Main menu

header

883 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Populară de câteva decenii, dieta Zone îi încurajează pe cei care o adoptă să consume o anumită cantitate, strictă, de proteine, carbohidrați și grăsimi la fiecare masă, pentru a reduce grăsimea, numărul de kilograme și pentru a combate inflamațiile din organism.

Reduce nivelul de zahăr din sânge

Dieta Zone a fost creată la mijlocul anilor 1990 de doctor Barry Sears, biochimist american. Regimul presupune un aport strict de proteine, grăsimi și carbohidrați, pentru pierderea optimă în greutate și pentru alte beneficii în ceea ce privește sănătatea generală. Acest plan alimentar specifică faptul că aportul de calorii ar trebui să fie alcătuit din 30% proteine slabe, 30% grăsimi sănătoase și 40% carbohidrați cu conținut ridicat de fibre. În plus, aceste alimente trebuie consumate ca număr prescris de „blocuri”, la mese și gustări. Studiile efectuate până în prezent sugerează că dieta Zone este eficientă pentru a pierde în greutate și pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge, rezistența la insulină și inflamațiile.

Carne slabă, brânzeturi, legume, fructe, cereale

O masă principală conține trei până la cinci „blocuri” Zone, de câte 7 grame de proteine, 9 grame de carbohidrați și 1,5 grame de grăsime. Ca parte a dietei Zone, carbohidrații trebuie să aibă un indice glicemic scăzut, proteinele trebuie să fie slabe, iar grăsimile să fie în principal monosaturate. Susținătorii dietei afirmă că odată ce este redusă inflamația, grăsimile se pierd în cel mai rapid ritm posibil, îmbătrânirea încetinește și este redus riscul de boli cronice. Astfel, opțiunile de proteine din dieta Zone sunt carnea de vită, porc, miel, vițel și vânat, piept de pui și curcan fără piele, pești și crustacee, soia, albuș, brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, sunt permise avocado, nuci macadamia, arahide, caju, migdale sau fistic, unt de arahide, tahini, ulei de canola, susan, arahide și măsline. La capitolul carbohidrați, dieta Zone include legume cu un indice glicemic scăzut (castraveți, ardei, spanac, roșii, ciuperci, dovlecei galbeni etc.) și unele fructe (mere, portocale, prune, afine, mure, zmeură, căpșuni). De asemenea, sunt recomandate și cereale cum sunt fulgii de ovăz și orz.

Dieta Zone nu are faze specifice și este concepută pentru a fi urmată întreaga viață

Opţiuni nerecomandate

Dieta Zone se distinge de alte regimuri alimentare stricte întrucât aproape nimic nu este interzis, dar unele opțiuni nu sunt recomandate, din pricina faptului că predispun la inflamații. Astfel, sunt de evitat bananele, strugurii, stafidele, fructele uscate, mango, mazărea, porumbul, morcovii și cartofii, precum și carbohidrații rafinați și prelucrați (pâine, paste, alte produse din făină albă), alimentele procesate, bogate în zahăr și amidon (dulciurile), băuturile răcoritoare. Un plan standard de masă cu 14 „blocuri” ar putea arăta astfel: mic dejun - 2 ouă, 3 fâșii de slănină de curcan, 1 măr, 650 g spanac fiert, 150 g ciuperci fierte, 50 g ceapă fiartă, 1 lingură cu ulei de măsline; prânz - 80 g pui la grătar, 1 ou fiert tare, 2 capete de salată iceberg, 70 g ciuperci, 100 g castravete crud, feliat, 1 ardei gras roșu, feliat, 2 linguri cu avocado, 1/2 linguriță cu nuci, 1 linguriță cu oțet; cină - 170 g somon la grătar, 200 g cartofi dulci, copți, câteva frunze de salată iceberg, 30 g roșie crudă, 100 g castravete crud, feliat, 2 linguri cu avocado, 1 linguriță cu ulei de măsline.