Main menu

header

844 3 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Persoanele care obișnuiesc să facă exerciții fizice sau să alerge pot avea beneficii musculare în plus dacă folosesc costume elastice. Potrivit unui studiu recent, acestea susțin flexibiltatea musculară după sesiunile de efort.

Limitează pierderea de forță

Costumele și bandajele elastice reprezintă o normă pentru cei care obișnuiesc să alerge sau să facă exerciții la sală, dar avantajele acestora depășesc simpla stare de confort. Pe lângă faptul că diminuează riscul de loviri sau de accidentări, aceste costume limitează pierderea de forță musculară, arată rezultatele unei cercetări derulate în cadrul Universității Tohoku, din Japonia. Concret, după analizarea datelor subiecților care au experimentat antrenamente cu aceste costume prin comparație cu voluntari echipați cu piese obișnuite, din bumbac, s-a constatat faptul că în cazul celor care au folosit costume elastice s-a înregistrat o revenire musculară mult mai rapidă.

Refac instantaneu capacitatea genunchilor de a relua exercițiile

În cazul celor care au efectuat sesiuni de antrenamente mai intense, specialiștii niponi au identificat modificări semnificative la nivelul capacității genunchilor de a relua exercițiile, și în acest caz constatându-se faptul că revenirea este mult mai rapidă, practic instantanee, așadar efectul se manifestă și la nivelul articulațiilor. „Studiul nostru a relevat faptul că bandajele și costumele elastice au potențialul de a spori flexibilitatea musculară prin reducerea pierderii de vigoare, scăzând astfel riscul de daune la nivelul mușchilor și al scheletului în cazul celor care practică antrenamente regulate și intense”, detaliază specialistul János Négyesi.

Reduc vibrația generată de efort

Costumele elastice, realizate din spandex sau elastan, au apărut în anii 1960 și au revoluționat, practic, lumea sportului profesionist, rerezentând un element central și în trendul mondial de fitness. Pe lângă faptul că a simplificat industria țesăturilor, binecunoscuta lycra a intrat inițial în lumea înotătorilor, apoi s-a extins la scară globală la începutul anilor 1980. Rând pe rând, de la balet la ciclism, patinaj, schi, atletism, costumul elastic s-a dovedit o soluție împotriva rănirilor, a vibrației musculare generate de efort, a fricțiunii produse de aer, protejând și de efectele nocive ale radiațiilor UV.

Cercetătorii japonezi evaluează în prezent capacitatea costumelor elastice de a contribui la protejarea halterofililor și a persoanelor care ridică greutăți la sala de fitness