Main menu

header

839 3 2de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

O cercetare de dată recentă relevă faptul că una dintre cele mai eficiente și mai durabile metode de scădere în greutate este încălzirea organismului prin transformarea depozitelor de grăsime.

Blocare a unui receptor genetic din celulele grase

Un studiu extins al specialiștilor de la Institutul de Cercetări Medicale Garvan, Australia, a evidențiat faptul că, spre deosebire de medicamentele pentru slăbit, care pot avea efecte secundare, terapia genică poate fi cheia pentru tratarea mai sigură a obezității. Concret, potrivit experților australieni, blocarea unui anumit receptor genetic din celulele grase poate crește producția de căldură, sporind astfel metabolismul grăsimilor. Autorii studiului adaugă că acest tratament ar evita țintirea sistemului nervos central al unui pacient, modalitate de acțiune a medicamentelor. „Receptorul Y1 acționează ca o frână pentru generarea căldurii în organism. În studiul nostru, am constatat că blocarea acestui receptor în țesuturile adipoase a trans- format grăsimea care stochează energie în varianta consumatoare de energie, pornind producția de căldură și oprind creșterea în greutate”, explică specialistul Yan-Chuan.

Metabolism mai accelerat și minus la... cântar!

Majoritatea medicamentelor actuale utilizate pentru tratarea obezității vizează creierul pentru a suprima pofta de mâncare și pot avea efecte secundare severe. Spre surprinderea lor, cercetătorii au descoperit că receptorii Y1 sunt eliberați în număr mai mare în țesutul adipos al exemplarelor obeze de animale de laborator. După efectuarea testelor, experții au constatat o reducere semnificativă a creșterii în greutate corporală, în urma generării sporite de căldură. Autorii studiului au aplicat apoi metoda la celulele adipoase umane de la pacienții obezi. „Țintirea receptorilor Y1 la oameni va duce la același metabolism mai accelerat al grăsimilor și la pierderea în greutate observate la șoareci”, arată experții, într-un comunicat. „Studiul nostru este o dovadă crucială că blocarea receptorilor Y1 în țesuturile periferice fără a afecta sistemul nervos central este eficientă în prevenirea obezității prin creșterea consumului de energie. Acesta dezvăluie o nouă abordare terapeutică, care este potențial mai sigură decât medicamentele actuale care vizează apetitul”, adaugă specialistul Herbert Herzog.

„Studiul nostru vizează țesuturile adipoase în mod direct și va putea fi o modalitate mai sigură de a preveni și de a trata obezitatea“ Yan-Chuan, Institutul Garvan, Australia