Main menu

header

971 27 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Una dintre localitățile cele mai inedite, care atrag turiști numeroși în fiecare an, este satul olandez Giethoorn, supranumit „Veneția Țărilor de Jos”, în care nu există străzi, ci doar canale și peste 170 de poduri și podețe.

176 de poduri

Fermecător, asemănător unei cărți poștale, satul Giethoorn, din provincia Overijssel, Țările de Jos, are o populație de 2.795 de persoane și este unul dintre cele mai inedite locuri din Europa și din lume. Partea din sat pe care o parcurg cei mai mulți turiști conține canale săpate manual și numeroasee insule mici, interconectate prin 176 de poduri. Pe toate aceste insule există case și ferme construite în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Singura cale care se poate parcurge terestru este o pistă pentru biciclete, iar turul satului în acest fel seamănă cu escapada pe un platou de filmare. Magazinele și restaurantele sunt presărate printre case tradiționale olandeze, cu acoperișuri de paie.

Accesibil pe deplin doar cu barca

971 27 2Satul Giethoorn nu are drumuri în centru și implicit aici nu există mașini. Vizitatorii și locuitorii trebuie să își parcheze autoturismele în afara localității, în parcări speciale. În schimb, se pot închiria bărci, se pot face croaziere cu ghid sau se poate vizita un muzeu. Potrivit istoriei locale, în partea veche a localității nu au existat drumuri, iar tot transportul se făcea pe apă, peste unul dintre numeroasele canale. Lacurile din Giethoorn s-au format ulterior, prin săpare, dorindu-se ca localitatea să fie în totalitate fără mașini. Astăzi, „Veneția Țărilor de Jos” este accesibilă pe deplin doar cu barca.

Terapie prin liniște și pitoresc

Turiștii care ajung în Giethoorn recurg de obicei, pentru a se bucura pe deplin de pitorescul excepțional al locului (cu atât mai mult cu cât în mare parte sosesc din metropole sufocate de traficul rutier), la tururi private cu barca deschisă. Într-o astfel de ambarcațiune tradițională încap până la 12 persoane, iar căpitanul este și ghid, care relatează pentru oaspeți povești legate de localitate, de zonă și de Țările de Jos. Pe de altă parte, vizitatorii se pot bucura de liniștea și frumusețea locului. Micile canale laterale duc vizitatorii pe sub poduri de lemn, pe unde rezidenți zâmbitori trec să-și viziteze vecinii. De asemenea, aici se caută acea liniște a naturii, care relaxează profund, un astfel de loc, îndepărtat de agitația vieții cotidiene și unde singurele zgomote notabile sunt cele emise de ciripitul păsărilor, este de natură să reprezinte o adevărată terapie.

Mica localitate este atât de dependentă de căile sale navigabile, încât chiar și poșta se livrează cu barca

90 de kilometri de canale

Pentru turiștii care preferă să se aventureze singuri prin „Veneția Țărilor de Jos” există posibilitatea de a se închiria o canoe. Plimbările în acest fel pe cei 90 de kilometri de canale au avantajul de a se putea „savura” peisajul, în ritmul propriu. De altfel, localitatea este bine împânzită cu loca- luri și cafenele, astfel încât timpul petrecut în Giethoorn de cei care sunt turiști „pe cont propriu” poate fi o modalitate cu multe satisfacții de a admira împrejurimile unice ale canalului principal. De asemenea, există varianta hidrobicicletelor, pentru cei care preferă să-și petreacă timpul în mod ceva mai activ. În același timp, pentru grupurile mai restrânse, se pot închiria așa-numitele „bărci care șoptesc”, ambarcațiuni de mici dimensiuni care au motoare electrice.