de Gheorghe Zmaranda
De-a lungul timpului s-a vorbit despre necesitatea de a reorganiza sistemul de învățământ școlar, astfel încât copiii să perceapă școala ca pe un „prieten”. În sistemul privat, genul acesta de inițiative au luat amploare și au început să fie implementate modalități interactive, inovative de învățare a copiilor. Luiza Apostu (medalion), fondator al Rubik School, va transforma din teorie în practică un concept dedicat copiilor cu vârste între 6 și 12 ani. Este vorba despre organizarea Festivalului Drag de învățare care va oferi copiilor oportunitatea de a-și dezvolta pasiunile și de a descoperi diferite tipuri de învățare. Prima ediție a evenimentului va avea loc pe 25 mai la Hotelul Caro din București.
„Trebuie să fie o experiență plină de bucurii și descoperiri, nu doar un act de acumulare de informații”
- De ce ați considerat necesară organizarea unui astfel de eveniment?
- Învățarea nu ar trebui să fie limitată doar la cadrul școlar sau la interacțiunea cu adulții. Noi învățăm de când suntem mici, din mediu, observând și imitând pe ceilalți și suntem însoțiți în acest proces de o emoție foarte importantă în procesul de învățare și anume uimirea. Prin implicarea copiilor într-un festival care încurajează învățarea de la egal la egal se creează un spațiu în care aceștia se reconectează la curiozitate, pot învăța unii de la alții într-un mod dinamic și inspirațional. Festivalul este o experiență de descoperire și învățare în care facilitatori vor fi și alți copii, nu doar adulții. Credem că este important să vedem învățarea ca pe un proces ce are loc pe tot parcursul vieții și poate fi o experiență plină de bucurie și descoperiri, nu doar un simplu act de acumulare de informații. De aceea ne dorim să dezvoltăm dragul de învățare în rândul copiilor și să îi invităm să exploreze cum învață ei cel mai bine, ce le place să facă, dar mai ales să le dezvoltăm abilitatea de a învăța cum să învețe. Această abilitate nu este exersată în școli și avem atât de mare nevoie de ea și când suntem adulți, dar mai ales într-un mediu și o societate atât de schimbătoare și incerte.
- Cum credeți că va fi primit acest festival?
- Cred că acest festival va fi primit cu entuziasm de publicul larg, în special de părinți și copii. Există o nevoie crescută de a aborda învățarea într-un mod mai holistic și mai dinamic, care să încurajeze curiozitatea, creativitatea, autocunoașterea și autonomia, dar și colaborarea.
„Avem mai multe zone dedicate diferitelor activități”
- Ce se întâmplă concret pe parcursul festivalului?
- Evenimentul propune o serie de activități și ateliere menite să încurajeze învățarea și explorarea pe cinci piloni principali: Learning to be: Trăiesc în acord cu mine și învăț autodirijat, Learning to think: Învăț să gândesc critic și să înțeleg tot ce mă înconjoară, Learning to live: Învăț să trăiesc ca cetățean al lumii, parte din comunitățile în care exist, Learning to relate: Învăț să relaționez cu mine, cu ceilalți și cu forme de artă, Learning to do: Trăiesc experiențial și învăț abilități de viață ale prezentului și ale viitorului.
- Cum este organizat spațiul unde se va desfășura evenimentul?
- Avem mai multe zone dedicate diferitelor activități. În Stations Area, spre exemplu, copilul poate explora peste 30 de stații de joacă şi învățare care îmbină domenii precum dezvoltare emoțională, artă și exprimare artistică, educație digitală, educație financiară, bricolaj și construcții, tehnologie și sport. În cadrul Work-shop Area am pregătit 10 ateliere din care copiii pot să aleagă. Participarea este inclusă în bilet și este opțională, iar copilul poate alege un atelier cu durata de 50 de minute la care să se participe. În zona Exposition Area copiii vor putea explora proiecte, afaceri și standuri create de copiii cu vârsta între 8 şi 13 ani. Părinții vor putea explora alături de copii toate ariile din festival. La ateliere vor putea participa doar copiii, în timp ce părinții se pot bucura de Kruk Talks - o serie de discuții și de dezbateri pe tema educației financiare în foișor, Parents lounge - o zonă de relaxare dedicată părinților.
„Conceptul pe care îl propunem este adaptat nevoilor pe care le au copiii de azi”
- Promovați conceptul de învățare experiențială. Ce înseamnă concret?
- Învățarea experiențială din festival se va desfășura prin intermediul unor experiențe practice, tangibile și interactive. Pe lângă atelierele ghidate de copii sau adulți, copiii vor avea ocazia să exploreze și să experimenteze independent diverse stații de învățare menite să antreneze gândirea, anumite abilități sau să exploreze diferite domenii. În cadrul festivalului, învățarea experiențială poate lua diverse forme, cum ar fi atelierele practice, jocurile și stațiile de învățare, expoziții și demonstrații.
- Cât de cunoscut este acest concept în sistemul de învățământ convențional din România?
- Conceptul pe care noi îl propunem este nou și inovativ, însă are anumite elemente care se întâlnesc în unele metodologii alternative. Anumite metodologii pe care le propunem sunt cunoscute și în sistemul de învățământ convențional, însă nu sunt implementate în practică. Ne dorim ca părți din modelul pe care noi îl propunem să fie îmbrățișate și de sistemul public de învățământ pentru a putea fi mai aproape de nevoile copiilor și pentru a hrăni dragul de învățare.
- Cu ce avantaje vine acest concept în completarea sistemului clasic de predare?
- Conceptul pe care îl propunem este adaptat nevoilor pe care copiii de azi le au, abilităților pe care ei au nevoie să le dezvolte și îi pregătește pentru viitor și pentru viața de adult. Aici ne referim la o învățare profundă, la dezvoltarea unor abilități alături de cunoștințele dobândite în școală, la crearea unor conexiuni între ceea ce învăț și realitatea care mă înconjoară. Echipăm copiii cu abilitatea de a învăța cum să învețe și cu abilități socio-emoționale pentru a fi adulți pregătiți să se adapteze și să contribuie pozitiv la o societate în continuă evoluție.
„Propune să implice copiii ca mentori şi facilitatori pentru alţi copii“
- Cine îi va ghida pe copii, cine vor fi mentorii lor la acest festival?
- Mentorii din festival sunt, în primul rând, copii cu vârste între 7 şi 13 ani, copii care au fost în programele Rubik și au crescut alături de noi. O parte dintre mentori fac parte din echipa Rubik, însă vom avea ca mentori invitați și profesioniști din domenii diverse precum: ilustratori, mentori de engleză, mindfulness, dans creativ, kinetoterapie, educație financiară. Festivalul își propune să implice copiii ca mentori şi facilitatori pentru alți copii pentru că asta va evidenția importanța centrării învățării și pe copil, recunoașterea competențelor și abilităților lor, dar mai ales oferirea unui cadru în care ei pot avea o voce, în care pot exersa abilități și pot da mai departe în comunitate.