de Silviu Ghering și Adrian Barna
Amplasat în partea nordică a parcului „Dimitrie Ghica”, cazinoul din Sinaia reprezintă şi astăzi unul dintre edificiile-simbol ale stațiunii-emblemă de pe Valea Prahovei. Impunătoarea clădire a fost construită în timp record, de numai 7 luni (1911-1912), după planurile prodigiosului arhitect Petre Antonescu (Arcul de Triumf, Primăria Generală din București, Cazinoul din Contanța, Palatul Administrativ din Craiova sau Hotelul Palace din Sinaia sunt doar câteva dintre creațiile sale).
Între poarta Raiului financiar și... „Casa Diavolului”!
Inaugurarea Cazinoului din Sinaia (duminică, 8/21 iulie 1912) a fost un eveniment important, reputatul om de cultură Alexandru Davila, director al Teatrului Național din București la acea vreme, a regizat un spectacol de înaltă ţinută, la care au asistat Regele Carol I, Regina Elisabeta (pseudonim literar Carmen Sylva) şi prim-ministrul Titu Maiorescu. Memorabila seară a continuat cu un concert susţinut de tânărul George Enescu (32 de ani) şi s-a încheiat cu un foc de artificii cu adevărat „regal”. Greu de cuprins în câteva rânduri descrierea maiestuoasei clădiri, din care trebuie amintite foaierul, sălile Oglinzilor, a teatrului, Carol I, Ferdinand, Regina Maria, Prințul Dimitrie Ghica, Nicolae Grigorescu, Baronul Marcay (primul acționar al cazinoului), Baccara, cafeneaua regală, galeria de artă. În Sala Oglinzilor se învârtea ruleta, în Sala Baccara se juca Black Jack, Poker și, evident, Baccara. S-au câștigat și s-au pierdut (mult mai des) averi, s-au îmbogățit, dar s-au și sinucis oameni în „Casa Diavolului”, cum a fost poreclit Cazinoul din Sinaia în perioada interbelică.
Astăzi, evenimente corporate sau personale, tururi de vizitare și expoziții de artă
„Încărcat” cu o istorie bogată și interesantă, cu o arhitectură în continuare unică prin eleganţă, prestanţă şi modernizări recente, acest adevărat monument se află acum în subordinea Consiliului Local al Sinaiei şi adăposteşte Centrul Internaţional de Conferinţe. Pe lângă parcarea din spatele clădirii, o terasă cu o perspectivă superbă asupra stațiunii şi a masivului Bucegi, o superbă grădină interioară, Cazinoul din Sinaia dispune de 13 spații care găzduiesc evenimente corporate, evenimente personale, tururi de vizitare cu ghid și expoziții de artă cu caracter temporar și permanent.
Hotelul Palace din proximitatea cazinoului a fost construit în doar 8 luni, în același timp cu acesta. Turiștii care veneau pentru a-și provoca norocul la cazinou aveau, astfel, posibilitatea de a fi cazați în condiții de lux, la doar câteva zeci de metri de mesele de joc. Între cazinou și hotel există un tunel subteran prin care erau transferați banii și... amantele sau amanții bogatei protipendade „jucătoare“