Main menu

header

963 18 1de Cătălina Tăgârță

Din ce în ce mai mulţi oameni sunt tot timpul obosiți, indiferent ce ar face. Poate au încercat până acum diverse metode pentru a se destresa, dar acestea au funcționat doar pentru moment. Nici măcar vacanța prelungită nu mai are același efect ca altădată, pentru că imediat ce își reiau activitățile zilnice sunt din nou aproape de burnout. În ultima perioadă tot mai mulți oameni trec prin această situație. Poate vi se întâmplă chiar și vouă. Sunteți curioși să aflaţi care este explicația?

Luarea deciziilor generează stres

Tehnologia ne ușurează mult existența, ne ajută să rămânem conectați și în multe situații este integrată cu succes în activitatea profesională. Însă pentru unii oameni informațiile cu care sunt bombardați din toate părțile și notificările primite la fiecare pas încep să reprezinte un motiv de stres. Cu timpul aceștia nu mai fac față presiunii și obosesc psihic. Iar adevăratul motiv pentru care se întâmplă asta este pentru că nu au un obiectiv bine stabilit pe termen mediu și lung. Oamenii sunt atât de ocupați ca să fie ocupați, încât nu mai știu de ce fac lucrurile cu adevărat și care este ordinea firească, ce are prioritate și ce nu. Poate vă simțiți și voi obosiți psihic după ce sunteți bombardați cu știri din toate părțile ori când aveți prea mult de muncă într-un timp prea scurt. Vă simțiți suprasolicitați când se petrec prea multe lucruri în același timp fără posibilitatea de a lua o pauză. Sau puteți obosi când sunteți întrerupți din treabă și începeți să vă concentrați din ce în ce mai greu când vă reluați activitatea. Dar cel mai afectați de oboseala psihică suntem în momentul în care avem de luat prea multe decizii.

Consumăm energie când ne gândim ce să purtăm

Când vorbesc despre luarea deciziilor nu mă refer neapărat la lucruri foarte importante. Micile detalii cotidiene ne consumă energie fără ca măcar să bănuim. John C. Maxwell spune că simplul fapt că ne gândim în fiecare dimineață cu ce să ne îmbrăcăm ne seacă de energie. În loc să folosim energia aceea pentru a construi ceva frumos, durabil, care să aibă legătură cu misiunea noastră, cu obiectivele mai mari pe care ni le stabilim, ne obosim zi de zi pentru lucruri mărunte. Pentru a economisi această energie, un prim pas foarte important este să faceți un plan săptămânal cu meniul zilnic, să stabiliți o zi de cumpărături și să vă pregătiți sau cel puțin să vă gândiți dinainte cu ce vă veți îmbrăca în fiecare zi din săptămână. În acest fel veți începe fiecare zi cu câteva griji în minus și veți putea folosi energia direct pentru lucrurile importante din ziua respectivă. Chiar dacă la început vi se va părea greu să vă organizați astfel, în timp veți observa că această disciplină vă va ajuta să rămâneți concentrați pe sarcini și să vă păstrați calmitatea.

Faceți un top al priorităților

963 18 2În ceea ce privește sarcinile, un alt lucru deosebit de important pentru a preveni oboseala psihică este să vă faceți un top al priorităților. Utilizarea unei agende este un lucru recomandat și extrem de eficient. Însă ceea ce se întâmplă, în practică, este că mulți oameni înghesuie foarte multe activități într-o zi, fără să estimeze cât timp ia fiecare și cât sunt de importante. Iar la finalul zilei, când observă că nu au reușit să facă tot ce și-au propus, sunt atât de dezamăgiți și lipsiți de motivație încât nu mai văd sensul pentru care ar trebui să continue sau să țină agenda. Iată însă câteva sfaturi şi trucuri care v-ar putea fi de ajutor. Faceți întâi lista cu sarcinile de rezolvat în ziua respectivă. Dacă vă amintiți despre Matricea lui Eisenhauer, am explicat acolo despre ce este important și urgent sau mai puțin important și neurgent. Încercați apoi să grupați activitățile în funcție de aceste criterii. Și realizați un top 3 cu cele mai importante lucruri de făcut peste zi, care v-ar aduce maxim de rezultate. Începeți prin a lucra la acestea în prima parte a zilei, când nivelul de energie este mai ridicat la majoritatea oamenilor. Un alt sfat este să vă asigurați că cel puțin una dintre activitățile selectate au legătură cu atingerea obiectivului vostru pe termen lung. Astfel, la finalul zilei când trageți linie veți putea vedea cum sunteți încă un pas mai aproape de atingerea acestuia. Astfel veți fi mai motivați să continuați și în zilele următoare.

