Main menu

header

768 3 2de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Trendul de fitness al ultimei perioade, care are în centru mișcarea bazată pe greutatea propriului corp, se menține și pentru anul 2020, cu repere fixe ca alergarea, rotirea, antrenamentele de durată scurtă și intensitate mare, plus cea mai recentă intrare pe listă, atârnările.

Yoga, CrossFit, capoeira, gimnastică

Sesiunile de antrenamente cele mai utilizate în Occident devin pe zi ce trece acelea care fac parte din filosofia numită Movement (Mișcarea) și care susține că dacă este direcționat corect în exercițiu, corpul nu are nevoie de aparate pentru a se menține suplu și ferm, fiind suficientă propria greutate. Din gama de fitness de acest tip fac parte antrenamente recent intrate în seriile de exerciții, cum ar fi combinațiile de yoga, CrossFit, capoeira (o formă de arte marțiale), gimnastică și mișcări inspirate din spectacolele acrobaților de circ. „Utilizarea greutății corpului pentru exerciții este un trend care se menține chiar și după criza din 2008, când sălile de fitness căutau metode mai ieftine de a funcționa. Și ce poate fi mai ieftin decât să nu folosești aparate? Pe de altă parte, formele primitive de antrenament care folosesc greutatea propriului corp sunt vechi de secole”, punctează Walt Thompson, fost președinte al American College of Sports Medicine.

Țeluri personalizate

Deși această filosofie a adus în sălile de fitness persoane de toate vârstele, unele chiar cu vechi accidentări, Pam Peeke, expert în fitness, atrage atenția că modelul Movement nu este accesibil chiar oricui: „Anumite dizabilități fizice pot limita acest tip de antrenamente. Problemele cu încheieturile și ligamentele nu vor permite efectuarea acestor exerciții, iar persoanele cu dificultăți de echilibru nu vor putea accesa anumite poziții. De asemenea, dimensiunile corpului ar putea pune probleme”. În aceste condiții, cei care doresc să facă antrenamentele de fitness cele mai în tendințe ar trebui să consulte un medic înainte de a se înscrie și, de asemenea, să caute un expert cu care să stabilească țeluri personalizate pe termen scurt, mediu și lung, precum și cele mai indicate serii de exerciții. Totodată, persoanele care nu au foarte mult timp la dispoziție pot încerca să se mențină în formă cu ajutorul activităților zilnice. „Cineva care lucrează mult la birou își poate parca mașina la distanță mai mare de locul de muncă sau poate urca scările în loc să ia ascensorul. Acestea sunt tot forme de a lucra cu propria greutate”, detaliază Thompson.

Se poartă exercițiile care combină forța cu flexibilitatea

Instructorii care promovează componentele Movement afirmă că, în 2020, trendul în fitness este cuplarea corpului cu mintea, în așa fel încât să se obțină nu doar forță și suplețe, ci și coordonare și mobilitate. Exercițiile la modă sunt cele care includ mișcările de lovire tip box, atârnările de bare fixe, balansările, ascensiunile, exercițiile la sol și tehnicile de respirație. „Sesiunile de fitness au evoluat mult de la seriile repetitive și fixe spre antrenamentul funcțional. În prezent, accentul se pune pe abilitatea de a mișca trunchiul în cât mai multe planuri, ca și cum s-ar imita diversele activități din viața de fiecare zi”, explică Pam Peeke. Pentru anul în curs, specialiștii recomandă exercițiile care combină forța cu flexibilitatea, echilibrul cu rezistența.

În fiecare an, American College of Sports Medicine determină trendurile de fitness. Pentru 2020 sunt considerate la modă grupurile de antrenament, exercițiile de tip circuit, yoga, seriile scurte de intensitate mare