Main menu

header

767 3 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Foarte multe persoane recurg la regimuri drastice și la sesiuni chinuitoare de fitness pentru a scăpa de kilogramele în plus. Dar „filosofia slăbitului” s-a schimbat în ultimii ani, iar nutriționiștii recomandă o abordare globală a acestui proces.

Resetați gândirea în jurul sănătății

Nutriționistul australian Jessica Sepel afirmă că este necesară respectarea unei liste simple de reguli, iar scopul de a slăbi fără diete stricte și maratoane de fitness poate fi atins. „Resetați-vă gândirea în jurul sănătății. Începeți să vedeți acest aspect ca pe un țel pe termen lung și nu doar ca pe o fază sau o rezolvare temporară prin pierderea kilogramelor”, explică Sepel. Concret, expertul recomandă alcătuirea de liste simple cu scopuri ce pot fi atinse, cum ar fi controlul asupra cantității de cafea sau alte detalii de acest fel, perfect și cu ușurință accesibile. „Renunțați la calculul caloriilor și al carbohidraților, înlocuindu-le în mod natural cu variante mai sănătoase și concentrându-vă pe nutrienții pe care îi furnizați organismului”, adaugă specialistul.

Nu săriți peste mese

Săritul peste mese poate genera un fenomen foarte periculos pentru sănătate și siluetă: mâncatul compulsiv și „o relație nesănătoasă cu hrana”. Pentru a evita acest efect, este recomandat să nu săriți peste mese, cu amendamentul că trebuie să acordați măcar puțină atenție conținutului acestora - carbohidrați sănătoși, proteine, grăsimi „bune” și mai ales fibre, care prelungesc sațietatea. „În loc să vă privați de ceea ce vă place, înlocuiți pâinea obișnuită cu variante din cereale integrale. Nu există diete perfecte și cel mai bine este să nu țintiți să aveți un meniu ideal, întrucât deprivarea sau limitarea extremă pot fi mult mai dăunătoare”, detaliază Sepel.

Gătiți cât mai des acasă!

În măsura în care este posibil, gătiți acasă în mod regulat. Renunțați la hrana comandată și la mâncatul în oraș, concentrându-vă pe a pregăti în propria bucătărie feluri asupra conținutului cărora aveți deplin control. Astfel vă asigurați că-i furnizați organismului toți nutrienții necesari, fără să vă supraalimentați. „Aceasta este și o manieră de a vă reconecta cu propriul corp și nevoile sale. Alegerile sănătoase vor veni de la sine, în timp, întrucât organismul pe care îl ascultați va transmite toate semnalele necesare. Hrănirea trebuie să fie o furnizare de nutrienți, nu o pedeapsă”, argumentează nutriționistul.

„Orice activitate fizică practicați, fitness, yoga, Pilates, camping sau box, faceți acest lucru nu ca pe o pedeapsă, ci în conexiune cu ceea ce are nevoie corpul și cu starea personală de bine“ Jessica Sepel, nutriționist, Australia

 Beţi apă şi odihniţi-vă!

Deși foarte multe persoane ignoră sfatul de a bea multă apă, această recomandare poate genera scăderea în greutate aproape fără efort. Două pahare cu apă înainte de masă vă vor determina să mâncați mai puțin - iată un mijloc simplu de a slăbi. De asemenea, apa menține hidratarea, așadar sănătatea interioară și frumusețea exterioară. „Apa are un impact major asupra sănătății și siluetei. Nu neglijați hidratarea și, de asemenea, odihniți-vă suficient. O noapte de somn bun poate fi, la nivelul corpului, chiar mai benefică decât o sesiune de exerciții intense la sala de fitness. De asemenea, înlocuiți uneori antrenamentele cu lectura, relaxarea sau o întâlnire cu prietenii. Astfel îi dați răgaz organismului să se refacă”, adaugă Sepel.