Main menu

header

929 3 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Perimenopauza este acea perioadă în care organismul femeilor începe să diminueze producerea de estrogen și, pe lângă alte modificări, multe persoane constată că se îngrașă semnificativ, în scurt timp și fără să-și modifice stilul de viață. Specialiștii în nutriție recomandă mai multe metode simple prin care se poate combate această creștere în greutate.

Dietă și exerciții fizice la îndemâna oricui

Expertul în menopauză și nutriție Jennifer Mo, din Marea Britanie, arată că frecventa creștere în greutate în timpul perimenopauzei este inevitabilă pentru multe femei, dar nu trebuie să devină un fel de condamnare la kilograme în plus pe viață. Este posibil să se revină la un Indice de Masă Corporală optim cu câteva acțiuni simple de dietă și cu un program de exerciții fizice la îndemâna oricui. „În timpul perimenopauzei, femeile experimentează schimbări hormonale, inclusiv scăderea nivelului de estrogen, care poate influența locul în care grăsimea este distribuită în organism. Persoanele aflate în această etapă a vieții observă adesea creșterea în greutate în jurul abdomenului, cunoscută sub denumirea de grăsime abdominală la menopauză. Dar modificările biologice nu sunt de vină în totalitate pentru surplusul de kilograme care intervine”, explică Mo.

Pentru a slăbi, consumaţi peşte... gras!

Dat fiind faptul că, potrivit experților, acumularea de kilograme la perimenopauză este cauzată - cel puțin în parte - de obiceiuri alimentare nesănătoase, la acest capitol se poate interveni cu ușurință. „Partea bună a influenței stilului de viață asupra greutății la perimenopauză este că se poate schimba”, afirmă Mo. Potrivit specialistului, pierderea kilogramelor în plus nu necesită ca femeile să țină dietă tot timpul. Este necesar să se acorde atenție porțiilor și alegerilor alimentare. „În această etapă a vieții este ideal să se acorde un loc principal în alimentație fructelor, legumelor și peștelui gras”, recomandă Mo, care exemplifică cu somon, macrou, hamsie, hering, ton și păstrăv. De altfel, un alt beneficiu important al peștelui gras este că aduce organismului acizi grași Omega 3 cu lanț lung, care previn bolile de inimă.

„La perimenopauză, antrenamentul de forță este extrem de benefic pentru pierderea în greutate, deoarece ajută la reducerea grăsimilor și crește puterea musculară, arzând astfel mai multe calorii - combinat cu înotul, ciclismul sau alergarea“ (Jennifer Mo, nutriționist)

„Cordonul” de grăsime din jurul taliei la perimenopauză poate fi dat jos printr-o alimentaţie preponderent vegetală şi multă mişcare zi de zi

Gătitul acasă menţine controlul asupra ingredientelor din meniuri

Schimbările alimentației persoanelor care nu vor să acumuleze kilograme înainte de menopauză, când metabolismul oricum încetinește și este mai dificil să fie pierdute apoi kilogramele acumulate, include prezența unei cantități potrivite de fibre. Acestea prelungesc sațietatea, detoxifică, mențin colonul sănătos și scad colesterolul. De asemenea, din dietă nu pot lipsi ierburile aromatice și condimentele, care îmbogățesc meniurile, scad necesarul de sare și conțin uleiuri benefice pentru organism. „Un alt element important din stilul de viață este trecerea la gătitul acasă și evitarea alimentelor la pachet. În acest fel, femeile care doresc să scape de kilogramele nedorite se asigură că au controlul complet asupra ingredientelor pe care le conține alimentația lor de fiecare zi”, detaliază Mo.