Main menu

header

900 3 1de Roxana Istudor şi Tatiana Solomon

Presiunea „socială” se dovedește atât de masivă și de nocivă, încât numărul copiilor cu greutate normală care trec la diete aproape s-a triplat în ultimele două decenii. Cercetătorii de la Universitatea Oxford atrag atenția că micuții sănătoși încearcă să scape de kilograme din primii ani de școală, deja nemulțumiți de corpul lor la vârste foarte fragede.

Val de tulburări de alimentație

Încercările de a slăbi în rândul tuturor tinerilor depășesc creșterea numărului celor cu greutate în exces, arată o nouă cercetare a specialiștilor de la Universitatea Oxford. „Există, de asemenea, o creștere semnificativă a prevalenței raportate a tulburărilor de alimentație. Accentul pus pe obezitatea la copii în rândul factorilor de decizie politică și al activiștilor în domeniul sănătății publice, frecvența și tonul raportărilor media și creșterea unei culturi a rețelelor sociale care promovează idealul subțire au dus la o creștere a nemulțumirii legate de greutate în rândul copiilor și tinerilor care nu sunt supraponderali”, scriu oamenii de știință, în revista Archives of Disease in Childhood.

Preocupați de kilograme chiar dacă au greutate normală

Echipa de experți britanici a analizat 34.235 de tineri cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani din 1997 până în 2016. S-a descoperit că proporția de tineri cu greutate sănătoasă care încearcă să scadă în greutate a trecut de la aproximativ unu din 20 la aproape unu din șapte. „În Anglia, în 2015/2016, aproximativ unu din cinci copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani și unu din trei copii cu vârsta între 13 și 17 ani au raportat încercări de a pierde în greutate”, scriu autorii studiului. Pe de altă parte, ratele copiilor supraponderali care țin dietă sunt în creștere vertiginoasă. Potrivit autorilor cercetării, se manifestă o creștere semnificativă în timp a proporției generale de copii cu exces de kilograme care au raportat încercări de a pierde în greutate. Practic, procentul celor mici care încearcă să slăbească a crescut de la 9% la peste 39% în rândul celor care erau supraponderali și de la 33% la 63% pe segmentul celor obezi.

„Creșterea încercărilor de scădere în greutate în rândul copiilor cu un număr normal de kilograme ridică îngrijorări și sugerează că este nevoie de o atenție mai mare asupra mesajelor din societate referitoare la controlul greutății“ (studiu al Universității Oxford)

Presiunea „socială” cultivată de reţelele media care promovează „idealul slim” a dus la creşterea nemulţumirii copiilor faţă de propriul corp şi atunci când nu este cazul

Nemulţumiţi de corpul lor la... 3 ani!

Cercetările publicate de Asociația PACEY, din Marea Britanie, organizație care oferă sprijin celor care se ocupă de îngrijirea copiilor, au constatat că un sfert dintre profesioniștii în domeniu au raportat că au văzut copii de 3 până la 5 ani exprimându-și nemulțumirea față de propriul corp. Un uluitor procent de 47% dintre acești asistenți sociali a observat anxietate le- gată de imaginea corporală la copii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani. De asemenea, aproximativ 71% dintre lucrătorii din domeniu consideră că în realitate, copiii devin îngrijorați de greutatea lor la o vârstă mai fragedă și unu din cinci a afirmat că a văzut micuți de școală primară refuzând mâncarea, din cauza fricii că aceasta… îi va îngrășa.