Main menu

header

953 3 1de Camelia Onciu

Varecul este o algă marină folosită în bucătăriile asiatice. În Europa și America de Nord, din varec se obține alginina, utilizată ca liant în mezeluri, înghețată și diverse deserturi. Timp de mii de ani, alga a fost folosită ca îngrășământ. Cercetătorii studiază și posibilitatea utilizării algelor ca aditiv sau înlocuitor nutrițional în pâine. Dar varecul este apreciat și în medicina naturistă, datorită proprietăților sale nutritive excepționale.

Tulpinile au proprietăți terapeutice

Varecul (kelp) este o algă brună din familia fucaceae. Crește în Marea Nordului și Marea Baltică, dar și în Oceanele Pacific și Atlantic. Poate ajunge până la 1 m lungime. Se estimează că prima specie de varec s-a dezvoltat acum mai bine de 5 milioane de ani. Tulpina principală de varec, numită talus, este folosită pentru proprietățile sale terapeutice. Acest talus reușește să plutească datorită păstăilor care se umplu cu aer. Varecul se recoltează de obicei la sfârșitul lui iunie, la reflux.

Folosit pentru a trata hipotiroidismul sau gușa

Alga are numeroase proprietăți medicinale: combate oboseala, ajută la pierderea kilogramelor în plus și calmează mușcăturile de insecte. Varecul este bogat în nutrienți esențiali, precum și iod și ficocianine, care sunt pigmenți albaștri cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatorii și anticancerigene. De aceea, alga a fost folosită zeci de ani pentru a trata hipotiroidismul sau gușa, precum și pentru a preveni deficiența de iod.

Contracarează efectele refluxului gastric

Datorită concentrației mari de vitamine B9 și C și de minerale precum cupru, zinc, seleniu, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu și fier, varecul e recomandat în caz de epuizare. Ajută la stimularea sistemului imunitar și la prevenirea apariției anumitor afecțiuni. Acidul alginic sau alginatul, extras din varec, este adesea unul dintre ingredientele antiacidelor menite să contracareze efectele refluxului gastric. Odată ajuns în stomac, alginatul formează un gel în suspensie care ajută la protejarea pereților și la limitarea refluxului de acid în esofag. Varecul e recomandat pentru a facilita digestia și a îmbunătăți tranzitul intestinal.

Suprimă pofta de mâncare

În combinație cu alte plante, ajută și la combaterea celulitei (conținutul său de iod este implicat în metabolismul grăsimilor din organism). Varecul este un supresor natural al poftei de mâncare, datorită structurii sale bogate în mucilagii. Ajută la obținerea rapidă a senzației de sațietate, deoarece volumul acestuia crește la contactul cu apa. Prin urmare, este o algă inclusă în dietele de slăbit. În plus, varecul are rol eficient în combaterea reumatismului și calmarea articulațiilor dureroase.

Algele pot acumula metale grele

Din talusul uscat se prepară pulbere folosită în medicina pe bază de plante. Decoctul și tinctura se recomandă pentru a preveni creșterea în greutate și pentru remineralizarea organismului. Este de preferat să consumați ocazional alge proaspete pentru nutrienții și oligoelementele lor și să evitați suplimentele alimentare care le conțin. Alegeți varec din agricultura ecologică, deoarece algele pot acumula metale grele prezente în apa oceanelor. Așa se explică cazurile de intoxicație cu cadmiu și arseniu raportate în literatura științifică.

Varecul este o algă marină folosită şi în combaterea reumatismului şi calmarea articulaţiilor dureroase

Contraindicaţii

Varecul nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează, dar nici copiilor mici. De asemenea, trebuie evitat de către persoa- nele hipersensibile la iod sau care suferă de probleme cu tiroida. Uneori, poate da insomnie, stres, hipersensibilitate. Excesul poate provoca diaree.