Main menu

header

961 3 1de Georgiana Mihalcea

Body ballet reprezintă o tendință relativ nouă în materie de fitness. Multe dintre mișcări sunt preluate din baletul clasic, dar simplificate și adaptate pentru fetele și femeile obișnuite care doresc să slăbească și să fie grațioase. Victor Maxim (medalion), managerul Levita - Brașov, studio de stretching și balet, ne-a spus că rezultatul acestor cursuri constă în obținerea unui corp frumos, tonifiat și armonios. Exercițiile practicate întăresc spatele, abdomenul, brațele, picioarele și fesele. Și ar mai fi un beneficiu demn de luat în seamă: starea de bine cu care practicanții pleacă acasă după fiecare întâlnire cu profesorul.

„Pune accent pe dezvoltarea forței, flexibilității”

- Știm că baletul este o artă, dar ce este body ballet?

- Body ballet este arta care reprezintă estetica corporală îmbinată cu coordonarea brațelor, picioarelor și capului. Este similar cu antrenamentul de fitness, dar combinat cu elemente de coregrafie clasică. Cunoscut și sub denumirea de „ballet fitness” sau „body ballet fitness”, pune accent pe dezvoltarea forței, flexibilității, posturii și coordonării, folosind mișcări specifice baletului. Este o modalitate eficientă de a lucra întregul corp și de a îmbunătăți tonusul muscular și flexibilitatea, fără a fi necesare cunoștințe avansate de balet. Antrenamentul se efectuează pe fondul unei muzici moderne, ritmate fără a folosi bara.

- Ce alte tipuri de exerciții mai propuneți clientelor dumneavoastră?

- De asemenea, avem și forma de balet de tonifiere, unde se lucrează toate grupele de mușchi, într-o armonie echilibrată. Există și cursuri de balet sau coregrafie clasică, unde mișcarea se realizează pe muzică clasică, lentă, la care sunt trei niveluri: începători, pentru cei care nu au practicat niciodată coregrafia, intermediari, dedicată celor care au avut legătură deja cu coregrafia clasică și avansați, unde se transferă, de obicei, cei care au aprofundat nivelul intermediar.

- Cât este fitness și cât este dans?

- Dansul este partea încorporată, iar fitnessul este bonusul ce duce la sculptarea corpului într-o manieră elegantă și rafinată. În fond, asigurăm celor care se înscriu petrecerea timpului într-un mediu plăcut, elegant și încurajator pentru obținerea nu doar a mobilității, ci și a unui corp de vis.

„Puteți dobândi o postură sănătoasă și flexibilă la orice vârstă”

961 3 2- Cum decurge prima întâlnire cu profesorul?

- Cursul începe cu o prezentare generală a conceptului, cu furnizarea informațiilor utile pentru fiecare participant și descrierea perspectivelor pe care le oferă frec- ventarea studioului de balet Levita. Motivele pentru care persoanele se înscriu la activitățile noastre sunt divererse: menținerea siluetei, tonificarea sau pierderea în greutate, întărirea mușchilor spatelui sau, poate, îndeplinirea visului din copilărie. Nivelul și direcția cursului sunt stabilite de profesor, așadar avem patru variante: pierdere în greutate/tonus - ore de forță; exerciții pentru spate - aici recomandăm Pilates, barre; ținută/postură - coregrafia clasică, body balet; șșpagat - stretching. Solicitanții au posibilitatea de a alege orarul cursurilor, unul flexibil de altfel, deoarece coordonatorul planifică desfășurarea antrenamentului ținând cont de numărul de cursanți și de noii veniți în grup.

- De la ce vârstă poate fi practicat?

- În mod normal baletul de performanță se începe la o vârstă fragedă, de la 4-9 ani. Studioul de balet Levita, însă, oferă posibilitatea de a dobândi o postură sănătoasă și flexibilă la orice vârstă. În cazul în care unele persoane aleg să facă body ballet, precizăm că aceasta se desfășoară într-o clasă în mijlocul sălii, fără bară, cu muzică modernă așa cum spuneam și mai devreme, similară cu fitnessul. Doar că, la aceste cursuri există și coregrafie clasică, lentă la bară și deci, posibilitatea de a alege body ballet sau clasic.

„Contribuie la creșterea stimei de sine”

961 3 3- Care sunt principalele beneficii aduse corpului nostru?

- În primul rând, sănătatea, cu toate derivatele din starea de bine: armonie, echilibru, coordonare, disciplină, atenție distribuită asupra corpului, posturii (ținutei), flexibilitate și detensionarea corpului după o zi de lucru.

- Dar pentru starea de spirit?

- Cunoaștem cu toții expresia: „Mens sana în corpore sano”, acea maximă latină care rămâne mereu la ordinea zilei. Muzica și exercițiile de balet contribuie la o stare benefică atât pentru corp, cât și pentru suflet. Acest beneficiu este amplificat de posibilitatea de a socializa cu persoane ce împărtășesc aceleași preocupări și, în final, contribuie la creșterea stimei de sine și aduce o valoroasă mulțumire sufletească.

„Chiar și trei-patru ședințe ajută la modelarea corpului”

- Cât de des ar trebui să practicăm body balet ca să pierdem kilogramele în plus?

- Asemenea practicării oricărui sport, cheia unui rezultat reușit constă în perseverență. Un balerin, în mod normal, exersează până la şase ore pe zi. Lucrând intens, însă, chiar și trei-patru ședințe ajută la modelarea corpului.

- Cum ați convinge cititoarele noastre să se înscrie la un astfel de curs?

- Așa cum înțelepciunea populară ne spune că mai bine să vezi o singură dată, decât să auzi/citești de multe ori, le invităm cu drag pe cititoarele revistei „Taifasuri” să vină la o oră de probă, să intre cu noi în lumea dansului și, astfel, să se convingă „pe viu” că merită! E bine să investiți timp în starea voastră de bine, care, cu siguranță, este resimțită benefic și de familie, prieteni, colegi și de toți cei pe care-i întâlnim în cale. Acest fapt ne motivează să deschidem studiouri de balet Levita și în alte orașe ale țării.

- Există anumite contraindicații? Sunt anumite persoane care nu pot practica acest tip de antrenament?

- Nu există contraindicații. Conștienți că „în orice om o lume își face încercarea”, ne străduim să ținem cont de particularitățile personale ale fiecăruia. Avem elaborate abordări individuale pentru diverse persoane. Echipa studioului de balet Levita vine cu toată bunăvoința și dăruirea în sprijinul comunității, propunând membrilor ei o îmbinare perfectă între util, plăcut și frumos.

„Ballet fitness” este o modalitate eficientă de a lucra întregul corp fără a fi necesare cunoştinţe avansate de balet

„Studioul nostru propune și activități care implică bara sub forma unui antrenament de forță, care antrenează mai mult mușchii spatelui și ai picioarelor. Este o tendință destul de nouă, inventată de o balerină germană pentru întărirea acestor zone“

„Vestimentaţia recomandată este una lejeră“

- Cum ne îmbrăcăm la curs?

- Cursanților li se recomandă să poarte haine confortabile, cum ar fi colanți și tricou, iar în picioare șosete sau încălțăminte coregrafică de balet. Așadar, vestimentația recomandată este cât se poate de lejeră. De asemenea, li se atrage atenția să aducă și haine de schimb - papuci sau șlapi pentru plimbările prin studio, pentru că la intrare trebuie să lase încălțămintea de stradă.