Main menu

header

719 16 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

America de Sud este, neîndoielnic un spațiu al misterelor de tot felul, de la dispariții inexplicabile și fără urmă la tot felul de edificii pline de magie, pentru care nu au fost găsite răspunsuri raționale.

Lumile paralele

719 16 2Din anii ’70 vine povestea profesorului de la Universitatea Anzilor. În timp ce se îndrepta spre mașina proprie din campus, a făcut cu mâna unor studenți, s-a urcat în vehicul și… a dispărut. Văzând că mașina nu pornește, alți profesori s-au apropiat, dar autoturismul era gol. S-a iscat o controversă majoră, întrucât totul s-a petrecut ziua în amiaza mare și în văzul a zeci de martori. Nu a fost găsită nicio explicație pentru această dispariție pe care, în final, mulți au pus-o pe seama existenței universurilor paralele. Se crede că profesorul a intrat direct într-o astfel de falie a timpului. Până astăzi nu se mai știe nimic despre el.

Treptele inversate

719 16 3Ruinele Sacsayhuaman au dat, în timp, ocazia specialiștilor să descopere numeroase aspecte care de care mai incitante, dar există un edificiu care a atras atenția în mod deosebit cercetătorilor și vizitatorilor: treptele inversate. Este vorba despre un bloc uriaș de granit care poartă în vârf trepte așezate cu susul în jos. Deși există voci de experți care susțin că acest eșafodaj a fost, probabil, parte a unei alte structuri distruse de vreun cataclism natural, nu toată lumea este de acord cu această teorie. Astfel, mulți consideră că o putere supranaturală a așezat scara care duce spre nicăieri în acest fel, penru a transmite un mesaj ancestral. Cu atât mai mult cu cât a rămas un mister și tehnologia pe care cei care au construit în zonă au folosit-o pentru întregul ansamblu.

Stonehenge în variantă amazoniană

719 16 4În nordul Braziliei, la Amapa, arheologii au descoperit un aranjament de roci de o masivitate comparabilă cu a celor de la Stonehenge și care se află grupate pe vârful unui deal. Sunt nu mai puțin de 127 de bucăți și descoperirea lor i-a uluit pe cercetători, întrucât este aproape exclus ca civilizațiile din vechime să fi putut căra cu mâinile goale și cu mijloacele timpului aceste pietre imense la o asemenea altitudine. Bolovanii sunt așezați spațiat și într-un asemenea mod, încât se poate presupune că alcătuiau un calendar solar sau un observator. Dar pentru cine?

Găurile din Pisco Valley

719 16 5Un platou imens din Pisco Valley rămâne un mister, întrucât este acoperit de găuri imense săpate în rocă și care se întind pe o mare suprafață. Sunt mii de astfel de cratere și arheologii se întreabă cine și în cât timp a elaborat un astfel de sistem, care pare aproape imposibil de realizat de mâna omului. Faptul că nu există repere fixe ale acestui șir de gropi enorme complică și mai mult ecuația deslușirii utilizării lor. Una dintre teoriile recente vorbește despre un tip de taxare folosită de incași cu ajutorul acestor găuri, alte opinii consideră că aici a fost un sistem de irigații sau un soi de cămară gigantică pentru provizii.

Los Roques

719 16 6În 2013, un avion de mici dimensiuni care îi transporta pe Vittorio Missoni, patron de casă de modă, pe soția sa și alte patru persoane, a dispărut fără urmă în zona Los Roques, din apropierea Aeroportului Caracas. Imediat, opinia publică și-a amintit de alte dispariții la fel de misterioase. De-a lungul timpului, în acel loc și-au găsit inexplicabilul sfârșit și alte persoane care zburau în avioane mai mici sau mai mari. Rămășițele nu au fost descoperite aproape niciodată, nici ale aeroplanelor, nici ale victimelor. În cazul prăbușirii din 2013, avionul a fost găsit, la fel și cadavrele, mai puțin cel al lui Missoni însuși. Între timp, zona a devenit una marcată de un renume foarte prost, supranumită „locul diavolului”.

Gemenii Atlantidei

719 16 7Există specialiști care cred că Atlantida nu este un mit și că ar fi existat în zona Boliviei de azi. Noua teorie vine după descoperirea în Munții Anzi a unor artefacte, printre care și statueta care înfățișează gemenii ce stau la baza unei legende boliviene. Astfel, după ce doi frați au supraviețuit Potopului, unul dintre ei a pierit, iar celălalt s-a căsătorit cu iubita sa, iar pe partenera geamănului dispărut și-a făcut-o amantă. A avut câte cinci fii cu fiecare, iar urmașii săi au edificat un regat care cândva a fost parte din măreața Atlantida.

În Tobago există o inscripție funerară al cărei sens nu a fost descifrat niciodată: „În această criptă odihnesc trupurile lui Betty Stiven și al copilului său. A fost soția iubită a lui Alex B. Stiven. A fost mamă fără să știe și soție fără să-i spună acest lucru soțului său”

Ochiul din Delta Parana

Într-o arie mlăștinoasă din Delta Parana, din Argentina, există o insulă complet neobișnuită. Numită „Ochiul”, are o formă perfect rotundă și este înconjurată de un cerc perfect de ape. Spre deosebire de celelalte ape din jur, cea care se află în zona insulei este mult mai rece, fenomen inexplicabil până azi. Pe deasupra, insula se mai și rotește în jurul axei proprii, plutind vizibil, aspect constatat comparând imagini din 2003 și din prezent. În mod firesc, teoriile conspirației abundă: unii cred că forma insulei nu poate fi ceva natural, deci are de-a face cu intervenția extratereștrilor pe Terra.

Dispariţia lui Keith Davis

719 16 8În august 2015, Keith Davis, un cercetător marin, s-a urcat la bordul vasului MV Victoria No.168, cu echipaj taiwanez și chinez. La cinci săptămâni de la debutul călătoriei, în timp ce observa operațiuni de descărcare de ton în apele teritoriale ale statului Peru, a dispărut pur și simplu de sub ochii membrilor echipajului și ai celor care se ocupau de manevre. A fost căutat timp îndelungat prin apele din jur, au fost trimise alte nave să-l salveze, dar în zadar. Vesta sa de salvare se afla în cabină și nici azi nu se știe unde, cum și de ce a dispărut Davis.