Main menu

header

833 3 2de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Depistarea celor mai eficiente metode de a slăbi destinate persoanelor care nu reușesc nicicum să piardă în greutate este o adevărată competiție mondială, care antrenează inteligență, inspirație, talent și investiții în cercetare. Una dintre ultimele descoperiri în materie este un dispozitiv wireless care menține sațietatea.

Alternativă la intervențiile de micșorare a stomacului

Experții de la Universitatea A&M, din Texas, au realizat un dispozitiv revoluționar, menit să reprezinte o alternativă la complicatele intervenții chirurgicale de micșorare a stomacului, care în cele mai multe cazuri implică perioade de acomodare, risc de complicații etc. Practic, este vorba despre un aparat wireless, care acționează cu ajutorul luminii ce stimulează anumite terminații nervoase, având ca efect suprimarea poftei de mâncare. Implantul este de foarte mici dimensiuni și generează transmiterea semnalului că pacientul este sătul. „Am dorit să creem un dispozitiv care să necesite minimum de intervenție pentru a fi amplasat și, de asemenea, maximum de efect”, punctează specialistul Sung Il Park.

Pacienții obezi resimt o ușurare imediată

833 3 3Noul implant destinat suprimării apetitului este rezistent la acțiunea acizilor din stomac și răspunde unui semnal cu radiofrecvență de la distanță. „Aparatul pe care l-am realizat va putea fi benefic persoanelor care au mare nevoie de intervenții chirurgicale”, explică Park. Implantul conceput de experții americani este o dezvoltare de ultimă oră a unor încercări anterioare de acțiune asupra nervului care trans- mite semnalul de sațietate. Potrivit specialiștilor, noul dispozitiv face mult mai confortabilă pentru pacienți acțiunea asupra acestui nerv, nemaifiind necesare fire și dispozitive electrice pentru a se putea obține rezultatul dorit. În plus, cu ajutorul implantului, pacienții care au un indice de masă corporală peste valoarea de 35 și care sunt considerați obezi indiferent de înălțime, resimt o ușurare aproape imediată.

Sătul pe stomacul… gol

Pe parcursul derulării etapelor de realizare a implantului, specialiștii au observat cu surprindere că nu tot ceea ce se știa până acum despre senzația de sațietate este exact. Practic, s-a considerat că stomacul plin transmite către creier semnalul că pacientul este sătul, dar la acest capitol experții americani au identificat o „nuanță”. „Experimentele derulate în laborator ne-au demonstrat că și receptorii care reacționează la chimicalele din alimente au un rol important în transmiterea semnalului că persoana a mâncat suficient, chiar dacă stomacul nu este plin”, detaliază Park. Extinzând aria de acțiune a dispozitivului, cercetătorii din Texas au anunțat că implantul poate manipula și nervii din alte organe ale sistemului digestiv, cu doar câteva modificări minime.

„Noul dispozitiv pentru suprimarea apetitului acționează asupra funcțiilor neuronale într-o manieră care a fost imposibilă până acum“ (Sung Il Park, Universitatea A&M, Texas)