Main menu

header

973 23 1de Cătălina Tăgârță

Știi genul de părinți care fac tot posibilul să le asigure copiilor lucrurile pe care cei mici și le doresc? Mă refer la genul de oameni care își arată dragostea în planul material, prin lucruri, dar nu spun și prin vorbe ceea ce simt. Li se pare că e de la sine înțeles pentru copii că sunt iubiți. Poate vă regăsiți chiar voi în această categorie de persoane. Sau poate cunoașteți pe cineva într-o situație similară. Obiectele sunt necesare, gesturile sunt importante, însă cuvintele fac într-adevăr magie. În vreme ce lipsa comunicării emoțiilor, indiferent de ce natură ar fi ele, poate face rău. Asta o spun din experiență. De aceea e important să le spuneți clar copiilor, în cuvinte simple, acel sincer „Te iubesc!”. Auzind asta de la proprii părinți le va fi mai ușor să își exprime și ei sentimentele la rândul lor, atât față de voi, cât și față de ceilalți oameni din jur.

Validați nevoia de acceptare

Să-i spuneți unui copil „Te iubesc!” este extrem de important din mai multe motive. În primul rând, acest lucru contribuie la construirea încrederii în ei și în cei din jur. Când știe că este iubit și apreciat pentru cine este, copilul se simte valorizat și capabil să-și îndeplinească potențialul. Mici sau mari, toți oamenii au nevoie să se simtă iubiți și acceptați pentru a-și dezvolta o bază solidă emoțională. Auzind cât mai des cuvântul „Te iubesc!” de la părinți sau de la îngrijitori, acest gest - ce poate părea mărunt pentru unii - le oferă siguranță emoțională.

Creați un model de comportament

Exprimarea directă a sentimentelor față de copii încurajează relațiile sănătoase pe viitor. Acest lucru îi asigură că relația dintre voi este puternică și bazată pe respect și înțelegere reciprocă. Practic, părinții creează un model pentru modul în care copilul ar trebui să îi trateze pe alții și cum să fie tratat el de ceilalți în relațiile sale interpersonale. Printr-un simplu „Te iubesc!” rostit din când în când îl învățați pe copil importanța iubirii și afecțiunii. Altfel, el nu are de unde să știe că dragostea este un sentiment valoros și că este important să îl exprimi și să îl împărtășești cu cei dragi. Acest lucru îi oferă copilului un exemplu de comportament și îl învață să își exprime emoțiile și sentimentele în mod sănătos. În concluzie, exprimarea verbal a iubirii între părinți și copii construiește o legătură emoțională puternică între aceștia, care este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Astfel vă asigurați că îi oferiți un suport emoțional stabil în diferitele etape ale vieții sale.

Idei pentru comunicarea mesajului

Nu există o modalitate „corectă” de a spune „Te iubesc!”. Iar ceea ce contează cel mai mult este să vă arătați sinceritatea și dragostea față de copil într-un mod care să fie confortabil pentru voi și benefic pentru relația voastră. Așadar, iată cum puteți să îi spuneți:

  • Direct și sincer: „Te iubesc foarte mult, dragul meu!”;
  • Cu tandrețe și afecțiune: „Ești cel mai minunat copil din lume și te iubesc enorm!”;
  • Într-un mod personalizat, adaptat la interacțiunea voastră: Poate fi un ritual special, un secret între voi sau o activitate pe care o faceți împreună, o îmbrățișare strânsă înainte de culcare sau un mesaj „dulce″ lăsat în cutia cu gustarea pentru școală;
  • Prin acțiuni și cuvinte: „Mi-ești foarte drag și mă bucur să fiu alături de tine în fiecare zi. Te iubesc mult!”;
  • Cu o îmbrățișare caldă și un zâmbet sincer: „Te iubesc enorm, micuțule! Ești lumina vieții mele!”;
  • Cu un ghiont blând sau o bătaie ușoară pe umăr: „Știi că ești foarte iubit, nu-i așa? Te iubesc mult, micuțul meu erou!”. Important este să exprimați iubirea cu sinceritate și să o integrați în interacțiunile voastre zilnice cu copilul, astfel încât să înțeleagă cât de mult înseamnă pentru voi.

