Main menu

header

958 3 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

La cei 65 de ani (născută la 22 noiembrie 1958), Jamie Lee Curtis continuă cu stil de mare vedetă moștenirea artistică a părinților săi, faimoșii actori din epoca de glorie a Hollywoodului Janet Leigh și Tony Curtis, este o emblemă a stilului sănătos de viață și nu ezită să recunoască frontal faptul că a dus lupte grele cu viciile și dependențele pentru a ajunge în vârful profesiei. Aflată pe lista primilor 30 de actori cei mai bine plătiți din Cetatea Filmului, „Strode” din seria „Halloween” își face vârsta să arate foarte bine.

Aceeași serie, două onorarii: 8.000 de dolari - 3,5 milioane de dolari

Jamie Lee Curtis avea 19 ani când a intrat în franciza „Halloween”, a cărei ultimă producție, din 2022, îi aducea un onorariul de 3,5 milioane de dolari - un drum lung de la cei 8.000 de dolari pe care i-a primit ca debutantă. Dar poate povestea acestei serii este ilustrativă pentru felul în care se poate edifica și menține o carieră de succes la Hollywood. Deși a fost fiica unui cuplu de actori foarte cunoscuți, iar copilăria sa nu a fost una tocmai obișnuită, Jamie Lee a recunoscut, într-un interviu, că a avea o astfel de familie „oferă avantajul de a-i vedea de aproape, cu toate secretele jocului lor”.

„Am încercat intervențiile estetice și nu voi mai face asta”

Actrița, autoarea și activista Jamie Lee Curtis nu a făcut niciun secret din toate călătoriile spre sănătate pe care le-a făcut de-a lungul anilor. Brutal de sinceră, conștientă de propria persoană, de talentul său și de faptul că este o vedetă internațională de cinema, Jamie Lee a fost cândva dependentă de calmante. „Standardele de pe rețelele de socializare sunt complet nerealiste. Am încercat chirurgia estetică și nu voi mai face această greșeală. Am făcut diferite tipuri de intervenții chirurgicale, cu minuțiozitate, ca să evit chipul și corpul care să arate ca de vârstă mijlocie. Și de fiecare dată când am făcut-o, ceva nu mergea bine”, explică „Helen Tasker” din „Minciuni adevărate”, care a renunțat după câțiva ani și la liposucție, și la injectări cu botox. Din nefericire, după prima astfel de intervenție a apărut abuzul de calmante, cu care Jamie s-a luptat ani la rând.

„Sănătatea trebuie câștigată”

958 3 2Jamie Lee Curtis nu se ferește de faptul că înaintează în vârstă, nu încearcă să ascundă acest proces natural pe care îl consideră firesc, dar crede că sănătatea „nu este ceva de la sine înțeles, care vine și-ți bate la ușă;, sănătatea trebuie câștigată”. Și știe din experiență personală că nu este simplu. După ce a renunțat și la alcoolism, vedeta a pus „în cui” pantofii cu toc și în dulap, pentru totdeauna, vopseaua de păr. Iar faptul că folosește o rutină foarte simplă de îngrijire personală a ajutat-o să arate senzațional atunci când a pozat nud. De altfel, Jamie Lee Curtis este un pionier celebru al mișcării „fără machiaj”. Pe lângă o abordare tinerească în viața de fiecare zi - de la scrierea de cărți pentru copii până la familiarizarea cu noile tehnologii - „Deirdre Beaubeirdre” din „Orice, oriunde, oricând” (rol care i-a adus primul Premiu Oscar, la 64 de ani) se antrenează riguros. „Mă simt bine în pielea mea, în mintea mea, în corpul meu. Fac tot ce este necesar pentru a-mi menține greutatea «de luptă» - cea a unui om puternic”, punctează Jamie, referindu-se la genul de echilibru înălțime-greutate-musculatură specific sportivilor. 

„Ignor oglinzile”

958 3 3Jamie Lee Curtis are o regulă pe care a transformat-o într-o adevărată artă, care îi aduce numai satisfacții - evită să se uite în oglindă. Ca actriță de top, aceasta este o adevărată performanță: „Când ies de la duș, am de ales: mă pot usca uitându-mă în oglindă sau pot să mă usuc cu spatele la ea. Aleg a doua variantă și mă simt grozav”. Concret, este ceea ce Jamie numește „pauza de oglindă”, mai precis ignorarea refleției propriei imagini pentru 72 de ore, un program pe care „Linda Drysdale” din „La cuțite” și l-a impus. Iar la capitolul exerciții fizice, Jamie Lee adoră yoga și Pilates și mai ales să facă toate aceste antrenamente cu prietenele sale cele mai bune. De altfel, cu acestea merge și la sesiuni de plimbări lungi. „Sunt incredibil de bune pentru sănătate”, afirmă „Tess Coleman” din „Vinerea trăsnită”. Practică, de asemenea, antrenamente speciale, de 50 de minute, combinații de Pilates și bandă de alergare.

Zece reguli pentru o digestie bună

958 3 4Una dintre preocupările importante pentru Jamie Lee Curtis este menținerea sănătății digestive, de care depinde felul în care absoarbe nutrienții și se menține în formă. A învățat asta atunci când tabloidele au acuzat-o că s-a îngrășat. „Și așa era; am fost la medic și aveam tensiunea arterială și colesterolul ridicate”. Schimbându-și imediat alimentația, a pierdut gradual greutatea în plus. „În general, mănânc multe legume crude, proteine și evit carbohidrații. Am o listă cu zece reguli pe care le recomand oricui pentru o bună digestie, mai ales după vârsta de 60 de ani: mâncați puțin și des; creșteți aportul de fibre (fructe, legume, leguminoase); consumați trei până la cinci porții de pește pe săptămână; evitați alimentele prăjite și grase; apelaţi la alimente fermentate (precum iaurtul); alegeți carne cu conținut scăzut de grăsimi (pui, curcan); beți suficientă apă; mâncați încet; mestecați corect alimentele, pentru a încuraja sațietatea; faceți sport regulat”.

Sfidează clișeele Hollywoodului legate de vârsta actrițelor

958 3 5Jamie Lee Curtis demonstrează că niciodată nu este prea târziu pentru ceva nou. Respingând cu fermitate, public și repetat, ceea ce în Cetatea Filmului este denumit „data limită”, adică acea anumită vârstă după care o actriță se retrage sau este împinsă în umbră și rolurile nu mai vin, „Gayle Buckley” din „Veronica Mars” lansează volume grafice pe care se gândește să le transforme în scenarii sau chiar în filme. „Am un motto, dat fiind faptul că am trecut de «data limită»: dacă nu acum, când, dacă nu eu, cine? Îmi spun asta în fiecare zi”, mărturisește Jamie într-un interviu.

„Am 65 de ani. Nu am timp de pierdut, pentru că mai am o mulţime de lucruri de făcut“

Toner şi cremă hidratantă; total, zece dolari

958 3 6Rutina de îngrijire a pielii a uneia dintre actrițele cu cele mai mari onorarii de la Hollywood este șocant de simplă: un toner și o cremă hidratantă care împreună costă… zece dolari! Cu ajutorul tonerului ușor astringent, actrița se asigură că dispar rapid orice imperfecțiuni în timp foarte scurt, iar crema hidratantă oferă pielii elasticitatea de care are nevoie. „Am folosit formula asta toată viața”, detaliază „Louisa Pendel” din „Omul nostru din Panama”.