Main menu

header

705 16 1de Sorin Dumitrescu şi Adrian Barna

Marcahuasi - un platou cu nume ciudat. Marcahuasi - un mister de dezlegat. Marcahuasi - natura sau strămoșii. Marcahuasi - natura sau alte ființe? Marcahuasi - un platou cu stânci uriașe. Oare toate aceste stânci s-au format natural sau sunt o creaţie artificială? Dacă sunt formațiuni geologice neobișnuite, atunci prea multe lucruri nu ar fi de spus. Se poate considera că vântul și ploaia au săpat mileniu după mileniu în rocă și au scos la iveală minuni pe care astăzi le admirăm uluiți. Dar dacă nu este deloc aşa? Iar cei care consideră că nu avem de-a face cu munca naturii sunt din ce în ce mai mulţi. Şi asta pentru că există o multitudine de coincidenţe care te pun pe gânduri că nu doar timpul şi natura le-au creat.

Situat la 80 de kilometri de Lima

Răspunsul ce vine din partea celor care le-au vizitat este dat tot prin întrebări. E adevărat că formațiunea X seamănă cu o cămilă, dar lângă ea este alta care seamănă cu un om, și lângă ea este una ce seamănă cu o regină, și lângă… și lângă... și lista continuă. Cum se face că toate acestea sunt grupate atât de aproape una de alta? E o coincidență? Și dacă este o coincidență, de ce avem zeci de coincidențe pe acest platou? Multe întrebări se rotesc în jurul unui singur nume al unui platou micuț din Peru. Cu o lungime mai mică de 3 kilometri și o lățime de 600-700 de metri, Marcahuasi se dezvăluie în toată măreția sa vizitatorului Anzilor. Pentru a ajunge acolo trebuie să străbateți cei 80 de kilometri ce-l desparte de Lima ținând direcția NE. Când veţi păși pe acest platou, la o înălțime de peste 4.000 de metri deasupra nivelului mării și înconjurat de prăpăstii, probabil că veţi avea respirația tăiată din două motive: megaliții și altitudinea. Platoul Marcahuasi reprezintă un loc enigmatic pentru mulți cercetători și călători. Caracterul său special este conferit de formațiunile din piatră cu forme umanoide și animaliere, care, văzute prin ochiul expertului, elimină posibilitatea ca acestea să fi apărut prin eroziune naturală. Se poate sesiza clar mâna omului dintr-o epocă îndepărtată care a dat naștere acestor figuri pentru a exprima o idee sau pentru a lăsa un semn al trecerii sale.

Platou de origine vulcanică

Marcahuasi este un platou de origine vulcanică de aproximativ 1,8 km pătrați, unde se găsește un ansamblu de sculpturi și basoreliefuri executate în roci masive de porfir și diorit. Partea stranie este că sunt reprezentați atât oameni (tipuri umane indigene, asiatice, caucaziene), cât și animale (rinoceri, lei, cămile, broaște țestoase) care nu au trăit niciodată în această regiune. Dintre cele mai cunoscute reprezentări pot fi menționate „Monumentul Umanității”, „Cap de incaș” sau o gigantică masă de granit, care, observată din unghiuri diferite, înfățișează 14 tipuri genetice umane. Dacă presupunem că aceste stânci sunt realizări artistice ale unor strămoși ancestrali, prima problemă de care ne lovim în această presupunere este cea a datării respectivelor sculpturi. Istoria cunoscută și acceptată astăzi de specialişti nu se potrivește nici pe departe cu o civilizație avansată care ar fi trăit cu câteva… zeci de mii de ani în urmă în această regiune. Dar să trecem peste această mică neconcordanță. Acum începem să ne lovim de alte obstacole. Cum se face că aceste sculpturi înfățișează atât oameni, cât și animale ce nu au trăit niciodată în această regiune? Cele două răspunsuri posibile sunt: au trăit, dar nu știm noi, şi/sau sculptorii au călătorit pe toate continentele. În acest mod simplu, ajungem la ipoteza unei civilizații precolumbiene, sau ca să fim mai exacți, mult înainte de toate civilizațiile cunoscute. O civilizație ce avea legături puternice transoceanice cu toate culturile vremii. Despre această civilizație globală se discută de mai multe secole, dar dovezile nu sunt acceptate de istorici. Până nu se vor găsi dovezi irefutabile, controverse vor exista mereu.

