Main menu

header

874 3 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

V-aţi întrebat vreodată de ce sunt atât de gustoase preparatele de tip fast-food? Ei bine, acestea conţin cantităţi mari de zaharuri, grăsimi staturate şi coloranţi care fac produsul cât mai atrăgător, mai ales pentru copii. Nu există plăcere mai mare pentru cei mici decât vizita la aceste restaurante. Obiceiul, însă, este extrem de dăunător de la primele luni,până la adolescenţă, în mod special, dar organismul poate fi afectat şi după. Wasim Nazer, nutriţionist la Clinica Masaya, ne-a vorbit despre pericolul la care sunt expuşi copiii din pricina consumului de alimente nesănătoase, dar şi cum pot fi dezvăţaţi de acest obicei nociv.

„Statisticile plasează România printre primele locuri în Europa la obezitate infantilă”

- Cât de importantă este nutriţia în creşterea şi dezvoltarea copilului?

874 3 2- Statisticile îngrijorătoare din ultima perioadă plasează România printre primele locuri în Europa la obezitate infantilă, aproape 1 din 2 copii având probleme cu greutatea. Din păcate, părinţii îşi dau seama foarte târziu de problemele care pot apărea. Uitaţi în faţa televizoarelor şi a tabletelor, cu mese neregulate, consumând fast-food sau băuturi carbogazoase necontrolat, cu foarte puţină mişcare, copiii pot dezvolta diabet şi alte boli cronice. Nutriţia joacă un rol foarte important în creşterea copilului, începând cu diversificarea acestuia până la adolescenţă. În această perioadă, corpul se dezvoltă într-un ritm foarte rapid, iar o alimentaţie corespunzătoare ajută copilul să dezvolte un corp armonios şi sănătos. Un exemplu concret este construirea unui bloc, fundaţia fiind cea mai importantă. Pentru o bună funcţionare, corpul uman are nevoie de un aport extern de nutrienţi de calitate (proteine, glucide, lipide, vitamine şi minerale), oferiţi în proporţia optimă, corespunzătoare etapei de dezvoltare a copilului. Deşi alimentele de tip fast-food sunt foarte gustoase, nu ne ajută corpul în niciun fel. Sunt foarte dăunătoare, deoarece conţin foarte multe calorii, într-o porţie mică. Unele studii au arătat că mâncarea de tip fast-food poate reduce nivelul de energie şi capacitatea de concentrare pe perioade lungi de timp. Acest tip de mâncare conține foarte mulți carbohidraţi, o doză mare de grăsimi saturate, sare, coloranţi şi potenţiali acceleratori de gusturi.

- Ce alimente intră în această categorie?

- În categoria de fast-food intră cartofii prăjiți, pui nuggets, shake-uri, sucuri etc. pe care le găsim la aproape orice restaurant. Nu numai că nu sunt sănătoase. Un studiu realizat la Spitalul de Copii din Boston indică faptul că acestea încurajează supraalimentarea din cauza anumitor factori: e săracă în fibre, are palatibilitate crescută (are un gust bun), oferă un număr mare de calorii într-un volum mic, e bogată în grăsimi şi are un conţinut ridicat de zahăr în formă lichidă.

„Înlocuiţi-le cu mâncare preparată în casă”

874 3 3- Cum afectează organismul?

- Acestea afectează organismul în mai multe moduri: consumul mare de zahăr ridică foarte mult insulina în corp, putând ajunge la diabet și obezitate, dar şi la apariţia cariilor dentare. Are foarte multe grăsimi saturate, iar acestea pot duce la probleme cardiace și creşterea tensiunii. Lipsa de vitamine și minerale din aceste alimente, și mai ales în această perioadă în care corpul se dezvoltă într-un mod rapid, duc la dezvoltarea bolilor de deficit mineral și a osteoporozei. Din cauza acestor alimente, copiii pot să devină depresivi și agitaţi, deoarece dopamina, hormonul fericirii, nu mai este eliminat în mod natural şi frecvent în corp, doar prin stimulare, ajungând ca organismul să ceară din ce în ce mai mult genul acesta de alimente, ajungând la dependenţă. Dar nu numai atât, pot apărea probleme și mai târziu, după adolescenţă.

- Cum dezvăţăm copiii de la fast-food?

- Este greu să facem acest lucru, atât timp cât la orice pas găsim câte un restaurant de acest gen, dar încercăm să înlocuim mâncarea nesăntoasă cu cea sănătoasă, adăugând multe fructe, în acest fel eliminând zahărul. Putem să înlocuim acest gen de alimente cu cele bune preparate în casă, spre exemplu. Cartofii prăjiţi, cu cei la cuptor, hamburgerul făcut la grătar, nu prăjit. Iar în loc de sosuri putem să consumăm legume. Dacă ţinem neapărat, le putem face în casă. Să înlocuim maioneza cu sos făcut din smântână, dar este foarte importantă educaţia alimentară pe care copiii o primesc atât acasă, cât și la şcoală.

„Mai predispuși sunt cei cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani”

- Care este este cea mai predispusă categorie, ce vârstă?

- Cei mai predispuși sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani, aceasta fiind perioada în care ei încep să îşi facă obiceiuri alimentare ce rămân pentru totdeauna. Se spune că părinţii sunt oglinda copiilor, ceea ce văd, asta vor face şi ei. Copiii trebuie să înveţe de mici de la adulţi ce tip de hrană trebuie să consume pentru a fi sănătoşi, să înveţe despre importanţa consumului de fructe şi de legume, cereale integrale, proteine de calitate şi grăsimi sănătoase.

- La ce vârstă este absolut interzisă mâncarea de tip fast-food?

- Automat, 0-2 ani. Dacă vorbim despre un copil cu vârsta între 2 şi 5 ani, acesta trebuie să consume doar preparate gătite în casă, deci nu au voie să mănânce altceva.

„Un copil are nevoie de un aport semnificativ de vitamina B12, esenţială pentru formarea normală a globulelor roşii, pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi imunitar, şi D3, necesară în creşterea absorbţiei şi a fixării calciului în oase“

„Mâncărurile preferate ale copiilor sunt pastele, pizza, în general fast-food. Trebuie să introducem fructe şi legume în meniurile pentru copii, creând un design haios, copiilor le place mâncarea ce arată spectaculos“

„Are nevoie de cinci mese pe zi: două de fructe şi trei principale“

- Ce înseamnă o dietă sănătoasă pentru copil? Cum ar trebui să arate mesele?

- Pentru dezvoltarea unui corp armonios, copilul are nevoie de cinci mese pe zi: două de fructe și trei principale. La micul dejun, este indicat să consume ouă, brânză, legume crude, unt sau gem natural, miere. La prânz să consume întotdeauna o salată, proteine (peşte, pui etc.) și legume, dar să nu fie foarte gătite, pentru a nu-și pierde din proprietăţi. Seara, preferabil ciorbă sau supe de orice fel. Indicat este ca atunci când fierbem carnea, să o punem cu tot cu os. Important este şi consumul de lichide. Mesele trebuie să fie dese şi în cantităţi potrivite pentru vârsta lui.

- E greşit dacă, din când în când, o dată pe lună, copilul mănâncă un produs de tip fast-food?

- Nu este greşit să facem acest lucru, atât timp cât nu exagerăm, dar de multe ori, o dată pe lună devine o dată pe săptămână, deoarece copilul va cere mult mai des, iar părinţii vor rezista cu greu să nu cedeze în faţa celui mic.