Main menu

header

701 18 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Foarte mulți oameni cred că practicile de control al minții sunt de domeniul fantasticului sau al celei de-a șaptea arte, dar lucrurile nu stau chiar așa. Există în prezent peste tot în jur metode sofisticate prin care cetățenii sunt controlați la nivel psihic, aceste mijloace contestate purtând denumirea „nevinovată” de… formare a opiniei publice.

Dosarul MuckRock

Unul dintre cele mai recente cazuri de control al minții prin intermediul informației este dosarul website-ului MuckRock, care tratează chestiuni legate de libertatea informării (și a informației). Aici a ajuns, în aprilie 2018, un document secret, intitulat „Efectele EM asupra corpului uman”. Jurnalistul care a deschis și a studiat conținutul documentului a avut surpriza să descopere descrieri ale unor arme numite „psihoelectronice” și „psihotronice”. Mai mult, era detaliat și felul în care aceste arme ar fi transportate la sol și în aer, cu vehicule speciale. Nu în ultimul rând, se preciza că turnurile de comunicații sunt folosite în mod curent pentru a obține, atunci când este nevoie, „control al minții la nivel de populații întregi”, că există tehnologii care pot declanșa coșmaruri în masă, crampe musculare și chiar atac de cord unui mare număr de oameni.

Armamentul cu microunde

701 18 2De mai mult timp, un cercetător american numit Barrie Trower atrage atenția că există ceea ce se numește „controlul minții cu ajutorul microundelor”, mai precis capacitatea unor agenții secrete de a dezvolta în voie tehnologii pe care oamenii obișnuiți nici nu le-ar putea bănui și care îi pot afecta fără ca măcar să știe de unde vine agresiunea. Recentul caz al diplomaților americani atacați în Cuba timp de ani întregi cu bombardamente cu microunde vine să confirme aceste acuzații, pe care, de altfel, omul de știință le îndreaptă și spre propria țară, în care susține că există organisme de care nu se poate apropia nimeni pentru a afla cu ce se ocupă și în ce scop.

NSA și bolile psihice

701 18 3În 1992, John St. Clair Akwei făcea senzație declarând în fața instanței că NSA, celebra agenție americană de comunicații, are tehnologii fantastice pe care le îndreaptă uneori și împotriva cetățenilor americani. Mai exact, Akwei a susținut că NSA are capacitatea de a elimina oameni și apoi de a-i determina să se comporte ca niște bolnavi mintal, diagnosticați apoi ca atare; poate controla comunicațiile din întreaga lume încă din perioada imediat următoare celui de-Al Doilea Război Mondial; are acces la unele dintre cele mai evoluate sisteme computerizate imaginabile, inclusiv la un supercomputer localizat la Fort Meade; poate decodifica undele electromagnetice care înconjoară fiecare persoană, „având tehnologia necesară pentru a analiza orice obiect care are energie”.

Delgado și „telecomanda”

701 18 4În anii 1950, Jose Delgado sosea la Universitatea din New York decis să pună capăt brutalelor lobotomii cu care predecesorii săi încercaseră generații la rând să trateze afecțiunile mintale. Rezultatele de mai târziu ale muncii lui Delgado au fost de mare succes o perioadă, dar, odată cu apariția antidepresivelor, firele electrice, implantul în creier și „telecomanda” cu care acesta testa intervențiile asupra minții oamenilor au intrat într-un con de umbră. Există însă voci care afirmă că și astăzi posibilitatea inventată de Delgado de a induce tot felul de sentimente - frică, fericire, atracție sexuală - prin stimularea de la distanță a creierului a evoluat și este utilizată, în variante ultramoderne, pentru controlul minții.

Mesajele comerciale subliminale

701 18 5Un experiment derulat într-o sală de cinematograf a pus în evidență un adevăr care nu a putut fi contestat, susținut fiind de cifre: după ce imagini cu Coca-Cola au fost rulate, în flash-uri scurte, în câteva reprize înainte de începerea filmului, vânzările răcoritoarei cu pricina la chioșcul cinematografului au explodat. A fost dovada cea mai elocventă a felului în care comercianții folosesc tot felul de descoperiri și de manipulări pentru a induce consumatorilor idei care să-i facă să bage mâna în buzunar pentru lucruri pe care nu au avut intenția să le cumpere. De altfel, jurnalista Susan Bryce a detaliat, în cadrul unui articol pentru „Exposure Magazine”, că creierul uman este foarte sensibil la unde care, dacă sunt emise sub o anumită frecvență, sunt practic imperceptibile și că acestea sunt deseori folosite în sălile de cinematograf fără ca oamenii prezenți să știe. Susținătorii teoriilor conspirației se întreabă ce s-ar întâmpla dacă aceste mesaje subliminale inofensive s-ar transforma într-o zi în îndemnul „Fură!”. Sau mai rău…

CIA în… criză de hârtie

701 18 6Mulțumită unei investigații de anvergură a prestigioasei publicații „The New York Times”, care a culminat cu o victorie răsunătoare - recunoașterea de către CIA a faptului că a derulat mulți ani programe de control al minții, cunoscute ca MKUltra - astăzi se știe nu doar că agenția a cheltuit șase procente din uriașul său buget în acest scop, dar și că aceste operațiuni s-ar fi încheiat. Pentru că o parte a opiniei publice a refuzat să creadă asta, s-a cerut ca dovezile acelor experimente, pe care CIA le-a catalogat drept „primare”, să devină publice. Răspunsul a fost acela că, din motive de… criză de hârtie, Agenția s-a văzut nevoită să distrugă toată documentația.

Actorul Dan Aykroyd a realizat un interviu, în anul 2008, cu Britney Spears și, printre altele, a întrebat-o despre multiplele sale personalități și ceea ce crede despre controlul minții. Interviul a fost retras de pe post în ultimul moment și nu s-a difuzat niciodată

„Cultura fricii“, la Hollywood

701 18 7Cunoscuta actriță Roseanne Barr a declarat cu mai multe ocazii că la Hollywood controlul minții este la ordinea zilei. În cadrul unui interviu din 2013, vedeta a povestit că în Cetatea filmului predomină o „cultură a fricii” în legătură cu capacitatea celor care conduc industria de a menține rasismul și sexismul, „pentru a face cât mai mulți bani”. Potrivit artistei, cei care se ridică împotriva acestor practici nu mai au șanse să-și edifice o carieră. „Toți cei de la Hollywood au cel puțin un prieten sau o cunoștință care a trecut printr-un proces de control al minții”, explică Barr. Chiar dacă foarte mulți zâmbesc când aud astfel de afirmații, prezența și influența amintitei CIA în lumea filmului de la Hollywood sunt cât se poate de reale.