Localnicii nu au curajul să intre în tuneluri

Acest loc s-a dovedit a fi ceva mai mult decât o curiozitate a naturii sau un sit arheologic (depinde din ce punct de vedere priviţi), el este și un loc mistic cu o încărcătură energetică deosebită. Locuitorii menționează dese întâlniri cu OZN-uri (ovni sau ovnis în dialectul local), din acest platou se spune că există multe tuneluri ce străbat Anzii. Localnicii n-ar intra sub nicio formă în aceste tuneluri, fiind absolut terifiați doar la gândul unei asemenea îndrăzneli. Pe de ală parte, nenumărați localnici, dar și vizitatori au avut parte de experiențe telepatice, vise premonitorii, clarvedere, claraudiție în preajma acestui loc. Din punctul de vedere al științei clasice… absolut nimic sau poate doar isterie în masă datorată altitudinii mari. Pe de altă parte, pentru cei care nu merg pe cărările tradiționale ale științei, toate aceste lucruri se leagă într-un tot unitar cu o semnificație mai înaltă. Pentru ei, aici sunt, în mod evident, mai mult decât pietre, mai mult decât sculpturi, mai mult decât o civilizație veche oarecare. Oare extratereștrii din vechime care călătoreau cu carele de foc prin aer, cei care sunt descriși în toate cărțile sfinte ale omenirii ca îngeri sau ca zei au vreo legătură cu acest platou? Cu toate că formațiunile-sculpturi sunt mult mai numeroase, să le trecem în revistă pe cele mai remarcabile: The Monument to Humanity - Monumentul Umanității; The Prophet - Profetul; The Sphinx - Sfinxul; The Dove (La Paloma) - Porumbelul; The Alchemist (Profile of a man hiding) - Alchimistul (profilul omului care se ascunde); Valley of the Seals - Valea sigiliilor; The Amphitheater - Amfiteatrul; The Fortress - Fortăreața; The Frog (El Sapo) - Broasca; The Tortoise - Broasca țestoasă; The Goddess Thueris - Zeița egipteană Taurt (zeița nou-născuților și a maternității) în forma sa cunoscută de femelă hipopotam; The Helmet of God - Acoperitoarea Domnului; The Sanctuary - Sanctuarul.

Daniel Ruzo, cel mai asiduu căutător al urmelor civilizaţiei Masma

Născut în Lima, Daniel Ruzo (1900-1993) a fost cel mai mare susținător al civilizațiilor din timpurile imemoriale pe care le numea civilizații protoistorice. Conform acestei teorii, a existat o străveche civilizație ce ar fi acoperit întreaga suprafață a Pământului, dar care ar fi dispărut în urma unor cataclisme severe, precum Potopul descris în Biblie. Populația de astăzi ar fi urmașa celor câțiva supraviețuitori ai acestei civilizații străvechi. În urma căutărilor sale, Ruzo a descoperit mai mulți megaliți în Peru, pe țărmul oceanului. Din păcate, aceștia nu erau suficient de asemănători cu o sculptură clasică și au fost degrabă catalogați drept eroziuni întâmplătoare ale rocilor din regiune. Ruzo a continuat cercetările pentru descoperirea rămășițelor civilizației Masma. Acest nume a fost vehiculat înainte de Ruzo de peruvianul Pedro Astete, un ocultist celebru la vremea sa. În 1905 a avut viziunea unui spațiu imens subteran care conținea toate cunoștințele străbunilor. Atunci, Astete a auzit un glas care-i repeta „Masma”. Astete a studiat toate miturile și legendele împreună cu simbolismul esoteric și a fost convins că în regiunea Huanca din Peru sunt îngropate tezaure incomensurabile. Totodată, el a descoperit existența unei legături între numele de Masma și Biblie. Astfel, Masma este unul dintre fiii lui Ishmael. El își conducea propriul trib. Este posibil ca acest trib să fi călătorit până în Peru? Se poate ca tărâmul de legendă Ophir unde a călătorit Solomon pentru aur să fie localizat în Peru? Oricum, Peru întotdeauna a fost considerat ca un teritoriu plin cu aur. Conchistadorii au venit aici în căutarea aurului.

