Main menu

header

853 3 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Un spray pentru nas care conține oxitocină, „hormonului iubirii”, ar putea fi de folos în lupta cu kilogramele în plus, arată rezultatele unui nou studiu, derulat de oamenii de știință britanici.

Un strop în fiecare nară alungă gândul la mâncare

În ultimii ani, mai multe studii au descoperit că pulverizarea unei versiuni de oxitocină creată de om în nas poate trata nenumărate probleme, de la libidoul scăzut până la probleme de comportament cauzate de autism la copii. Potrivit rezultatelor celei mai recente cercetări în materie, realizată de oamenii de știință de la Imperial College și Universitatea Kingston, din Londra, hormonul poate reduce și apetitul. Testele derulate pe subiecți umani au evidențiat faptul că un strop în fiecare nară este suficient pentru a alunga gândul la mâncare. Practic, voluntarii, bărbați și femei, au pulverizat oxitocină în ambele nări înainte de a li se arăta imagini cu alimente, cercetătorii au măsurat reacțiile la fotografii după utilizarea sprayului comparativ cu ale unui placebo. Rezultatele, care au fost publicate în revista „Appetite”, au arătat că răspunsurile creierului la imaginile cu hrană au fost mult mai lente după pulverizarea hormonului.

Declanșează pierdere semnificativă în... „tonaj”

Reacția de după inhalarea oxitocinei se explică prin faptul că, în momentul în care este eliberat hormonul, creierul devine mult mai puțin preocupat de hrană. Studiile efectuate pe animale au evidențiat faptul că utilizarea zilnică de oxitocină a declanșat o pierdere semnificativă în greutate în cazul exemplarelor testate. Specialiștii arată că hormonul diminuează activitatea într-o parte a creierului care gestionează sistemul de recompensă - zona tegmentală ventrală. „Aceste descoperiri pot avea implicații importante pentru persoanele cu obezitate”, punctează raportul oamenilor de știință.

Posibilele efecte secundare ale pulverizării de oxitocină în nas includ greață, tensiune arterială scăzută și ritmuri cardiace anormale