Main menu

header

868 3 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Unul dintre cele mai în vogă trenduri alimentare ale momentului este conceptul Mash Bowl, o adaptare perfectă la tendințele nutriționale, care cer mai multă calitate, mai mulți nutrienți, ingrediente naturale, în aceeași porție de mâncare. Mai mult, acest tip de nutriție completă este foarte lesne de personalizat.

Toți nutrienții în același meniu

Tendința de a servi masa în boluri este la modă de ceva vreme, aducând nu doar un plus de eleganță, ci și un control mai bun al porțiilor. În acest tablou în mișcare al evoluțiilor alimentare a apărut conceptul Mash Bowl, pe scurt o combinație de ingrediente alimentare sănătoase, care vin într-un castron. Acest sistem asigură pe de o parte prezența tuturor nutrienților necesari organismului în același meniu, iar pe de altă parte se adresează tuturor gusturilor. Inițiatorul proiectului intitulat Aviko Mash Bowl este chef David Girault, de la Van Essen Catering, din Amsterdam, care „pariază” pe combinațiile de piure de cartofi cu alte ingrediente care să personalizeze meniul. „Probabil că ați observat trendul pe Instagram, deoarece există o mulțime de fotografii cu alimente sub hashtag-ul #bowl: Poké Bowl, Acai Bowl, Buddha Bowl sau Smoothie Bowl, toate împrumutate din culturile din întreaga lume”, detaliază Girault.

Versatilitate cu ingredientele din bucătărie

Odată cu creșterea spectaculoasă a comenzilor pentru prânz în pandemie, Mash Bowls s-au dovedit ideale pentru o nutriție completă, care rezistă bine transportului până la client. Iar pentru cei care doresc să experimenteze acasă, nimic mai simplu și mai atrăgător - sistemul funcționează perfect cu ingrediente care există în bucătărie, permițând variațiuni nesfârșite. De pildă, un Mash Bowl Italian include roșii uscate, măsline, busuioc și parmezan, cel mexican fasole, ardei jalapeno și brânză cheddar, cel spaniol ardei roșu, usturoi, spanac, creveți și nuci, cel asiatic pui, muguri de fasole, nuci caju și coriandru, cel sicilian pancetta, roșii uscate, nuci de pin, vinete și rucola, cel francez dovleac, brânză de capră, semințe de dovleac și cimbru. „De asemenea, vă puteți prepara propria variantă de bol, pentru a personaliza aroma sau, după caz, pentru a oferi clienților experiențe unice”, punctează Girault.

„Mash Bowl se va potrivi perfect și în afacerile cu mâncare stradală, așa că, dacă sunteți în căutarea unui astfel de concept, puteți alege aceste formule sănătoase și pline de savoare“ (chef David Girault, Amsterdam)

Formule ideale pentru siluetă

868 3 2Pe lângă infuzia de sănătate pe care o reprezintă, aceste boluri personalizate sunt ideale și pentru siluetă, întrucât mențin sațietatea mult timp. Un exemplu este Buddha bowl, care conține câte puţin din fiecare, este simplu de făcut și nu implică măsurarea exactă a cantităților. Plin cu nutrienţi, enzime, vitamine şi minerale, acest bol poate fi realizat în variațiuni nesfârșite pe aceeași temă. Pentru a-l prepara, aveți nevoie de un pumn cu năut, o mână cu frunze verzi preferate (salată verde, baby spanac, leurdă) câteva roşii cherry, un morcov, două ridichi, un castravete, câteva buchețele de broccoli, iar pentru dressing o lingură de pastă tahini și o lingură cu zeamă de lămâie. Clătiți năutul, îndepărtați pielițele, puneți boabele pe o hârtie de copt în tava cuptorului, turnați deasupra o linguriţă cu ulei de măsline, puţină sare şi piper şi coaceți timp de 15 minute. Între timp, fierbeți broccoli timp de două minute, spălați frunzele verzi şi lăsați-le la scurs într-o sită. Tăiați roșiille cherry în jumătăţi, ridichiile în felii subţiri, castravetele în cubuleţe şi dați morcovul prin răzătoarea mare. Puneți toate ingredientele în bol și turnați sosul deasupra.