de Gheorghe Zmaranda
Nivelul de educație al unei societăți poate fi stabilit și după modul în care se comportă fiecare participant la traficul rutier. Este o perspectivă interesantă prin faptul că această analiză îți permite să vezi nu doar care este temperamentul șoferilor și pietonilor și cum reacționează aceștia în fața unor situații neprevăzute, ci identifici și care sunt lacunele de educație rutieră și cât de importantă a fost investiția în dezvoltarea unei infrastructuri rutiere complete. În articolul de față vă aducem în atenție un sondaj realizat la începutul lunii mai de către platforma socială KilometrulBine. Aflăm din această analiză care sunt comportamentele negative și ce probleme semnalează participanții la trafic. Sondajul, spune Irina Segărceanu, PR Specialist, constituie un punct de plecare esențial pentru inițiativele de îmbunătățire a siguranței în trafic.
Traversarea neregulamentară se situează în topul comportamentelor negative
Despre siguranța rutieră au fost făcute diferite campanii de-a lungul anilor, fie de către autorități, fie de organizații private, dar pare că niciodată subiectul nu este pe deplin epuizat. De aceea, KilometrulBine, platforma de responsabilitate socială a mărcii Dacia, și-a propus să aducă în atenția societății o campanie de conștientizare și de responsabilitate rutieră, denumită „Primul Pas Contează”. În sondajul realizat, participanții au răspuns la întrebări legate de comportamentul și percepția pietonilor în ceea ce privește respectarea regulilor de siguranță rutieră și pedestră în contextul specific al comunității locale. „Pe un plan general, rezultatele studiului au arătat că aproape 60% dintre respondenți merg pe jos peste 30 de minute zilnic, însă doar 12% dintre aceștia se simt în siguranță ca pietoni în orașul lor de reședință. În același timp, peste 30% dintre participanți au declarat că se simt parțial sau deloc în siguranță. Studiul a evidențiat comportamente neregulamentare atât din partea pietonilor, cât și a șoferilor. Peste 60% dintre respondenți au observat șoferi care încalcă regulile rutiere, iar jumătate dintre aceștia au remarcat și comportamentul neglijent al pietonilor, cum ar fi traversarea străzii în ciuda semaforului roșu sau galben. Cifrele arată, de asemenea, că traversarea neregulamentară a străzii se situează în topul comportamentelor negative, cu o pondere de 67,7%. Printre motivele care determină pietonii să traverseze neregulamentar se numără prezența unei străzi complet libere (în peste 70% dintre cazuri), distanța mare până la trecerea de pietoni (47,5%) și presiunea timpului (29%). În opinia respondenților, principala cauză a accidentelor rutiere este neatenția pietonilor (80,4%), urmată de viteza excesivă a vehiculelor și comportamentul neglijent al șoferilor. Potrivit studiului, deși o parte dintre români sunt conștienți de statistici și de riscurile la care se expun, mulți dintre ei aleg în continuare, din grabă sau din comoditate, să nu respecte regulile de traversare a străzii. Totodată, o pondere de 36,3% consideră eficiente campaniile de conștientizare a riscurilor și declară că i-ar motiva să respecte mai strict regulile alături de prezența mai multor treceri de pietoni și amenzi mai mari”.
Atenție la... neatenție!
Legislația în vigoare este foarte clară cu privire la responsabilitățile pe care fiecare participant la trafic le are. Pietonii, ca și șoferii, au responsabilități și trebuie să aibă o anumită conduită atunci când sunt pe stradă. Astfel, este obligatoriu ca aceștia să se deplaseze numai pe trotuar sau pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers atunci când trotuarul lipsește. Potrivit legislației române, când şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers. Pietonii sunt obligați să traverseze drumurile publice numai prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor. Printre obligațiile consemnate în legislația română se numără și faptul că traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. Este foarte important de menționat însă că o conduită preventivă trebuie adoptată și atunci când pietonii respectă normele legislative în vigoare. De ce spunem asta? Pentru că uneori chiar și în cazul respectării regulilor impuse pietonilor apar situații neprevăzute. Este suficientă o singură clipă de neatenție a unui șofer pentru a se întâmpla o tragedie chiar și pe trecerea de pietoni. Așadar, întotdeauna asigurați-vă că șoferii au înțeles intenția dumneavoastră de a traversa, dar nu faceți acest lucru decât atunci când aveți certitudinea că aceștia au adaptat viteza astfel încât să poată opri în siguranță autoturismul. Este foarte important ca atunci când circulăm pe drumurile publice în postura de pietoni să o facem cu responsabilitate, să fim atenți la traficul din jur, să renunțăm la obiceiul de a folosi telefoanele mobile sau de a alerga pe trecerile de pietoni. Asigurați-vă că locurile prin care traversați sunt întotdeauna vizibile. Poate fi dificil pentru un șofer să frâneze în timp util dacă vizibilitatea lui a fost limitată, iar pietonul apare, spre exemplu, din spatele unei mașini. Noaptea sau în zilele ploioase este indicat ca, cel puțin pe drumurile cu vizibilitate redusă, pietonii să aibă elementele reflectorizante pe haine, astfel încât să fie văzuți cu ușurință de șoferi.
ştiaţi că...
... atât pietonii, cât și șoferii încalcă regulile de siguranță rutieră și pietonală?
... traversarea neregulamentară a străzii se situează în topul comportamentelor negative, cu o pondere de 67,7%?
... 70,6% dintre respondenți afirmă că traversează strada în afara trecerii de pietoni când strada e complet liberă?
Infrastructura deficitară generează situaţii periculoase
Din nefericire, există și o altă cauză care contribuie în mod semnificativ la apariția accidentelor rutiere. Există și situații când comportamentul neadecvat al pietonilor este determinat de infrastructura deficitară. Lipsa trecerilor de pietoni sau distanţele mari dintre acestea, spre exemplu, îi determină pe oameni să se expună riscului de a traversa neregulamentar. Marcarea necorespunzătoare și iluminatul necorespunzător al drumurilor publice, lipsa de vizibilitate din cauza parcării maşinilor în apropierea trecerilor de pietoni generează, de asemenea, situații periculoase în trafic.