Main menu

header

782 3 1de Florica Pintea şi Alexandru Filcu

Există persoane sensibile la o gamă atât de mare de alimente, încât nutriționiștii sunt nevoiți să pună la punct planuri alimentare tot mai elaborate pe măsură ce sunt tăiate de pe listă alte și alte produse. În această categorie intră și dieta fără lectină, generată de un studiu care a pus în evidență faptul că există consumatori care manifestă intoleranță la această substanță.

„Inamicul numărul unu”

Fostul cardiolog american Steven Gundry, care se concentrează în prezent pe nutriție, popularizează dieta fără lectină. Considerând această substanță „principalul pericol din alimentația americanilor”, specialistul a scris o carte pe această temă, în care detaliază motivele pentru care, în opinia sa, lectina ar trebui evitată, recomandă un plan alimentar, promite scădere în greutate și furnizează suplimente vândute sub brand propriu. De ce este lectina „inamicul numărul unu” în noua formulă de dietă apărută peste Ocean? Potrivit literaturii de specialitate, lectina reprezintă un grup de glicoproteide - proteine ce conțin în molecule glucide. Acestea se găsesc în cantitate mare în cartofi, leguminoase și cereale. Este foarte asemănătoare glutenului, fiind considerată un antinu- trient. Asta înseamnă că atunci când ajunge în organism, lectina interferează cu absorbția nutrienților.

Propice pentru bacteriile bune, periculoasă pentru stomac

Unele persoane pot dezvolta intoleranță la această substanță. Deși nu există suficiente studii concludente pe această temă, iar părerile sunt împărțite în ceea ce privește beneficiile și pericolele din spatele promovării acestui regim, are suficienți adepți încât să merite o privire mai atentă. Pe de o parte, există specialiștii care afirmă că lectina are un impact pozitiv asupra sănătății, determinând o mai bună interacțiune între celule sau crearea mediului propice pentru bacteriile bune din intestin. De asemenea, lectina este studiată și din perspectiva încetinirii multiplicării celulelor canceroase, precum și pentru elaborarea unor tratamente eficiente împotriva bacteriilor și fungilor. Pe de altă parte, substanța poate deranja stomacul, mai ales când alimentele care conțin lectină sunt consumate crude. De pildă, lectina din boabele de fasole roșie este foarte periculoasă. Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente, celebra FDA din SUA, doar câteva boabe de fasole roșie consumate crude pot fi chiar otrăvitoare, generând simptome severe, de la amețeli la diaree.

Nu se consumă legume de culoare închisă

782 3 2Printre alimentele cu cea mai mare concentrație de lectină sunt unele legume, dar și cereale integrale. Pe lângă necesitatea de a găti la temperaturi înalte alimentele care conțin lectină, promotorii dietei recomandă ca această substanță să fie eliminată complet. Așadar, ce alimente sunt interzise în cadrul dietei fără lectină? Legume ca mazărea și fasolea, precum și nucile. De asemenea, nu se consumă legume de culoare închisă, cum sunt vinetele, ardeii capia, cartofii mov sau roșiile. Și fructele sunt interzise, cu excepția celor de sezon, și acelea în cantități moderate. Cerealele sunt şi ele de evitat. Pentru un rezultat pe măsura așteptărilor, Gundry taie de pe listă porumbul, dar și carnea de la animalele hrănite cu porumb. În schimb, sunt permise carnea albă, cartofii dulci gătiți, legumele cu frunze verzi, cruciferele, ceapa și usturoiul, țelina, ciupercile, avocado, măslinele și uleiul extravirgin de măsline.

Mai mult un trend decât un plan bazat pe dovezi științifice

O dietă fără lectină este un plan restrictiv. Și nu tocmai ușor de urmat, în special pe termen lung. Sunt limitate sau chiar eliminate multe alimente care conțin o cantitate semnificativă de nutrienți. Unii dintre aceștia, cum sunt cei din cerealele integrale, sunt considerați benefici în lupta cu bolile cardiovasculare sau pentru scăderea riscului apariției unor afecțiuni ale plămânilor. De asemenea, au fost luați în calcul pentru prevenirea cancerului sau menținerea greutății optime. Mai mult, în condițiile în care există tot mai mulți vegetarieni, o astfel de dietă devine foarte dificil de urmat și poate fi de-a dreptul costisitoare. Beneficiile, în schimb, sunt clar direcționate spre persoanele care ar putea avea intoleranță la lectină, dar mai sunt necesare studii în plus pentru determinarea cu exactitate a simptomelor unei astfel de afecțiuni. La acest moment, potrivit multor specialiști, „dieta fără lectină este mai mult un trend decât un plan bazat pe dovezi științifice de necontestat”.

„Singurul fel în care vă puteți menține sănătatea este să mâncați ceea ce nu vreți și să beți ceea ce nu vă place“ (Mark Twain, scriitor)

Sfaturi utile

Pentru a reduce lectina din fasole, gătiți-o la flacără mare timp de două ore. Și gătitul în vase sub presiune este recomandat, întrucât distruge foarte multă lectină din majoritatea soiurilor de cartofi, interzise în acest regim. Concentrați-vă pe fructe de mare, miere, ouă și excludeți soia, lactatele și făinoasele. În cazul în care decideți să optați pentru această dietă, completați nutrienții lipsă cu suplimente cu calciu, magneziu și potasiu. Ca regulă generală, dacă este, totuși, nevoie să apelați la cereale, alegeți variantele albe: pâine albă de bună calitate versus pâine neagră sau orez alb în detrimentul celui brun.