Main menu

header

734 16 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării al SUA a confirmat ceea ce ufologii spun de mult: Pentagonul nu doar a fost „interesat” de zborurile deasupra Terrei ale unor obiecte neidentificate, dar a și derulat programe de investigare în cadrul unui proiect numit „Identificarea amenințărilor aeriene avansate” („The Advanced Aerospace Threat Identification”), care continuă, potrivit presei americane.

Declaraţii ale martorilor oculari

Din 2017, de când fostul oficial al Pentagonului Luis Elizondo a făcut senzație cu declarațiile publice referitoare la programul de 22 de milioane de dolari, o adevărată frenezie a cuprins lumea ufologilor. Elizondo și-a dat demisia imediat după aceste dezvăluiri, acuzând „secretomania excesivă” a Pentagonului vizavi de subiect. Asta a obligat noua conducere să afirme că programul a fost oprit în anul 2012, dar unele reportaje din „New York Times” arată că, în realitate, acesta continuă. Iar detaliile au început să iasă la iveală - investigarea OZN-urilor implică supraveghere, declarații ale martorilor oculari, evaluarea „riscului la adresa siguranței naționale” a SUA.

Aparate neidentificate în raza navelor

US Navy, la rândul său, a elaborat o nouă serie de linii de colectare de informații despre locurile în care se raportează că au trecut OZN-uri, notează „Daily Mail”. Marina americană a raportat de mai multe ori în ultimii ani faptul că navele s-au întâlnit (ori au reperat) cu obiecte zburătoare foarte avansate, neidentificate, „misterioase”. „Au fost multe declarații că aparate de zbor neidentificate au intrat în raza de supraveghere a navelor”, a declarat un oficial al Marinei SUA pentru publicația „Politico”. Unele dintre cele mai bine documentate și credibile mărturii sunt rapoarte ale piloților și marinarilor. De pildă, militarii de pe US „Super Hornet” au afirmat că au văzut un OZN pe când se aflau într-o sesiune de antrenament. Vehiculul misterios a fost descris de toți la fel: circa 12 metri lungime, formă ovală, cu mișcări dezordonate puțin deasupra solului. Când avioane militare au încercat să se apropie, acesta și-a luat zborul cu o viteză incredibilă, dispărând complet.

Britanicii au făcut acelaşi lucru

„The New York Post” arată că nu doar Pentagonul s-a ocupat intens de subiect, ci și britanicii au făcut același lucru, aspect confirmat de comentatorul - și fost oficial al Apărării din Regatul Unit - Nick Pope: „Această recunoaștere spune foarte clar că americanii au studiat într-adevăr ceea ce este îndeobște cunoscut ca fenomenul OZN. De asemenea, demonstrează și influența britanică, întrucât ei au preluat de la noi prescurtarea UAP, ca să nu menținem această activitate sub umbrela culturii pop, care folosește OZN”.