de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
La polul opus dietelor vegetariene se află regimul carnivor. În dreptul acestuia, cercetările continuă, întrucât acest tip de dietă a devenit un adevărat fenomen pe rețelele de socializare, este considerat benefic de celebrități care susțin că au pierdut kilograme în plus după ce l-au adoptat.
Exclude legumele, fructele, leguminoasele, cerealele, nucile și semințele
Dieta carnivoră constă în alimentația integrală cu carne și produse de origine animală, excluzând majoritatea celorlalte alimente. Persoanele care adoptă acest tip de regim susțin că le-a ajutat să piardă în greutate și le-a schimbat în bine starea de spirit. Concret, acest regim include doar carne, pește și alte alimente de origine animală, cum ar fi ouăle. Toate celelalte alimente - inclusiv fructele, legumele, leguminoasele, cerealele, nucile și semințele - sunt eliminate. În același timp, susținătorii acestei diete recomandă excluderea sau limitarea drastică a aportului de lactate.
Aport zero de carbohidrați
Dieta carnivoră provine din credința că populațiile ancestrale umane au mâncat mai ales carne și pește. Practic, acest tip de regim vizează aport zero de carbohidrați. Alimentele permise sunt carnea de vită, pui, porc, miel, curcan, organe, somon, sardine, pește alb și cantități foarte mici de brânză tare, untură și măduvă osoasă. De asemenea, dieta carnivoră încurajează consumul de apă și supă de oase, dar descurajează consumul de ceai, cafea și alte băuturi din plante. Shawn Baker, un medic american, este cel mai cunoscut susținător al dietei carnivore din lumea științifică și consideră că acest regim poate fi un aliat împotriva depresiei, anxietății, artritei sau obezității. Un studiu derulat de Baker a cerut adepților dietei să completeze un sondaj, iar respondenții au raportat „satisfacție și efecte benefice”.
Reduce greutatea corporală recâștigată în timp
Potrivit rezultatelor unor cercetări, anumite aspecte ale acestei diete pot duce la scăderea în greutate. Studiile au arătat că dietele bogate în proteine și sărace în carbohidrați favorizează pierderea kilogramelor, grație capacității proteinelor de a asigura sațietate, ceea ce duce la reducerea aportului de calorii. De asemenea, proteinele cresc rata metabolică, generând o accelerare a arderii caloriilor. Un studiu clinic la care au participat adulți cu exces de greutate a comparat efectele mai multor diete cu cantități diferite de carbohidrați și proteine, constatându-se că voluntarii care au urmat diete bogate în proteine au pierdut semnificativ mai multă masă de grăsime. De asemenea, alte cercetări au evidențiat faptul că mai multe proteine în alimentație reduc greutatea recâștigată în timp.
Celebrul actor Joe Rogan, fondator al podcastului The Joe Rogan Experience, a urmat o dietă doar cu carne timp de o lună și afirmă că acest regim i-a adus nenumărate beneficii, de la scăderea în greutate până la dispariția unor dureri cronice
Fără restricţii de dimensiune a porţiei sau ore de masă
Planurile dietei carnivore includ puține îndrumări în ceea ce privește aportul de calorii, mărimea porțiilor sau câte mese sau gustări se consumă zilnic. Majoritatea susținătorilor dietei sugerează că nu există restricții de acest gen, cum ar fi dimensiunea porției sau ora mesei. Pe de altă parte, dat fiind faptul că dieta carnivoră exclude carbohidrații, dulciurile, produsele de patiserie, poate fi percepută ca o modalitate de a controla diabetul. Totodată, rezultatele unor cercetări foarte recente au evidențiat faptul că legătura dintre aportul de grăsimi saturate, pe care le implică dieta carnivoră, și riscul de boli de inimă nu este atât de puternică pe cât se credea anterior.