Spuneți „Nu” dacă vă simțiți copleșit

Dacă aveți un program încărcat sau un volum mare de muncă este important să vă faceți timp și pentru odihnă, nu doar să prioritizați și să treceți de la realizarea unui task la altul. În acest sens ar fi bine să vă faceți un program de lucru și să îl respectați! Persoanele care lucrează pe cont propriu, în special, uită să pună pauză între activități. Profitați de pauzele făcute regulat pentru a vă odihni, faceți o plimbare scurtă, beți o cafea în natură sau priviţi pe fereastră în depărtare, meditați câteva minute sau faceți ceva care vă relaxează. Dacă în timpul pauzelor stați cu ochii pe telefon sau pierdeți timpul în fața ecranelor de orice fel mintea nu se va relaxa, doar va fi bombardată cu alte informații. Învățați să spuneți „nu” dacă vă simțiți copleșit de sarcini. Este important să nu vă supraîncărcați și să vă acordați timp pentru voi.

Uitați de ecrane în pauzele de odihnă

Nu uitați să faceți exerciții fizice! Activitatea fizică poate fi un mod excelent de a vă elibera mintea și de a reduce stresul. Puteți face exerciții fizice regulat pentru a vă simți mai energizat și mai pregătit pentru muncă.

Dormiți suficient! Asigurați-vă că dormiți suficient timp în fiecare noapte. Lipsa somnului poate duce la oboseală și la dificultăți de concentrare, ceea ce poate agrava sentimentul de copleșire.

Delegați sarcinile de care nu vă puteți ocupa și pe care le poate face și altcineva! Acest lucru vă poate ajuta să găsiți timp pentru a face alte sarcini mai importante și vă scapă de stresul presiunii.

Folosiți tehnologia! Așa cum am spus, aceasta este extrem de utilă. Există o varietate de aplicații și instrumente online care vă pot ajuta să gestionați mai bine timpul și să vă organizați sarcinile. Însă fiți cu băgare de seamă să nu uitați să vă deconectați. Luați pauze dese din fața ecranelor și, în schimb, petreceți timp în natură!

Tehnologia ne uşurează existenţa, dar bombardamentul informaţional la care ne supune este cauzator de stres şi, în consecinţă, de oboseală psihică accentuată

Cereți ajutorul unui specialist în cazul în care vă simțiți obosiți psihic! Obținerea clarității vă va ajuta să gestionați mai bine situația pe viitor și să regăsiți starea naturală de bucurie și entuziasm

Selfcoaching pentru prevenirea burnout

Iată câteva întrebări de coaching pe care le puteți utiliza atunci când simțiți că sunteți obosiți:

1. Care sunt cele mai importante sarcini pe care trebuie să le îndeplinesc astăzi? Aș putea să le prioritizez și să le realizez în ordinea importanței?

2. Ce mă face să mă simt obosit și copleșit și cum pot să gestionez aceste probleme pe viitor?

3. Ce lucruri mă motivează și mă energizează? Cum aș putea să îmi acord timp pentru aceste activități în timpul zilei?

4. Ce obiective am pe termen lung și cum îmi pot organiza programul astfel încât să lucrez și la atingerea acestor obiective?

5. Ce schimbări pot face în stilul de viață pentru a-mi îmbunătăți nivelul de energie și a mă simți mai bine?

6. Cum pot să îmi gestionez timpul mai eficient pentru a reduce nivelul de stres și a-mi elibera mintea?