Main menu

header

772 3 2de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe

Un studiu recent pune în gardă persoanele care obișnuiesc să mănânce cu mâna: chiar dacă alimentele sunt mult mai gustoase, acest obicei îngrașă, întrucât crește cantitatea de hrană ingerată.

Hrana pare mult mai gustoasă

O cercetare derulată în cadrul Universității Stevens, din New York, a pus în evidență faptul că, atunci când alimentele sunt consumate cu mâna, par mult mai apetisante, întrucât acest gest stimulează percepțiile senzoriale ale creierului asociate cu gustul bun. Potrivit experților citați de „Daily Mail”, mâncatul cu mâna face hrana să pară mai satisfăcătoare pentru creier, întrucât intervine atingerea directă a acesteia. Efectul este cu atât mai pronunțat cu cât persoana respectivă are un regim alimentar mai restrictiv.

Pericol și pentru cei care își controlează regimul

772 3 3În condițiile în care mâncarea pare mult mai gustoasă, a o consuma cu mâna atrage pericolul de a crește cantitatea ingerată. Acest fenomen a fost observat de experți în special în rândul voluntarilor care nu au un control ferm asupra obiceiurilor lor alimentare, dar și cei care mențin alimentația în limite corecte au înregistrat același răspuns la nivelul creierului atunci când au mâncat cu mâna. „Acesta este un efect foarte interesant pe care l-a demonstrat studiul nostru, întrucât modificările par minore, dar generează schimbări majore de evaluare. Atingerea directă cu degetele a alimentelor a făcut mâncarea mult mai atrăgătoare și pentru cei care își controlează regimul”, detaliază cercetătorul Adriana Madzharov.

Potențiale beneficii pentru sănătate

Pe de altă parte, potrivit unor studii internaționale, mâncatul cu mâna are unele beneficii pentru sănătate. De pildă, acest obicei poate preveni diabetul de tip II, întrucât cei care folosesc tacâmurile la masă au tendința de a se hrăni într-un ritm mult mai accelerat. De asemenea, mâncatul cu mâna poate asigura o digestie mai bună, notează food.ndtv.com. În același timp, obiceiul este creditat cu proprietatea de a îmbunătăți circulația sangvină prin simpla mișcare repetată a mâinii.

Potrivit estimărilor internaționale, circa o treime din populația lumii folosește mâna pentru a mânca

Specialiştii consideră că mâncatul cu mâna aduce un plus de gust, dar şi riscul de a consuma mai mult decât trebuie