Main menu

header

928 3 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Trendul care se manifestă în ultima perioadă referitor la abandonarea dietelor foarte stricte în detrimentul unei abordări holistice, bazată pe starea generală de sănătate, a scăderii în greutate este confirmat de cercetări de dată recentă. Potrivit oamenilor de știință, înlocuirea doar a anumitor alimente din meniul zilnic sporește șansele de reușită a regimului alimentar.

Un regim normal devine unul „de mare impact”

O cercetare publicată în Jurnalul American de Nutriție Clinică relevă faptul că modificările mai mici aduse felului în care se alimentează oamenii pot genera efecte semnificative deopotrivă pentru propria sănătate, pentru greutatea corporală și, de asemenea, pentru reducerea amprentei de carbon a fiecăruia. „Am vrut să știm ce a determinat aceste diete cu impact mai mare, așa că am urmărit dietele individuale, analizând fiecare produs pe care l-au consumat participanții într-o anumită zi. În multe cazuri, am văzut că doar un element din dietă a transformat un regim normal într-unul de mare impact”, punctează specialistul Diego Rose, de la Școala de Sănătate Publică a Universității Tulane, din New Orleans. Pentru a-și fundamenta studiul, oamenii de știință americani au analizat datele a zeci de mii de adulți, din Sondajul național de sănătate și nutriție, între anii 2005 și 2010.

Deschid calea modificărilor de durată

Un element important al descoperirilor studiului este acela că înlocuirea unui singur produs alimentar cu impact mare este mai probabil să se întâmple decât trecerea completă la o dietă diferită. „Din perspectivă psihologică, această credință în propria capacitate de a reuși se află la baza teoriilor schimbării comportamentale”, adaugă Rose. Autorii studiului citează un aspect simplu al schimbării comportamentului: înlocuirea cărnii de vită cu carne de porc sau chiar de pasăre la cină. „Acest simplu gest se bazează pe aceleași abilități de gătit, dar elimină bariera frecvent întâlnită de a nu ști cum să pregătiți ceva nou sau cum să încorporați alte elemente în dietă. Odată ce această mică înlocuire a fost adoptată, se poate încerca apoi alta. În cele din urmă, substituțiile mici au șanse mai mari de a deveni schimbări de durată, acesta fiind scopul final atunci când se încearcă adoptarea unei alimentații mai durabile și mai sănătoase”, explică cercetătorul Rosalind Fallaize, de la Universitatea din Hertfordshire, Marea Britanie.

Schimbarea felului de carne la cină poate avea un efect major asupra organismului dumneavoastră şi în bine, şi în rău

„Analiza arată că micile substituții alimentare mențin calitatea generală a dietei și au efecte benefice asupra mediului“ (Rosalind Fallaize, Universitatea Hertfordshire, Marea Britanie)

Reduc la jumătate amprenta proprie de carbon

Industria alimentară destinată oamenilor reprezintă aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. În consecință, potrivit experților americani, dacă o persoană schimbă câteva dintre alimentele pe care le consumă, își poate reduce amprenta de carbon. Dat fiind faptul că schimbările alimentare mari pot fi un pas prea dificil pentru unii consumatori, studiul a evidențiat faptul că doar substituirea cărnii de vită poate avea un impact major asupra mediului, fără ca asta să însemne o modificare majoră, restrictivă, a stilului de viață. „În urma cercetării a ieșit în evidență faptul că prin înlocuirea doar a cărnii de vită cu variante de pasăre, impactul general al dietei unei persoane asupra mediului înconjurător a fost mult mai mic. Concret, a mânca în loc de vită curcan reduce cu 48% emisiile de gaze cu efect de seră asociate cu dieta și cu 30% amprenta deficitului de apă”, afirmă Rose.