de Silviu Ghering și Adrian Barna
Peştera Cioclovina din judeţul Hunedoara este, fără exagerare, o adevărată minune a naturii. Se „scufundă” într-una dintre cele mai frumoase zone din vestul ţării şi chiar din România: Parcul Naţional Grădiştea Muncelului - Cioclovina. Arie protejată din Munţii Şureanu, care cuprinde şase dintre cele mai spectaculoase rezervaţii naturale din țară: Peştera Bolii, Cheile Cri- vadiei, Peştera Tecuri, Peştera Şura Mare, Locul Fosilifer Ohaba-Ponor şi Complexul Carstic Ponorici - Cioclovina.
Are două „etaje”: caverna seacă și caverna cu apă
Peştera Cioclovina s-a format la izvoarele Văii Luncanilor. Din ultimul sat, cu același nume, mai aveți de parcurs aproximativ 6 kilometri până la peşteră, fie cu maşina, fie pe jos ca să aveți ocazia de a admira mai amănunțit peisaje sălbatice impresionante. Peştera a fost săpată în munţi de pârâul Ponorici şi este formată, de fapt, din două „etaje”: caverna seacă (uscată) şi, la 80 m dedesubt, caverna cu apă. Accesul turiștilor este permis doar în peştera uscată, în timp ce partea cu apă este accesibilă doar pentru specialiştii în speologie. Cioclovina seacă (uscată) are o lungime de peste 2.000 m, iar Cioclovina cu apă are o rețea de galerii de 7.800 m, cu una dintre deschideri în Polia Ponoriciului (polia înseamnă „depresiune carstică”, adică vale), iar alta la Cioclovina, sub forma unui portal imens din care apa se revarsă în cascade.
Tezaur de sanctuar și cel mai vechi craniu de Homo Sapiens Fosilis din ţară
Natura a creat o lume subterană misterioasă în Peștera Cioclovina. Acolo au fost descoperit fragmente osoase și cel mai vechi craniu de Homo Sapiens Fosilis din ţara noastră, care a aparținut unei femei în vârsta de 30-40 de ani. S-au „dezvelit” patru straturi paleolitice suprapuse, urme de vetre de foc, unelte din cremene, sute de obiecte de podoabă din metal, mii de mărgele din chihlimbar, ceramică şi sticlă colorată, datând de la finalul epocii bronzului (1350-1150 î.Hr.), parte a unui tezaur de sanctuar cu peste 7.600 de artefacte. Peștera Cioclovina este una cu totul deosebită mai ales pentru că aici se află cel mai mare monocristal (de calcit) din România: nu mai puțin de 1 metru și 13 centimetri! Și tot aici a fost decoperit în premieră mondială un nou mineral fosfatic: Ardealitul.
Peștera Cioclovina se află la 34 km sud-vest de Hunedoara (pe DN 687 Hășdat - Călan - Streisângeorgiu și apoi pe DN 668A Boșorod - Luncani - Cioclovina) și la 42 km vest de Hațeg (pe DN 668 până la Streisângeorgiu și apoi la fel ca mai sus)