Main menu

header

865 3 5de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Oparte din succesul celor mai performanți sportivi ai lumii poate fi atribuit talentului nativ, dar unele dintre obiceiurile lor de viață sunt nu doar exemple de diete care funcționează perfect, ci și dovada sacrificiilor pe care le cere statutul de mare campion.

Roger Federer

Paste cu sos înainte de fiecare meci

865 3 1Aflat de mai mulți ani pe lista primilor zece sportivi ai lumii, considerat unul dintre cei mai mari jucători de tenis din toate timpurile, tenismanul Roger Federer ține un regim alimentar foarte riguros, de la care nu se abate. Campionul își începe ziua cu vafe de casă cu sirop de zmeură, împreună cu cereale. La finalul micului dejun dă peste cap un „shot” de oțet, cafea și suc proaspăt stors de lămâie. Cu două ore înainte de fiecare meci, Federer mănâncă paste cu sos ușor - este o rutină pe care o urmează de peste de 20 de ani. La cină, lucrurile sunt mai diversificate, Federer preferând preparatele din bucătăria italiană, japoneză și indiană. La capitolul gustări, marele tenisman preferă bananele. Deși are un stil de viață cât se poate de sănătos, Federer mai „trișează” uneori cu înghețată sau ciocolată.

LeBron James

A „căpăcit” prăjelile, glutenul și lactatele de origine animală

865 3 2Gigantul LeBron James este unul dintre cei mai buni jucători de baschet din toate timpurile - a câștigat, printre altele, trei campionate NBA și două medalii de aur olimpice. Sportivul a detaliat, în cadrul unei emisiuni de televiziune, ce obiceiuri alimentare îl mențin în forma de excepție în care este. În ziua unui joc, LeBron începe cu o omletă din albușuri, cu somon afumat și clătite fără gluten cu fructe de pădure. La prânz servește paste integrale, somon și legume. Cu puțin timp înainte de meci, baschetbalistul mănâncă un sendviș cu unt de arahide și jeleu. În pauză consumă câteva felii de mere cu unt de migdale deasupra. Imediat după orice partidă, LeBron bea un shake de proteine, cu o pudră pe bază de plante, cu lapte de migdale și fructe. La cină, LeBron servește carne de pui cu o salată de rucola. De asemenea, sportivul mănâncă doar produse organice și exclude zahărul, prăjelile și lactatele de origine animală.

Usain Bolt

Fructe și multă apă

865 3 3„Cel mai rapid om în viață”, Usain Bolt, a câștigat nouă medalii de aur olimpice și deține recordul mondial la ștafeta de 100 metri, 200 metri și 4 x 100 metri. Este considerat cel mai mare sprinter al tuturor timpurilor, dominând sportul timp de trei olimpiade consecutive. Chiar dacă mare parte din performanțele sale sunt datorate unui talent nativ ieșit din comun, marele campion a început să acorde mai multă atenție alimentației odată cu înaintarea în vârstă, pentru a-și menține longevitatea într-un sport foarte solicitant. O zi obișnuită de antrenament pentru Bolt începe cu un sendviș simplu cu ou. Apoi, după o scurtă sesiune în sala de greutăți, ia un prânz ușor, cu paste cu carne de vită. Pentru gustări pe tot parcursul zilei, campionul recurge la fructe - mango, ananas și mere. Chiar dacă s-a retras din sportul mare, Bolt continuă să se mențină în formă cu ajutorul unei hidratări corespunzătoare și nu a renunțat la antrenamente.

Sidney Crosby

Numai alimente organice, locale

865 3 4Unul dintre cei mai buni jucători de hochei din lume, Sidney Crosby a câștigat trei Cupe Stanley cu Pittsburgh Penguins, două medalii de aur olimpice şi un titlu mondial cu Canada. Crosby este foarte atent la ce mănâncă, în cea mai mare parte alimente organice locale. Un mic dejun tipic pentru el include ovăz, ouă organice și slănină de curcan, multă verdeață, cum ar fi spanacul sau sparanghelul, precum și un smoothie de proteine cu zer de vacă, amestec de banane, afine și kale. Înainte de fiecare meci, Crosby consumă un sendviș cu unt de arahide și jeleu. „Îmi plac dulciurile și mâncarea nepermisă mai mult decât ar trebui - fast-food, pizza, prăjituri, gogoși”, mărturisește hocheistul, ca pentru a ilustra că renunță la plăcerile gastronomice ale vieții în numele performanței sportive.

Serena Williams

Regim vegan, fără zahăr

Una dintre cele mai mari sportive din toate timpurile, Serena Williams a câștigat 39 de titluri de Grand Slam și a fost numărul 1 în lume timp de 319 săptămâni de când a deținut pentru prima dată această poziționare, în 2002. Pentru această performanță uimitoare, Serena Williams nu face rabat niciodată de la dieta foarte strictă pe care o urmează. Atentă dintotdeauna la ceea ce mănâncă, sportiva și-a multiplicat concentrarea pe regim după ce a născut, în anul 2017, moment în care, pentru a reveni pe teren, a trecut la o dietă vegană și a eliminat complet zahărul. În schimb, a consumat nuci, fasole, linte și quinoa încolțită. În timpul sezonului de tenis, o zi obișnuită pentru Serena include o ceșcuţă cu ovăz cu căpșuni, mandarine și unt de migdale la micul dejun, la prânz o salată verde cu spanac, mandarine, roșii cherry, suc de lămâie, ceapă, crutoane și migdale felii, iar pe parcursul zilei un sendviș cu pâine prăjită cu unt de migdale și o băutură preparată din suc de lămâie, ceai verde matcha și scorțișoară. La cină, Serena servește o ceșcuţă cu orez brun cu semințe de cânepă și chia, alături de o salată cu legume proaspete. Marea sportivă mai „gustă” din alimentele sale preferate - tacos, pizza sau cartofi prăjiți - doar în pauzele dintre turnee.

Conor McGregor, primul pe lista Forbes a celor mai de succes sportivi în 2021 (180 de milioane de dolari), mănâncă fructe şi legume proaspete, carne de pui şi orez, ouă şi cereale integrale şi bea shake-uri proteice şi mult ceai organic

Lionel Messi - tot mai puţină carne

865 3 6Proaspătul câștigător al Balonului de Aur, Lionel Messi, unul dintre cei mai mari fotbaliști contemporani, a dezvăluit că nu a fost întotdeauna atent la ceea ce mănâncă. Pe măsură ce a înaintat în vârstă, a luat decizia să înceapă să se alimenteze sănătos, pentru a-și prelungi cât mai mult perioada sportivă la cel mai înalt nivel, iar astăzi este un exemplu de rigurozitate nutrițională. Alimentația celebrului sportiv se rezumă la cinci categorii de alimente esențiale: apă, ulei de măsline, cereale integrale, fructe, legume proaspete. Printre lucrurile pe care dieta lui Leo Messi le interzice se numără zahărul, complet nepotrivit celor care vor să-și mențină musculatura în cea mai bună formă, alcoolul, băuturile gazoase, carbohidrații procesați, prăjelile, îndulcitorii artificiali și tutunul. Din categoria alimentelor mult reduse face parte carnea, foarte greu de digerat. Messi bea până la trei shake-uri de proteine în fiecare zi, mănâncă surse slabe de proteine - pui, pește, somon, carne de vită, ouă - carbohidrați complecși buni și nu-i lipsesc, pentru un plus de gust, condimentele, în special preferatele sale, busuiocul și oregano.