Main menu

header

926 3 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Oricât ar părea de uimitor, fermecătorul Pierce Brosnan se apropie de borna de 70 de ani de viață. De fiecare dată când se afișează în public, starul demonstrează că a păstrat forma de excepție, șarmul, pasiunea și umorul pe care le-a pus în interpretarea faimosului spion James Bond, ca și cum personajul și starul cu ochi albaștri ar fi fost contopiți.

Pilates și golf

926 3 2Pierce Brosnan a uimit cu ultima sa apariție la filmările pentru noul său film, „Patru scrisori de dragoste”, în care joacă alături de Helena Bonham Carter, Gabriel Byrne și Fionn O’Shea. Cu o coamă de păr argintiu și umerii aduși, starul a intrat pe deplin în pielea personajului pe care îl interpretează, dar, imediat ce camera s-a oprit, fanii care au dorit să facă un selfie cu faimosul actor au văzut ieșind la suprafață, ca din instinct, adevărata formă fizică a lui Brosnan, admirabilă la 70 de ani. Deși actorul nu se mai antrenează cu aceeași intensitate ca pe vremea când îl întruchipa pe James Bond, Brosnan face pilates, joacă golf și iese cu caiacul pe apă. „20 de minute de vâslit pe zi mă țin în cea mai bună formă”, mărturisește starul din „Străinul”.

Aerobic și urcatul în fugă al… dealurilor

Brosnan a fost faimos ca interpret al spionului 007 și prin faptul că și-a făcut cascadoriile singur. Pentru a fi în formă la filmele de acțiune în care a strălucit ulterior, starul a păstrat obiceiul de a face exerciții în permanență, iar rezultatele s-au văzut cu fiecare nouă peliculă. La două decenii după „Agentul 007 contra GoldenEye”, de pildă, Brosnan afișa același fizic tonifiat în „Nume de cod: Spionul de noiembrie”. Potrivit antrenorului Myles Hopper, „pentru a filma scenele de acțiune, Pierce trebuia să poată alerga pe o perioadă lungă de timp și să nu cedeze oboselii. L-au ajutat exercițiile aerobice regulate, care sporesc rezistența și îmbunătățesc capacitatea corpului de a gestiona oxigenul, precum și sesiunile de mare intensitate, cum ar fi urcatul în fugă al unui deal. Repetând acest tip de exercițiu timp de 30 de minute, o dată pe săptămână, crește foarte mult rezistența fizică”.

Greutăți, corzi de luptă, compresii, trageri…

926 3 3Dacă în anii 1980 Brosnan era un tânăr actor cu siluetă filiformă, rolul lui James Bond a cerut totul de la actorul care era trecut de 40 de ani. Fizicul său s-a schimbat pentru totdeauna, devenind mai musculos. Pentru forma excepțională care i s-a cerut pentru nenumăratele cascadorii pe care le-a făcut în cele trei filme în care Brosnan a fost 007, starul și-a lucrat cu multă atenție picioarele, prin exerciții dedicate. Potrivit lui Hopper, a fost nevoie să se obțină „explozii scurte și ascuțite de energie, care sunt necesare în timpul secvențelor de luptă”. Mai precis, și pentru Bond, dar și ulterior, Brosnan a folosit regulat greutăți, scândură, bandă de forță, corzi de luptă, iar pentru a-și lucra partea superioară a corpului, compresiile și tragerile, ideale pentru reducerea pierderii musculare care tinde să apară în mod natural la bărbații cu vârsta de peste 50 de ani.

„Cu bicicleta în jurul lacului”

926 3 4Pierce Brosnan era unul dintre cei mai sexi actori ai planetei și înainte de seria Bond, dar acest rol l-a transformat într-un star mondial și unul dintre cei mai iubiți interpreți ai celebrului spion britanic. „I-am urmărit cu atenție și pe Sean Connery, și pe Sir Roger Moore - unul a imprimat eleganță rolului, celălalt, stil. Am încercat să aduc cât mai mult din mine acestui personaj, începând cu tușa de umor”, povestește actorul. Vedeta din „Jocul terorii” a păstrat stilul calm al lui James Bond, care i se potrivește perfect, chiar și astăzi, când între filmări duce o viață plină de activitate fizică. S-a înscris la Princeville Makai Golf Club și este un ciclist pasionat: „Sunt chiar pe malul apei, mă plimb cu bicicleta în jurul lacului Lady Bird”, a postat starul din „IT” pe rețelele de socializare.

Dans, dans…

926 3 5Este binecunoscut faptul că dansul este una dintre cele mai bune modalități de a păstra o formă fizică de invidiat, acționând toți mușchii corpului și generând un sentiment de bucurie, care destresează. Pierce Brosnan a avut ocazia să facă antrenamente serioase pe această direcție atunci când a pregătit rolul unuia dintre cei trei tați din producția „Mamma mia!”. „Am făcut nenumărate repetiții pentru scenele de dans. Deși par ușoare, în spatele lor este o muncă densă, care aduce multe satisfacții și beneficii. În schimb, cântatul a fost o adevărată provocare. Îmi amintesc că am intrat într-o cameră în care erau Bjorn și Benny (n.r. - membri ai trupei ABBA) și m-am întrebat dacă voi putea să duc la bun sfârșit această sarcină”, spune Brosnan.

„Pictura mi-a salvat viața”

Desenator talentat, Brosnan a fost cât pe ce să urmeze o carieră de grafician, dat fiind faptul că pictează de la vârsta de 16 ani. „Mi-am dorit să fiu artist grafic. Dar după trei ani am descoperit actoria și totul s-a schimbat”, își amintește starul din „Jocul terorii”. Doar că statutul de vedetă globală nu a atenuat pasiunea pentru pictură. De altfel, Brosnan chiar s-a refugiat în artă în perioada extrem de dificilă în care prima sa soție, Cassandra Harris, a luptat cu cancerul care a ucis-o. „Arta mi-a salvat viața. M-am îndreptat către lumea picturii și asta mi-a dat un mare sentiment de confort, care a tot crescut de atunci. Merg la atelier în fiecare zi, chiar dacă este doar pentru a curăța pensulele sau pentru a muta vopselele”, detaliază Brosnan. Ca dovadă, actorul postează deseori pe rețelele de socializare imagini din atelierele pe care le improvizează oriunde ajunge pentru filmări. Iar garajul casei sale este spațiul permanent dedicat artei plastice, în care actorul păstrează propriile picturi și operele de artă ale fiului său, Paris, care pare să-i moștenească acest talent.

Susţinător al protecţiei mediului

Ecologist convins, susținător vocal al protecției mediului, Pierce Brosnan dă exemplu personal în tot ceea ce înseamnă sustenabilitate. Pe de o parte, a creat un video, alături de fiul său, Paris, care este și activist de mediu, intitulat „Plastic is Forever” („Plasticul este pentru totdeauna”), prin care cei doi urmăresc creșterea gradului de conștientizare vizavi de acest material foarte greu degradabil. Pe de altă parte, înainte să se mute în Hawaii, unde trăiește de mai mulți ani, fostul 007 a cerut pentru casa pe care a cumpărat-o la un moment dat în Malibu, cu 15 ani în urmă, panouri solare, sistem de eliminare a deșeurilor, iluminat cu economisire a energiei și un sistem de reciclare a apei. Faptul că Brosnan s-a implicat direct în această locuință, până la ultimul detaliu, inclusiv pentru lemnul reciclat din care erau realizate scaunele de bucătărie, a făcut înconjurul lumii.