Main menu

header

975 20 1de Catalina Tagarta

Furia este o emoție puternică și adesea tulburătoare, care poate fi provocată de discrepanța dintre ceea ce ne dorim să realizăm în viață și ceea ce trăim în realitate. În contextul profesional, spre exemplu, furia legată de neîmplinire poate apărea atunci când simțiți că profesia sau locul de muncă nu mai satisface nevoile interioare sau că nu vă permite să vă exprimați adevăratul potențial. Ce e de făcut? Aceasta este o întrebare firească, însă pentru început e indicat să lucrați la identificarea emoției negative. Mulți oameni se simt neîmpliniți, dar de multe ori nu realizează că sunt de-a dreptul furioși pe situația în sine. Iar conștientizarea acestui lucru este un pas esențial care conduce către rezolvarea sau cel puțin ameliorarea problemei.

Cum se manifestă

Furia este o reacție emoțională naturală la frustrare și dezamăgire. Se poate manifesta sub forma unor sentimente intense de iritare constantă, de resentiment. Corpul poate reacționa la furie prin acce- lerarea bătăilor inimii, creșterea tensiunii arteriale și senzații de neliniște sau agitație. Primul pas în gestionarea furiei este să deveniți conștienți de această emoție și să o recunoașteți atunci când apare. Fiți atenți la semne și simptome precum tensiunea musculară, respirație accelerată, disconfort.

Analizați sursele emoției

Vi s-a întâmplat vreodată să simțiți furie când nu vi s-au recunoscut meritele la serviciu, când ați stagnat într-o poziție fără perspective de creștere sau când ați avut sentimentul că munca depusă de voi nu are un scop, un sens real? Pentru a înțelege și a gestiona eficient furia legată de neîmplinirea profesională este important să analizați sursele acestei emoții. Pe lângă exemplele de mai sus, acestea mai pot include lipsa de satisfacție în ceea ce privește munca depusă, nevoia nesatisfăcută de a exprima creativitatea sau sentimentul de a fi blocați într-o rutină fără perspective de schimbare. Furia legată de neîmplinirea profesională sau personală poate deveni atât de copleșitoare încât să afecteze atât starea noastră mentală, cât și relațiile cu cei din jur.

Acceptați-o, fără să reacționați

975 20 2Există numeroase strategii ce pot fi folosite pentru a gestiona furia legată de neîmplinirea profesională. Acestea pot include tehnici de reglare a emoțiilor, precum meditația sau exercițiile de respirație profundă, dezvoltarea abilităților de comunicare și negociere pentru a aborda problemele legate de carieră într-un mod cons- tructiv și eficient. Mindfulness-ul și meditația ajută la reglarea emoțiilor și vă susțin să vă concentrați pe prezent. Prin practicarea meditației zilnice învățați să observați și acceptați furia fără să reacționați impulsiv sau agresiv. Acceptarea și integrarea acestei emoții în viața de zi cu zi vă poate ajuta să vă eliberați de povara neîmplinirii și să vă concentrați asupra construirii unei vieți mai autentice și mai satisfăcătoare pe toate planurile vieții.

Respirați profund abdominal

Și respirația profundă este o modalitate rapidă și eficientă de a calma sistemul nervos și de a reduce nivelul de stres și tensiunea emoțională. Exercițiile simple de respirație, cum ar fi respirația diafragmatică sau respirația 4-7-8 ajută la relaxare și regăsirea echilibrului interior. Respirația diafragmatică presupune să vă așe- zați cu spatele drept și mâinile pe abdomen. Inspirați lent și profund pe nas, umflând burta în timp ce inspirați. Apoi expirați lent pe gură, lăsând burta să se con- tracte. Tehnica 4-7-8 se realizează astfel: goliți plămânii de aer; inspirați ușor pe nas timp de 4 secunde; mențineți respirația timp de 7 secunde; apoi expirați cu forță pe gură, strângând buzele, cu expirație șuierătoare, timp de 8 secunde. Repetați ciclul de până la patru ori. Desigur, fiecare persoană este unică. Dacă suferiți de o problemă de sănătate (în special cardiacă), iar tehnica de respirație amintită mai sus nu vi se potrivește, respirați profund abdominal în propriul vostru ritm! Important este să faceți acest lucru timp de câteva minute, până simțiți că vă relaxați complet.

Faceți mișcare și comunicați empatic

Activitatea fizică regulată poate fi extrem de benefică în gestionarea furiei și a stresului. Prin exerciții simple precum alergarea, mersul pe bicicletă sau yoga puteți elibera tensiunea acumulată în corp și să vă îmbunătățiți starea de spirit, precum și nivelul de energie. Învățarea abilităților de comunicare empatică și asertivă vă poate ajuta să exprimați nevoile și frustrările în mod constructiv și eficient. Este important să învățați să exprimați punctele de vedere și să ascultați cu atenție perspectivele celorlalți într-un mod nondefensiv și deschis.

Practicați art-terapia

Pentru a vă relaxa mai ușor și a ține furia la distanță mai puteți apela la tehnici de vizualizare, ascultați muzică relaxantă sau practicați arta terapeutică. Art-terapia este extrem de eficientă, cu condiția să alegeți o activitate care vă face plăcere: desenați mandale, uniți puncte, faceți colaje sau orice altceva vă place. Journalingul este, de asemenea, o metodă excelentă de eliberare a emoțiilor negative și chiar vindecare. Acesta implică exprimarea liberă și neîngrădită a gândurilor și sentimentelor asociate cu furia prin scriere. Studiile arată că scrierea expresivă poate ajuta la reducerea nivelurilor de stres și furie, facilitând procesul de eliberare emoțională și de autoreflecție.

Reconectați-vă cu pasiunile uitate

Prin utilizarea acestor strategii și tehnici în mod regulat, putem să ne gestionăm mai eficient furia legată de neîmplinirea profesională și să ne construim o viață mai echilibrată și mai satisfăcătoare, atât pe plan personal, cât și profesional. Reconectați-vă cu pasiunile uitate și cu interesele voastre personale! Redescoperirea activităților care vă aduc bucurie și satisfacție poate oferi o perspectivă mai amplă și mai echilibrată asupra vieții și contribuie la revitalizarea motivației pe termen mediu și lung.

Eşti furios? Depinde doar de tine să te calmezi. Respiră profund şi aminteşte-ţi de tehnicile de gestionare a furiei

Furia este o stare de mânie extremă, în care se pierde stăpânirea de sine. Depinde de fiecare în parte să o gestioneze cât mai eficient, iar primul pas pentru gestionare este conștientizarea ei

Planificarea şi realizarea schimbării

Dacă simțiți că nu sunteți împliniți în carieră sau în viața personală, este important să dezvoltați un plan de acțiune pentru a face schimbări pozitive în viața voastră. Acest plan poate include obținerea de noi calificări, explorarea altor domenii de interes sau chiar începerea unei noi cariere, care să vă aducă mai multă satisfacție și împlinire. Dacă e vorba de planul personal, ar fi potrivit să vă preocupați de dezvoltarea dumneavoastră pe termen mediu și lung. Puteți începe prin a pune în aplicare tot ce vi se potrivește din ceea ce citiți. Teoria fără practică nu conduce la schimbări în viața noastră. Așadar, alegeți să acționați acum pentru a putea trăi mai frumos mâine.