Main menu

header

776 3 2de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Pentru foarte multe persoane care fac fitness, muzica este un element central. Un studiu recent vine să nuanțeze impactul muzicii asupra mișcării.

Reduce percepția asupra efortului

O cercetare derulată la Universitatea din Verona, Italia, a evidențiat faptul că muzica ritmată are capacitatea de a potența beneficiile exercițiilor fizice, amplificându-le efectele prin faptul că reduce percepția asupra efortului. De asemenea, cercetarea a relevat că muzica ritmată este mult mai eficientă pentru cei care fac exerciții de anduranță, cum sunt joggingul sau mersul pe jos și are rezultate mai scăzute pentru cei care execută sesiuni de forță.

Amplifică efectele și ritmul cardiac

Dat fiind faptul că preferințele muzicale ale oamenilor sunt extrem de variate, fiecare reacționând altfel la fiecare stil muzical, cercetătorii au dorit să afle dacă există repere fixe în acest tablou atât de divers. Astfel, s-a constatat faptul că ritmul cardiac în timpul efortului fizic este diferit dacă se ascultă muzică ritmată, cu un beat puternic. „Tempo-ul alert pe parcursul exercițiilor a generat o percepție mai scăzută a efortului de persoana care face fitness, în comparație cu cei care au exersat fără muzică. În același timp, au fost amplificate efectele efortului depus și s-a înregistrat un ritm mai alert al inimii”, sintetizează profesor Luca P. Ardigò.

Scade anxietatea înainte de o competiție

Se cunoaște faptul că muzica poate ajuta la tratamentul unor afecțiuni și că poate afecta modul cum se simte o persoană. În cazul unui maraton, în timpul antrenamentelor, ca, de altfel, și în timpul curselor, atenția se poate îndrepta spre două lucruri: spre aspectele strict legate de performanță și de alergare sau spre lucruri care nu au deloc legătură cu performanța. Indiferent de focusul interior, în timpul unui antrenament greu sau al unei curse lungi, menținerea focusului necesită consum mare de energie. Muzica îl poate face pe cel care o ascultă să nu se mai gândească la ceea ce e negativ și să își îndrepte atenția spre aspecte pozitive, poate scădea gradul de anxietate existent înainte de competiție sau de antrenamente, poate calma sau poate crește nivelul de energie. De asemenea, ritmul muzicii poate afecta ritmul de alergare.

ATENŢIE! 87% dintre cei care frecventează sălile de fitness preferă să facă sport pe muzică originală ambientală.