de Irina Țolea și Claudia Mîțoi
Comedii savuroase, cu protagoniști îndrăgiți, producții cu mesaje intense, inspirate din realitate ori ficțiuni pline de fantezie, se pregătesc de prima întâlnire cu publicul. În continuare, vă recomandăm câteva dintre premierele de excepție pe care nu trebuie să le pierdeți în această săptămână.
„Ultimii oameni de pe pământ”, o comedie marca Octavian Strunilă
Ce se dezvoltă mai bine în momente de criză, dragostea sau ura? Aceasta este una dintre întrebările majore la care încearcă să răspundă, într-o formulă originală, noua comedie semnată de îndrăgitul actor și regizor Octavian Strunilă. Pe 15 martie, la cinematograful Mon Amour din Piatra Neamț (ora 19:00), se joacă „Ultimii oameni de pe pământ”, o producție proaspătă care spune povestea supraviețuitorilor unei pandemii din viitor. Textul ingenios, cu replici comice și ironii amare, ne arată, însă, că nici sub amenințarea sfârșitului lumii, ultimii indivizi ai planetei nu încetează să urască, să mintă și să lupte pentru putere. Protagoniștii Octavian Strunilă, Alex Conovaru, Dana Dembinski, Adrian Ștefan, Ștefan Radu și Bianca Archip invită publicul la un exercițiu de imaginație pentru a vedea cum arată o campanie electorală la nivelul anului 2050, într-un context dramatic. Spectacolul este prezentat într-un turneu național, următoarele reprezentații fiind programate la Timișoara, Deva, Arad, Sibiu și Cluj-Napoca.
Solidaritatea patrupedelor: „Pisici, oameni și alte animale”, la Târgu Mureș
Soluțiile ingenioase ale animalelor pentru a supraviețui în lumea complicată a oamenilor, sunt fermecător reflectate în noua producție lansată de Compania Liviu Rebreanu a Teatrului Național din Târgu Mureș. Pe 16 și 17 martie, la Sala Mare au loc primele reprezentații ale piesei „Pisici, oameni și alte animale”, un musical antrenant, semnat de Andreea Radu și Zeno Apostolache-Kiss. Povestea inspirată de celebrul film de animație „Pisicile aristocrate” este transpusă în zilele noastre și prezintă aventurile prin care trece o familie de pisici, după ce stăpâna bogată decide să le lase întreaga avere. O echipă de peste 20 de artiști dau viață pe scenă unei povești incitante, cu momente de suspans, muzică și versuri originale, într-un spectacol dedicat întregii familii, în special posesorilor de feline.
Anca Sigartău și Oana Moșneagu, protestatare înfocate în „Hoți de onoare”, la Palatul Copiilor din București
În vremuri marcate de criza economică, două casnice disperate de creșterea prețurilor găsesc o soluție ingenioasă pentru a aduce acasă sacoșe pline de cumpărături. Intriga este dezvoltată cu mult umor și vervă în comedia „Hoți de onoare”, în regia Ancăi Sigartău. Textul spune povestea a două prietene care devin liderele unui protest al clienților unui hipermaket de cartier și fac cumpărături pe care ori nu le achită, ori le plătesc după bunul plac. Problemele apar atunci când femeile trebuie să justifice aprovizionarea îmbelșugată în fața soților, cetățeni foarte cinstiți și credincioși. Comedia, inspirată de frământările sociale din Italia, îi are ca protagoniști pe Bogdan Tălășman, Vlad Gherman, Claudiu Maier, Oana Moșneagu și Anca Sigartău. „Hoți de onoare” se joacă, în premieră, pe 18 martie, de la ora 19:00, la Palatul Național al Copiilor din București.
Grupul Vouă prezintă „Școala de agenți”, pe scena Teatrului de Revistă din Capitală
Păstrând stilul comic și spontan care l-a făcut celebru, grupul Vouă continuă să aducă zâmbetul pe fețele românilor și lansează, în colaborare cu Teatrul de Revistă din București, spectacolul muzical-umoristic „Școala de agenți”. În scenete savuroase, inspirate de actualitatea românească, îi veți vedea în acțiune pe naivii agenți (interpretați de Andrei Necula, Florin Nan, Jean Lemne și Daniel Torje), sabotând, conștient sau nu, ordinele imprevizibilului sergent Ciocan (Adrian Fetecău). Nu vor lipsi satirele pe teme sociale și inspiratele parodii muzicale interpretate de Ovidiu Mihăilescu și Daniel Iancu. Prima reprezentație a spectacolului este programată pe 15 martie, de la ora 19:00, la sala Savoy a Teatrului „Constantin Tănase”.
„La Snagov”, un film inspirat de realitatea românească
Jocurile de culise din campania electorală, interesele clasei influente, bine ascunse de ochii maselor, sunt spectaculos dezvăluite în filmul „La Snagov”, o nouă producție românească semnată de regizorul Cristian Comeagă. Scenariul filmului, semnat de jurnalistul Bogdan Ficeac, reconstituie întâlnirea unui grup de sus-puși care pregătesc din umbră o strategie pentru alegerea viitorului președinte al țării, acțiunea ilustrând tulburător realitățile și atmosfera din societatea autohtonă. Pelicula se bucură de o distribuție de excepție între protagoiniști numărându-se Dan Aștilean, Nicodim Ungureanu, Eugen Cristea, Radu Botar, Cătălin Cățoiu, Irina Rădulescu, Nae Alexandru și Bogdan Nechifor. Filmul „La Snagov” poate fi vizionat pe marile ecrane începând din 15 martie.