Main menu

header

971 25 1de Gheorghe Zmaranda

Albert Einstein a spus: „Privește adânc natura și apoi vei înțelege totul mai bine”. Vorbele marelui om de știință au devenit parcă profetice. Dacă te uiți astăzi în natură vezi cum ea reflectă toate acțiunile noastre. Am modelat totul după chipul nostru, dar acum, în ultimele ceasuri, este important să reflectăm la greșelile pe care le-am făcut și să predăm generațiilor viitoare o altfel de mentalitate. Trebuie să înțelegem cât de importantă este educația cu privire la natură pentru că fiecare componentă din viața noastră are legătură, directă sau indirectă, cu mediul. Grija față de natură începe cu educația noastră și a celor care ne vor urma. Asociaţia Montană Carpaţi şi Salvamont România au lansat la finalul anului trecut invitația de a urmări evoluția primului Centru Național de Educație Montană din România. Centrul, o premieră pentru țara noastră, a fost deschis la începutul anului acesta și se află pe Platoul Padina din Munții Bucegi.

„Ne dorim să devină un hub național”

971 25 2Potrivit reprezentanților Asociației Montane Carpați, Centrul de Educație Montană va fi deschis pe tot parcursul anului și oricine va fi interesat de proiectele derulate în cadrul lui va putea participa la diversele activități ce vor fi organizate aici. Astfel, speră fondatorii lui, la nivel național se va înregistra o creștere a nivelului de conștientizare și responsabilitate a populației cu privire la natură, biodiversitate, siguranță și turism montan responsabil. „Deschidem acest centru cu gândul la generațiile actuale și viitoare de oameni care îndrăgesc natura montană și vor să afle cum s-o protejeze, să se bucure de ea în mod responsabil și, în același timp, să fie în siguranță în timpul activităților pe care le practică. Centrul, aflat în inima munților, pe platoul Padina din masivul Bucegi, va deveni un loc dedicat oricui dorește să învețe despre natură și biodiversitatea montană, beneficiile timpului petrecut în natură și sustenabilitatea și necesitatea practicării unui tip de turism montan responsabil. Așadar, invităm comunitatea montană să ne mărească rețeaua de colaboratori entuziasmați și să ne contacteze pentru organiza- rea activităților cu tematică montană și de mediu. Fie că e vorba de ghizi, instructori, ONG-uri, cluburi montane sau companii, orice activitate care se pretează specificului centrului va fi binevenită. Ne dorim ca Centrul de Educație Montană să devină un hub național în care să se intersecteze copii, tineri, adulți, instructori și experți din toate domeniile protecției naturii”.

Va fi deschis tot timpul anului

971 25 3De ce a fost necesară înființarea unui Centru Național de Educație Montană? Pentru că dinamica tiparelor climatice se schimbă și este necesar ca oamenirea să găsească soluție pentru a contracara efectele negative ale acestor transformări. Putem face asta doar prin mai multă responsabilitate față de mediu și asta nu doar la nivel colectiv, ci chiar individual. „Credem cu tărie că pedala educației de mediu trebuie apăsată mai repede ca oricând, în special în România, unde avem cea mai puternică biodiversitate din Europa. Un centru de educație montană devine astfel necesar pentru a crește nivelul de conștientizare și responsabilitate față de mediu. Un hub național în care se vor intersecta copii, tineri, adulți, învățători și experți din toate domeniile protecției naturii are mari șanse să pună fundația unui nou val de străjeri ai acesteia și să deschidă poarta către noi feluri de protejare, la care astăzi poate că nu ne gândim încă”. Proiectele de educație montană desfășurate în cadrul centrului vor fi implementate pe tot parcursul anului pentru a exista continuitate. De aceea echipa centrului va locui permanent aici tocmai pentru a asigura un nivel constant și crescut de calitate al activităților. Pentru că proiectul este abia la început de drum, asigurăm fondurile necesare pentru desfășurarea programelor și activităților care vor avea loc pe parcursul anului 2024 este o prioritate pentru echipa de management a centrului. „În măsura în care proiectul va avea susținere financiară din partea societății civile și interes pentru activitățile și programele desfășurate din partea publicului, acesta poate continua pe termen nedefinit având posibilitatea de a se adapta nivelului de educație și responsabilitate al societății în fiecare an sau odată cu fiecare generație”.

Centrul de pe platoul Padina din Munţii Bucegi este dedicat oricui doreşte să înveţe despre biodiversitatea montană

Ponturi

  • În cadrul centrului vor fi organizate tabere, drumeții, expoziții, conferințe, ture despre specificul zonei, ateliere de gestionare a deșeurilor, protecția mediului, floră și faună;
  • Centrul de Educație Montană este pregătit să primească grupuri de copii și adulți pentru cele mai diverse activități cu tematică montană și de mediu;
  • Potrivit RNP-Romsilva, la nivel național există 13 parcuri naționale care acoperă o suprafață de circa 317.000 de ha, parcurile naturale desemnate sunt în număr de 14 și cumulează o suprafață de aproximativ 565.000 de ha. În România sunt peste 900 de rezervații naturale și monumente ale naturii.

„Siguranţa drumeţiilor în munţi şi protejarea naturii sunt importante“

Asociația Montană Carpați a fost înființată în 2008, iar principalul său obiectiv a fost promovarea unui turism montan responsabil și în siguranță. „Pe cât de necesară și benefică este apropierea noastră de natură, pe atât de importante sunt siguranța drumețiilor în munți și, în același timp, protejarea naturii. Cu cât mai mulți turiști ajung în zone sălbatice și greu accesibile, cu atât mai mare este riscul de accidentări, evenimente neplăcute și de distrugere sau deteriorare a habitatelor naturale”. Centru Național de Educație Montană din Padina este cel mai recent proiect al asociației. Spațiul dedicat acestuia este constituit dintr-o clădire cu patru niveluri care dispune de două săli de mese cu o capacitate totală de 60 de persoane, camere cu paturi single, simple și suprapuse, băi comune pe hol, un loc de citit și de relaxare și o sală de conferințe de 30-40 de persoane. Fiecare din cele două săli de mese sunt decorate cu o tematică specifică de floră, respectiv faună locală. În restul clădirii se pot viziona imagini din istoricul Salvamont precum și peisaje sau panorame montane. Clădirea dispune de încălzire, apă curentă, toalete, dușuri și lenjerie proprie.