Alte sfaturi esențiale

Înțeleg că, pentru unii dintre părinți, poate fi dificil să spună „Te iubesc!”, în special dacă nu au fost obișnuiți să audă acest lucru în copilărie sau dacă simt o anumită rezistență în exprimarea acestei emoții. Totuși, este important să depășiți această dificultate pentru a crea un mediu afectuos și de încredere pentru copil. Iată câteva strategii care ar putea fi de folos. Conștientizați importanța acestui subiect. Reflectați asupra impactului pe care îl poate avea exprimarea iubirii în relația cu copilul vostru și în dezvoltarea lui emoțională și afectivă.

Începeți cu mici pași. Începeți prin a spune cuvinte simple de apreciere sau de afecțiune și să progresați treptat către exprimarea deschisă a iubirii.

Căutați modele pozitive. Observați alte familii sau părinți care își exprimă deschis iubirea față de copiii lor. Aceste exemple pozitive vă pot inspira și vă pot ajuta să vă depășiți propriile rezerve.

Practicați în privat. Dacă aveți copii mai mari, cărora nu le-ați spus până acum așa ceva, sigur vă va fi greu să o faceți dintr-o dată. Începeți să vă obișnuiți cu ideea de a spune „Te iubesc!” în fața unei oglinzi sau în timp ce meditați. Acest lucru vă va ajuta să vă simțiți mai confortabil cu noua exprimare emoțională și să reușiți să îi spuneți asta copilului cât mai curând.

Fiți sincer și autentic. Încercați să găsiți cuvintele și momentele potrivite în care să vă exprimați iubirea. Sinceritatea și autenticitatea în exprimarea emoțiilor sunt mai importante decât perfecțiunea.

Aveți răbdare cu voi! Învățați să acceptați propriile emoții și dificultăți în exprimarea iubirii. Schimbarea poate necesita timp și efort, dar este important să fiți răbdător și să vă acceptați pe parcursul acestui proces.

Pentru o dezvoltare armonioasă și pentru sănătatea emoțională a copilului asigurați-vă că aveți parte zilnic de comunicare deschisă și momente de joacă

Jocul cu copilul este esenţial pentru dezvoltarea emoţională, socială şi cognitivă. Este un mod minunat de a crea amintiri speciale împreună şi de a construi o relaţie solidă şi sănătoasă pentru viitor

Rolul jocului împreună

Este extrem de important să petreceți timp cu copilul și să vă jucați efectiv cu el. Iată câteva motive importante pentru care este esențial să faceți acest lucru. Petrecerea timpului împreună și mai ales joaca în sine construiește o legătură emoțională puternică între voi. Aceste momente de calitate contribuie la întărirea relației voastre și la dezvoltarea unei conexiuni speciale. Jocurile oferă copilului oportunități de a învăța să cola- boreze, să își exprime emoțiile și să înțeleagă regulile sociale. Prin interacțiunea cu părinții și cu alți copii ei învață să comunice și să coopereze într-un mod sănătos și pozitiv. Jocurile și activitățile interactive contribuie la dezvoltarea abilităților cognitive, precum gândirea critică, rezolvarea problemelor și planificarea. De asemenea, îi ajută să își îmbunătățească abilitățile fizice și coordonarea motorie. Petrecerea timpului împreună îi oferă un sentiment de siguranță și încredere în sine. Atunci când vă implicați activ în activitățile lor și le arătați sprijinul și aprecierea le oferiți oportunitatea să se simtă valorizați și să-și dezvolte stima de sine. Mai mult decât atât, jocul este o modalitate excelentă de a reduce stresul și anxietatea. Prin urmare, este și o oportunitate pentru voi să vă relaxați, să vă distrați și să scăpați de presiunile și grijile cotidiene.