de Silviu Ghering și Adrian Barna
În cunoscuta și istorica Piață Ovidiu din Constanța veți găsi cea mai frumoasă moschee din România, principalul edificiu de cult musulman din țară, adevărat monument arhitectonic. Construcția a fost începută în 1910, din inițiativa Regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din Constanța. Lucrările s-au încheiat în 1913. Inaugurarea a avut loc în 31 mai 1913, în prezența familiei regale și a reprezentaților cultului musulman în România. Inițial s-a numit „Moscheea Carol I”, ulterior a fost redenumită „Moscheea Mahmud al II-lea”, iar în prezent, credincioșii musulmani o numesc „Kral Camisi” sau „Geamia Regelui”.
Prima clădire cu elemente de beton armat din țară
Ridicată pe locul fostei „Geamii Mahmudia” din 1822, este prima clădire cu elemente de beton armat (cupola și minaretul) din România. Portalul principal este din piatră de Dobrogea, ușa placată cu marmură neagră cu incrustații de bronz, coloanele interioare din marmură de Câmpulung (de la Mateiaș). Stilul egipteano-bizantin este completat inspirat de motive arhitecturale românești. Sala de rugăciune este sobră, dominată de albastru de cobalt, verde, ocru deschis și roșu. Pereții interiori sunt îmbrăcați în faianță galbenă și verde, iar inscripțiile cu litere mari, aurii, descriu cele 99 de atribute ale lui Allah și versete din Coran. În mijlocul peretelui de miazăzi, spre Mecca, se află „Mihrabul” - nișă semicirculară din peretele „qibla” al unei moschei, îndreptat spre Mecca, rezervată pentru imam la rugăciune. La dreapta se află „Minbarul” - amvonul de unde predică imamul la marile sărbători sau în vinerile sfinte, iar la stânga „Kursurul” - locul de unde se fac lecturi din Coran, ambele sculptate în lemn.
Cel mai mare covor oriental din Europa, vechi de 200 de ani
În moschee se află un covor de 144 mp și 490 de kg, cel mai mare covor oriental din Europa, vechi de 200 de ani. A fost lucrat manual la Hereke (Turcia) și a fost donat de sultanul Abdul Hamid al II-lea, în 1904, locuitorilor insulei Ada Kaleh de pe Dunăre. Insula a fost scufundată de lucrările hidrotehnice de la Porțile de Fier, iar covorul a ajuns la Constanța.
Minaretul în stil maur se înalță până la 47 de metri, domină peisajul și poate fi observat de pe mare. Pe o scară în spirală cu 140 de trepte se poate ajunge la o terasă circulară în vârful turnului, de pe care poate fi admirată panorama orașului și imensitatea mării