Main menu

header

929 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Cu ceva vreme în urmă, experții în nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health au lucrat alături de cercetători de la Harvard Health Publications pentru a compila un plan alimentar pentru o sănătate îndelungată și o greutate optimă. Răstimpul scurs de la elaborarea dietei Harvard i-a confirmat beneficiile.

Slăbit natural, personalizat, durabil

Trendul ultimilor ani este ca dietele să nu mai fie simple restricții alimentare - uneori severe - care, odată încheiate, generează reflexul oamenilor de a se întoarce la acumularea de kilograme, ci al planurilor alimentare care să devină stil de viață, să asigure sănătate, longevitate și greutatea potrivită fiecăruia. Această schimbare de percepție a adus în prim-plan dieta Harvard, elaborată de unii dintre cei mai reputați nutriționiști din lume. „În ceea ce privește bolile cronice majore, cum ar fi cele cardiovasculare, diferite tipuri de cancer și diabetul de tip II, acest mod de a mânca va fi util pe direcția prevenirii acestor afecțiuni care au devenit extraordinar de răspândite în America și în lume”, explică specialistul în nutriție Lilian Cheung, de la Harvard T.H. Chan School of Public Health. În același timp, dieta Harvard asigură o scădere naturală în greutate și atingerea acelui Indice de Masă Corporală optim pentru fiecare persoană în parte și nu în raport cu ce promovează rețelele de socializare. Și, foarte important, această greutate optimă se menține.

50% legume și fructe, 25% cereale integrale, 25% proteine

Dieta Harvard poate fi folosită ca ghid pentru „crearea unor mese sănătoase și echilibrate”, notează The Nutrition Source, o secțiune a site-ului Harvard. Concret, acest plan alimentar implică în primul rând prioritate pentru legume și fructe în proporție de jumătate din fiecare masă, cealaltă jumătate fiind suplimentată cu cereale integrale și proteine sănătoase. În detaliu, planul arată astfel: legume și fructe - 1/2 din farfurie, cu accent pe culoare și varietate și ceva mai multe legume decât fructe; cereale integrale - 1/4 din farfurie, care au mult mai multe vitamine, fitochimice și minerale (ovăz, quinoa, orz, grâu integral, orez brun); proteine sănătoase - 1/4 din farfurie (peşte, pui, fasole, nuci, rață). „Cartoful nu este o legumă din punct de vedere al nutriției, întrucât se comportă aproape ca un carbohidrat rafinat și crește glicemia”, atrage atenția Cheung. Dieta Harvard recomandă consumul fructelor întregi, nu sub formă de suc.

Dieta Harvard limitează drastic consumul de carne procesată și implică eliminarea completă a zahărului rafinat

Uleiuri sănătoase, cu moderaţie

Pentru a evita consumul de grăsimi trans nesănătoase, dieta Harvard recomandă, cu moderație, uleiul de măsline, de soia, de porumb, de floarea-soarelui și de arahide. „Ani la rând s-a recomandat oamenilor să bea trei căni cu lapte în fiecare zi. După îndelungate cercetări și deliberări, am inclus în planul alimentar Harvard ca băuturi doar apa, ceaiul și cafeaua neagră, alternate pe parcursul zilei”, punctează Cheung.