Main menu

header

797 3 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Două sau trei cești cu cafea consumate zilnic generează o diminuare a stratului de grăsime abdominală, arată rezultatele unei cercetări recente, derulate în cadrul Universității Anglia Ruskin, din Marea Britanie.

Cele mai mici niveluri de țesut adipos

După examinarea și centralizarea datelor studiilor derulate în Marea Britanie și în SUA, experții au concluzionat că există o relație directă între consumul moderat de cafea și procentul de grăsime din corp, inclusiv al țesutului adipos din zona abdominală. Concret, s-a observat faptul că femeile cu vârste între 20 și 44 de ani care consumă în medie două-trei cești cu cafea zilnic au cele mai mici niveluri de țesut adipos în partea inferioară a corpului, cu circa 4% mai scăzut decât în cazul celor care nu beau cafea. Acest procent este chiar ușor mai mare în cazul persoanelor din grupa de vârstă 45-69 de ani. În medie, această cantitate de cafea consumată zilnic a generat o scădere cu trei procente a nivelului grăsimii din corp. Cifrele s-au dovedit valabile pentru toate stilurile de viață, pentru toate tipurile de cafea consumate și chiar dacă unele persoane sufereau de anumite boli cronice.

Crește rata metabolică

Specialiștii britanici evaluează posibilitatea ca aceste rezultate să stea la baza elaborării unor tratamente eficiente antiobezitate. „Cercetarea noastră sugerează că anumiți compuși din cafea reglează greutatea corporală și pot fi introduși în anumite produse dedicate scăderii în greutate, precum și în strategiile de combatere a epidemiei de obezitate, care generează o mulțime de alte afecțiuni”, explică specialistul Lee Smith, care a elaborat studiul. Pe de altă parte, cafeaua este creditată de specialiști cu capacitatea de a crește rata metabolică, accelerând astfel arderea caloriilor. Cafeaua neagră fierbinte, consumată dis-de-dimineaţă, oferă o stimulare deosebită pentru organism, generând o ardere mai eficientă și mult sporită a caloriilor, pe tot parcursul zilei. De asemenea, s-a demonstrat că o ceșcuţă cu cafea are puterea de a stimula activitatea țesutului adipos brun. Acest tip de grăsime arde calorii pentru a genera căldura de care organismul are nevoie. „Grăsimile brune funcționează într-un mod diferit față de alte grăsimi, producând căldură prin arderea zahărului și a grăsimilor”, punctează expertul Michael Symonds, de la Universitatea Nottingham.

Sporeşte eficacitatea exerciţiilor fizice

Persoanele care consumă o cană cu cafea neagră înaintea unei sesiuni de antrenament au toate şansele să depună mai mult efort și deci antrenamentul să fie mult mai eficient, datorită plusului de energie pe care această băutură îl oferă. În acest scop, cafeaua trebuie consumată cu o oră înainte de exerciții, pentru a se evita şi unele urmări, cum sunt transpiraţia sau efectele digestive.

O bună parte din antioxidanţii cafelei se pierd în urma procesului de prăjire, eforturile de slăbire fiind accentuate prin consumul de cafea verde, din boabe neprăjite