Main menu

header

751 17 2de Silviu Ghering şi Eduard Popa

„The Rite” („Ritualul”) este un film terifiant, inspirat din fapte reale, despre lupta oamenilor credincioși împotriva forței Necuratului, care reușește să își găsească acoliți chiar și în cel mai sfânt colț de lume. Student la Teologie, Michael Kovak (interpretat de Colin O’Donoghue) ajunge să se îndoiască de dogmele religioase şi este trimis la Vatican pentru studii aprofundate. Acolo îl cunoaşte pe părintele Lucas (Anthony Hopkins), un preot legendar pentru miile de exorcizări pe care le-a făcut de-a lungul timpului, care îl iniţiază în tainele ritualului de alungare a Diavolului din nefericiții posedați.

Cum a descoperit singurul lucru care îl mai poate salva

Personalitate puternică și foarte profund în gândirea sa care tinde spre independență, Michael Kovak își folosește scepticismul ca pe o armură și nu ezită să le spună superiorilor că soluțiile de salvare al celor posedați pot fi găsite mai degrabă în tratamente psihiatrice decât în forțe demonice și exorcizări. Ajuns însă față în față cu un caz de posedare atât de puternic încât până și părintele Lucas pare să fie depășit, Michael începe să vadă că dincolo de explicabil există fenomene pe care nimeni nu poate să le controleze sau să le înțeleagă. Răul i se dezvăluie în cea mai pură formă, cu o violență de nedescris și îl aduce în punctul în care un singur lucru îl mai poate salva: credința nestrămutată în... credință!

Preotul „real” care a inspirat povestea, prezent peplatoul de filmare

Filmul este bazat pe fapte reale, scenariul fiind inspirat pe cartea „The Rite: The Making of a Modern Exorcist”, scrisă de americanul Matt Baglio în 2009, fundamentată pe experiența trăită de autor după ce l-a cunoscut pe părintele Gary Thomas la un seminar despre exorcism și acesta l-a luat cu el să asiste la peste 20 de exorcizări. Matt Baglio, care semnează şi scenariul filmului, alături de Michael Petroni, a declarat ulterior lansării filmului că „grozăviile de neimaginat pentru oricine nu le vede cu ochii lui și pe care le-am trăit eu în acea perioadă m-au ajutat să mă întorc la instituţia Bisericii şi să înţeleg valoarea credinţei”. Părintele Gary Thomas, care slujeşte la o parohie din Saratoga, California, şi-a petrecut o săptămână pe platourile de filmare la „The Rite”, pentru a-l consilia pe Mikael Hafström, regizorul filmului, dar și pentru a-l îndruma, dacă asta nu-i o blasfemie!, pe cel care l-a întruchipat pe ecran, marele actor care este Sir Anthony Hopkins.

„Nu este nimic în film de care să-mi fie ruşine. Vreau doar să fac ce pot ca să informez oamenii. Nu mă ofensează faptul că unii nu cred. Am văzut tot ceea ce am descris“ (preotul Gary Thomas)

„The Rite“ („Ritualul“)

* Regia: Mikael Hafström

* Distribuția:

Anthony Hopkins, Colin O’Donoghue, Rutger Hauer, Franco Nero, Maria Grazia Cucinotta, Marija Karan, Torrey DeVitto

* Produs de: New Line Cinema

* Distribuitor: Warner Bros. Pictures

* Distribuitor România: MediaPro Distribution

* Buget: 37.000.000 de dolari

* Box office: 96.000.000 de dolari

* Durata: 1 oră și 53 de minute

* Premiera mondială: 26 ianuarie 2011 (Hollywood)

* Premiera în România: 11 martie 2011