Main menu

header

869 3 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Dacă obișnuiți să treceți noaptea pe la frigider pentru o gustare, este bine să știți că o serie de cercetări recente pun în evidență pericolul major pe care îl reprezintă acest obicei la adresa sănătății inimii.

Dereglează inima

O cercetare a specialiștilor americani din cadrul Universității Columbia, din New York, a relevat faptul că obiceiul de a mânca noaptea este foarte periculos pentru inimă, în special în cazul femeilor. Dacă, pe de o parte, o gustare ocazională nu poate face foarte mult rău, aportul regulat de calorii nocturne este un adevărat pericol - cu fiecare 1% spor caloric ingerat crește proporțional riscul de a dezvolta hipertensiune, diabet și de a acumula kilograme în plus care pot fi foarte greu de pierdut ulterior. „Rezultatele noastre indică faptul că mâncatul intenționat, fără a se ține cont de ora înaintată și de numărul de calorii ingerate, este un obicei care poate fi modificat cu ușurință, astfel încât să se reducă riscul de boli cardiovasculare”, explică expertul Nour Makarem, autor al studiului.

Cercul vicios al nevoii de a mânca

Nu mâncatul noaptea în sine este cea mai gravă problemă a celor care au acest obicei, ci mai ales ceea ce mâncăm: somnoroşi, nu vom sta să spălăm un fruct sau să ronţăim frunze de salată, ci ne vom duce glonţ către dulciuri sau snacks-uri. Iar curând… rezultatele acestui obicei nesănătos - în unele cazuri chiar sindrom - se vor vedea pe cântar şi în starea generală de sănătate. Este un ciclu care se dezvoltă în spirală: mâncatul noaptea duce la o calitate proastă a somnului, care se traduce prin lipsa de energie. Aceasta generează stres şi… nevoia de a mânca. Odată instalată această nefericită „rutină” și îngrășarea devenită realitate, specialiștii în fitness atrag atenția că greutatea în plus poate deveni foarte greu de gestionat, iar revenirea la o bună formă fizică nu se poate reduce la exerciții, ci este nevoie, în paralel, de eliminarea nefastului obicei.

Disciplina în alimentație, soluție ideală

Experții oferă soluții de disciplină în alimentație pentru „spargerea” cercului care ne determină să mâncăm noaptea. În primul rând, este indicat să luați un mic dejun consistent, în care să existe și cea mai mare parte a proteinelor necesare peste zi. De asemenea, nu săriți peste mese și nu exagerați cu postul. Lipsa prânzului sau a unei cine uşoare vă poate determina să mergeți noaptea la frigider, iar perioadele lungi de abținere de la mâncare, chiar dacă pot fi sănătoase şi contribuie la detoxifierea organismului, pot deregla echilibrul hormonal. De asemenea, nu uitați să vă hidratați, mai ales în timpul zilei, iar ca să eliminați senzația de foame târzie, apelați la gustări cum sunt popcorn fără grăsimi sau fresh-uri de fructe. Nu în ultimul rând, mestecați încet și mâncați fără să faceți și altceva în același timp.

Schimbarea stilului de viaţă şi dormitul începând cu ora 22:00 sunt printre cele mai importante recomandări ale specialiştilor pentru combaterea mâncatului nocturn