecuvântare. E nevoie doar să avem răbdare să-l ascultăm. Până în prezent am realizat 8.070 de îngeri, care înseamnă tot atâtea povești cu oameni care și-au ales îngerii de care aveau nevoie. Succesul se cuantifică în suma pe care reușesc să o strâng pentru a putea sponsoriza sesiuni de terapie clinică ale unor copii aflaţi în situații dificile - care provin din orfelinate, din familii monoparentale, care nu se pot ocupa de terapia unui copil.

„Imaginea unui înger care poartă un scroll - un papirus - în mâini înseamnă că acela reprezintă anumite arhetipuri de îngeri şi fiecărui arhetip îi este asociat un cumul de simboluri: de înţelepciune, de adnotare sau de aducere aminte“

„«Un milion de îngeri» este un proiect destinat persoanelor cu nevoi speciale“

- Aveţi un proiect numit „Un milion de îngeri. Cum şi când a prins viaţă?

- Ideea a apărut în 2019, când am avut primul atelier caritabil, lansat chiar la aniversarea zilei mele de naștere. La acest workshop, participanţii au putut face donaţii, câştigând un înger ceramic realizat de mine. Sumele donate au fost direcţionate unor ONG-uri care se ocupă de copii cu nevoi speciale - mai ales cu autism. Am luat o pauză în perioada pandemiei. În 2022, am reluat aceste ateliere, păstrând tradiţia și, în 2023, când am organizat atelierul în 5 noiembrie, chiar de ziua mea. Activând în lumea voluntariatului, am interacționat cu părinți, cu copii din categorii speciale și mi-am dat seama câtă nevoie este să fie ascultați, să fie înțeleși și acceptați. Pentru că nu este nimic în neregulă cu ei, ci doar neglijența sau lipsa de informații a oamenilor care au tendința să respingă ceea ce e diferit. Am ales acest motiv - al îngerului - pentru că, în viziunea mea, și ei tot îngeri sunt și ne aduc aminte cât de mare nevoie avem să ne acceptăm unii pe alții și să găsim un loc sub soare pentru fiecare.

- De ce un milion de îngeri și nu 500.000, de exemplu?

- Un milion este numărul pe care mi l--am luat ca angajament pe termen lung, prin care atrag atenţia asupra nevoii de conștientizare. Faptele bune se pot face în fiecare zi, nu doar de Paște și de Crăciun sau cu altă ocazie specială. Din suma strânsă prin acest proiect, o mare parte este donată acestor copii cu nevoi speciale. Niciodată n-am privit acest proiect din punct de vedere matematic ori contabil. Când vorbim despre un proiect de suflet, ne referim la a dărui din ceea ce ești și apoi din ceea ce ai. Acesta e motivul pentru care „Un milion de îngeri” este o asumare, un parcurs, care va mai avea transformări, modificări, adiții.