Filmul său a fost scos din cinematografele noastre de Securitate

705 16 2Ruzo a aflat că la Marcahuasi ar exista o stâncă numită de localnici „Cap de incaș”. Acesta a organizat rapid o expediție și când a ajuns la Marcahuasi și-a început cercetările. A constatat că acel cap de incaș era de fapt format din două capete a două persoane de rase diferite. În plus, în această piatră se mai pot zări zeci de capete mai mici. Numele care i l-a dat atunci Ruzo și care s-a păstrat și astăzi este „Monumentul Umanității”. Din 1953 până în 1960 el a studiat intensiv fiecare bucată de piatră de pe acest platou. De fapt și-a construit o cabană aici și a locuit perioade lungi. Ruzo a scris cărți și a ținut numeroase conferințe în care și-a detaliat toate descoperirile. În căutarea dovezilor pentru aflarea existenței civilizației Masma și mai ales pentru dovedirea ariei de răspândire a acestei civilizații vechi, Ruzo a călătorit în Bolivia, în Franța, în Anglia, în Egipt și chiar în România. În 1968, Ruzo mărturisește că a ajuns în România și a fost însoțit de o echipă desemnată de conducerea țării în vederea rea- lizării unui documentar. El consideră că atât Sfinxul, cât şi Babele sunt strâns legate de civilizaţia Masma, deci au legătură cu Marcahuasi, şi a realizat chiar un film documentar numit „Mistere în piatră”, care a rulat doar de două ori la cinematograful Scala, după care a fost interzis de Securitate. George Hunt Williamson a popularizat prima dată descoperirile lui Ruzo în cartea sa „Road in the Sky”, publicată în 1959. Williamson consideră că acest platou este o dovadă a faptului că strămoșii noștri au avut contacte cu ființe extraterestre din cele mai timpurii perioade ale istoriei. Marcahuasi reprezintă un platou plin de energie și acest lucru este dovedit de numărul mare de mărturii ale vizitatorilor săi în legătură cu OZN-urile. Se pare că acest punct reprezintă cu adevărat un centru fierbinte al înâlnirilor cu ființe extraterestre. Până și cei mai mari sceptici recunosc că au avut parte de anumite experiențe pe care nu și le pot explica atunci când au ajuns pe platoul de la Marcahuasi.

A scris cartea „Marcahuasi. Istoria unei fantastice descoperiri”

Doctorul Daniel Ruzo crede că această cultură Masma ar fi înflorit cu mii de ani în urmă, fiind distrusă în urma cataclismelor care s-au succedat pe Pământ. Este însă dificil ca mediul academic să accepte existența unei astfel de culturi, deoarece, potrivit teoriei darwiniste, acum 8.000 de ani oamenii erau încă primitivi și trăiau în peșteri. Și totuși, mari cercetători precum Erich von Daniken, sau unele canale tv precum History Channel, consideră plauzibile afirmațiile neconvenționale ale doctorului Daniel Ruzo, autorul cărții „Marcahuasi. Istoria unei fantastice descoperiri”. Conform acestuia, la fiecare aproximativ 8.608 ani, Terra suferă ciclic mari transformări care pun în pericol existența tuturor ființelor vii. Cu toate acestea, spune doctorul Ruzo, în câteva locuri din lume au fost construite cu foarte mult timp în urmă o serie de monumente fundamentale, destinate să reziste cataclismelor. Nici aspectul ezoteric nu lipsește din platou: diferite tipuri de energii își fac din plin simțită prezența. Tocmai de aceea Marcahuasi este un centru energetic recunoscut la nivel mondial. Având o origine vulcanică, rocile au dezvoltat o mare varietate de cristale, mai ales din cuarț. După cum se știe, cristalele înmagazinează și emit radiații. În profunzimile platoului, există ape subterane care potențează efectul acestor energii. Unii experți care au studiat recent amplasamentul au găsit multe noduri unde energia se amplifică foarte mult. Există și alte opinii, mult mai spectaculoase. Dat fiind că platoul este atât de plin de energie, alți cunoscători spun că aici ar fi de fapt o poartă de intrare în alte dimensiuni. În plus, pentru că în zonă au fost semnalate mai multe apariții OZN, locul pare a fi un centru fierbinte al întâlnirilor cu ființe extraterestre.

Monumentul umanităţii: Bătrânul şi femeia

705 16 3Privind „Monumentul Umanității”, observăm două chipuri: unul care privește la stânga și are un nas proeminent, ce ar putea fi al unui bătrân; iar celălalt privește la dreapta și pentru mulți reprezintă chipul unei femei. Din păcate, odată cu trecerea miilor de ani, nasul acesteia s-a estompat. Potrivit spuselor doctorului Ruzo, toate rasele umanității sunt prezente în acest impunător monument din Marcahuasi.

Platoul nu are niciun fel de condiţii pentru vizitatori

În zilele noastre, platoul Marcahuasi este lipsit de infrastructură și de servicii, motiv pentru care călătorii trebuie să-și aducă tot ceea ce le este necesar (lucruri, apă, alimente etc.) din localitatea apropiată, numită San Pedro de Casta și care se află în valea râului Santa Eulalia, provincia Huarochiri. Cei mai îndrăzneți care ajung aici urcă până la „Fortăreață”, punctul cel mai înalt al platoului, unde se află un monolit ce seamănă cu un imens altar de piatră. Numeroase construcții de origine prehispanică atestă prezența umană pe acele meleaguri cu multe secole în urmă. În apropierea acestui loc există o interesantă varietate de păsări specifice regiunii, care bucură privirile vizitatorilor.